Ще загуби ли отново Ердоган в Истанбул?

4990
Ще загуби ли отново Ердоган в Истанбул?
Снимка: Getty images/Guliver

Гласоподавателите в Истанбул отново са призовани на избори за кмет днес, 23 юни, след като вотът през март беше анулиран заради съмнения за предполагаеми нередности. Гласуването вече започна, а резултатът ще бъде много определящ за политическите тенденции при режима на Ердоган.

Местните избори в Турция на 31 март показаха, че Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган остава най-популярната като цяло, но тя претърпя шоково поражение в Истанбул и загуби и столицата Анкара. За първи път от 25 години насам нито Истанбул, нито Анкара са под контрола на Партията на справедливостта и развитието или на нейните предшественици.

Това може да срине системата "Ердоган"

Падне ли Истанбул, ще рухне един от основните стълбове на властта на Реджеп Ердоган. Битката е за добре напълнената хазна на града, коя...

Успехът на главния опозиционен кандидат Екрем Имамоглу обаче беше кратък в Истанбул, след като избирателната комисия на Турция уважи претенциите на Партията на справедливостта, че има измама и насрочи повторно гласуване на 23 юни. Комисията не анулира изборите за градски съвет, които се проведоха паралелно с кметските и където мнозинството от местата отидоха при партията на Ердоган.

Бинали Йълдъръм, бивш премиер на Ердоган и на Партията на справедливостта, загуби с около 13 000 гласа от Имамоглу от Републиканската народна партия през март. След две седмици многократни преброявания, Партията на справедливостта подаде молба през април до Върховния избирателен съвет с искане да анулира гласуването, като твърди, че в избирателните секции имало широко разпространена корупция и манипулации. Има и твърдения, че някои от председателите и членовете на комисиите за избирателни комисии не са държавни служители, както изисква турското законодателство, и че нямат необходимото образование.

Критиците на управляващата партия твърдят, че Партията на справедливостта оказва натиск върху избирателните власти да обявят повторното гласуване в Истанбул, защото това е икономическата сила на Турция, дом на 15 милиона души и жизненоважна за политическата машина на управляващите.

"Общината изразходва милиарди щатски долари за обществени поръчки и услуги, което поставя Партията на справедливостта и развитието в пряк контакт с гласоподавателите. Накратко, това е бензинът, с който работи машината на партията," каза Берк Есен, асистент по международни отношения в университета Билкент в Анкара

Абдула Гюлер, депутат от Партията на справедливостта в Истанбул, отхвърли твърденията. "Ако партията ни погледне такава ситуация, тя би направила същото (в други големи градове като Анкара и Анталия). Защо не го направихме? Защото имаше открита корупция в Истанбул," каза той пред АФП.

За пръв път от 17 години опозицията в Турция даде отпор на Ердоган в телевизионен дебат

Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един срещу друг снощи (16 юни) в исторически телевизионен дебат - първият след като партия...

Преди гласуването през март лицето и гласът на Ердоган бяха навсякъде. Той проведе 102 митинга за 50 дни в 59 провинции в страната, въпреки че самият той не е кандидат. Първоначално се оказа, че ще продължи този подход за повторното провеждане на изборите в Истанбул, като в. "Хюриет" написа, че ще проведе 39 митинги в 39 района на града. Но това не се случи. В сряда вестникът съобщи че Ердоган ще държи речи само в четири области. Гюлер каза, че това е нормално за избори в един град: "Като цяло ще имаме голям митинг в Истанбул преди изборите, за да изпратим послание до цяла Турция. Но има само избори в Истанбул, а не в цяла Турция."

Но други, като Есен, вярват, че Ердоган избягва мащабно присъствие, така че да не бъде лицето на поражението, което изглежда много вероятно според проучванията на общественото мнение. "Той не иска да се бори много, защото той е поляризираща фигура и те се опитват да изработят помирителна стратегия", каза Есен. Но сега, добави Есен, "Ердоган е последният инструмент, оставен на тяхно разположение."

Гласуването все още остава изключително важно за Ердоган - да запази репутацията си на непобедима политическа сила, както и да гарантира, че разделенията в партията са добре скрити.

Айше Аята, професор в Анкарския технически университет за Близкия изток, каза, че ако Имамогулу спечели, това ще предизвика "значителен хаос" в Партията на справедливостта, а членовете ѝ наистина осъзнават, че партията може да загуби. Но победата на партията ще бъде посрещната с подозрение от критиците на Ердоган и в Турция, и в чужбина, където решението изборите да бъдат повторени вече беше критикувано силно. "Целият демократичен свят ще изгуби допълнително вяра в процеса и в Турция", заяви Аята.

Нарастващото недоверие в Запада ще повиши загрижеността на инвеститорите по отношение на траекторията на Турция, чиято икономика беше засегната от напрежението със САЩ миналото лято. Турската лира загуби близо 30% от стойността си спрямо щатския долар през 2018 година.

Имамоглу: Ердоган е дал милиони турски лири за сайта на община Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е похарчил 80 милиона турски лири (13 млн. долара) за уебсайта на община Истанбул за период от ...

"Това е губеща ситуация. Ако той спечели, това само ще забави загубата на гласове в момента. Но ако загуби за втори път, това ще бъде смъртоносен удар за режима и партията му", смята Есен

Депутатът Гюлер отрича да има някакъв риск за Ердоган или за партията. "Партията ни продължава да има подкрепата на обществеността," каза той, като посочи, че тя контролира 760 от 1389 провинциални власти в Турция.

Но двуцифрената инфлация и нарастващата безработица удариха репутацията на Ердоган по отношение на икономическото управление. Анализаторите предупреждават, че той се сблъсква със ситуация "загуба-загуба" в неделя: неудобно второ поражение или победа, която опозицията ще претендира, че открадната от техните ръце.

Повторното гласуване също вбеси гласоподавателите, като ги принуди да идат до избирателните секции за осми път само за пет години. Спорът може да обясни относителната тишина на Ердоган, без да се повтаря последната предизборна кампания, когато той направи 102 изяви само за 50 дни. Миналия уикенд той отхвърли гласуването в Истанбул като "само промяна в витрината", тъй като Партията на справедливостта и развитието вече управлява почти две трети от кварталите на града.

Партията на Ердоган се опитва да простре ръката си надалеч, призовавайки консервативните гласоподаватели, които се въздържаха да гласуват през март. Тя също така се опита да спечели кюрдите, които са милиони в Истанбул и са разгневени от нарушаването на правата им през последните години. Този месец Йълдирим пътува до един от основните кюрдски градове в Диарбекир и произнесе думата "Кюрдистан" - табу в Турция. Дори има признаци на диалог с затворения лидер на кюрдските бунтовници Абдулах Йоджалан, който е прекарал 20 години в почти пълна изолация на затворен остров. Тази седмица Йоджалан успя да направи изявление, призовавайки прокюрдската Народна демократическа партия да остане неутрална на изборите в Истанбул, въпреки подкрепата за опозицията.

Опозицията се обединява в Истанбул срещу Ердоган за прегласуването

Кандидатът на опозиционната Демократична лява партия Муаммер Айдън обяви, че се оттегля от участие на повторните избори в Истанбул, пре...

Анализатори твърдят, че Ердоган, който е спечелил всички избори от 2002 г. насам, никога не трябва да бъде изключван. Но втора загуба в Истанбул би подкопала неговия образ на непобедимост и вероятно би окуражила съперници като бившия премиер Ахмет Давутоглу, за когото се смята, че се опитва да създаде нова партия.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари