Ще попречи ли Китай на победата на Доналд Тръмп?

6446
Ще попречи ли Китай на победата на Доналд Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

Доналд Тръмп вярва, че Китай ще положи всички усилия, за да предотврати преизбирането му за президент на САЩ. Той каза това в половинчасово интервю за Reuters, пише руският вестник „Независимая газета“ в своя статия, предоставена от агенция Фокус.

Китай ще направи всичко възможно, за да загубя тази надпревара“, предупреди стопанинът на Белия дом. Според него Пекин иска неговият опонент Джо Байдън да спечели изборите през ноември, за да облекчи натиска, който Тръмп оказва върху Китай по търговските и други въпроси. Въпреки това самият Тръмп не вярва на проучвания на общественото мнение, според които Байдън в момента го изпреварва по своята популярност.

Нигерийски адвокати съдят Китай за $ 200 млрд. заради COVID-19

Група нигерийски адвокати съдят Китай за неблагоприятните последици от избухването на пандемията от коронавирус върху страната и нейнит...

В интервю американският президент не пропусна за пореден път да обвини Китай за пандемията от коронавируса и смъртта на 60 000 американци, както и за създаването на предпоставки за криза в американската икономика. Съдейки по изчисленията, публикувани в сряда, американският БВП през първото тримесечие е спаднал с 4,8% на годишна база. Икономистите не се съмняват, че половингодишната рецесия в американската икономика е гарантирана. В крайна сметка основните щети от карантината ще бъдат през второто тримесечие, а резултатите от нея ще бъдат обявени в самия разгар на предизборната кампания.

Тръмп повтори, че Пекин е трябвало да бъде много по-активен и отговорен за своевременно предоставяне на информацията за инфекцията на международната общност. И сега "те (китайците) постоянно използват връзките с обществеността, за да се преструват, че са невинната страна", така президентът обвини китайските служители.

Споменавайки служители, Тръмп вероятно не на последно място има предвид говорителя на външното министерство Джао Лицзян. Джао изрази версията, че американските военни са „доставили“ коронавируса в Ухан през септември миналата година - няколко месеца преди избухването на пандемията.

В тази връзка американските медии припомниха как преди това Джао в отговор на осъждането на ситуацията с уйгурите в китайската провинция Синдзян заяви в „Туитър“, че все още има проблеми със сегрегацията в САЩ. Тогава Сюзан Райс, бившият помощник на президента на САЩ за национална сигурност, влезе в полемика с него.

Високопоставен служител на Белия дом, при условие на анонимност, каза пред Reuters в сряда, че неофициалното примирие във войната на думи, с които Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха в телефонен разговор в края на март, е приключила. Според източника и двамата лидери обещаха тогава, че техните правителства ще направят всичко възможно за сътрудничество в борбата срещу коронавируса. Сега Вашингтон и Пекин обменят все по-остри обвинения относно произхода на вируса и неговия отговор.

Тръмп втвърдил тона към Саудитска Арабия заради петрола

Докато САЩ притискаха Саудитска Арабия да прекрати войната за цената на петрола с Русия, американският президент Доналд Тръмп е постави...

Не е изненадващо, че в интервюто за Reuters Тръмп каза, че той проучва различни варианти за последствията, с които Китай може да се сблъска поради нежеланието си да разкрие истината за COVID-19 и да взаимодейства изцяло със САЩ. „Мога да направя много, за да усложня живота им“, подчерта той, без да задълбавам в детайлите на техните възможни действия.

Досега Тръмп е инструктирал ФБР и ЦРУ да разберат дали китайските власти и Световната здравна организация (СЗО) крият информация за избухването на COVID-19. Според източници на телевизионния канал NBC News президентът разпоредил на специалните служби да "стигнат до дъното" на това, което СЗО знае за двете лаборатории за проучване на вируси в Ухан.

По-специално на тях беше поръчано да проучат възможността вирусът да бъде заразен случайно един от служителите в лабораторията, която стана източник на зараза за жителите на града, а след това и целия свят. Тръмп е обезпокоен и от съобщенията в медиите, че администрацията на президента Барак Обама уж е отпуснала безвъзмездна финансова помощ в размер на 3,7 милиона долара за лабораторията на Ухан. Белият дом продължава да настоява Китай да позволи на чуждестранни специалисти да влязат в лабораторията, което Пекин решително отказва.

Руските общественополитически канали в мрежата „Телеграм“ коментираха ситуацията. „И така, Тръмп обвини Китай, че работи за Джон Байдън. Или, което е същото, той обвини Байдън, че работи за Китай, пишат авторите на канала „Мишка в зеленчуци“. - Като се има предвид, че самият Тръмп, според противниците си, е протеже на Русия, това превръща предстоящите президентски избори в световната крепост на свободата и демокрацията в история, достойна за Сионските протоколите на мъдреците: двете най-авторитарно-тоталитарни държави в света се борят за гласовете на американските избиратели да осигурят победа на марионетките си на свободни избори. Жалко е, че там има само две системообразуващи партии: протеже на Иран би изглеждал страхотно като трети участник в предизборната надпревара. Е, и независим кандидат от КНДР, например. "

Главният редактор на радиостанция „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов повторно публикува това мнение в своя канали , като взе предвид резултатите от скорошната конференция, в която мениджърите на централата на президента на САЩ участваха: „Ако изборите са след един месец, Тръмп ще ги загуби“.

Цензурира ли нарочно YouTube пресконференция на двама лекари за коронавируса?

Огромен скандал с етикет "Цензура заради коронавируса" почва да се оформя в САЩ. Причината – пресконференция отпреди седмица на д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари