След карантината: Ще стане ли общественото пространство още по-опасно за жените?

2874
След карантината: Ще стане ли общественото пространство още по-опасно за жените?
Снимка: Getty Images/Guliver

След падането на ограничителните мерки заради коронавируса някои се опасяват, че мъжете ще започнат да се държат като зверове, жадуващи за свежа плът. Това пише журналистът Томас Месесиас за  Slate.fr. 

Във  френския град Лил съществува анонимна общност на жени, събрали в борбата срещу уличното сексуално посегателство. Една от участничките на La Brigade du respect Саломея не мисли, че по улиците ще има повече "хищници", отколкото по-рано. От друга страна тя се опасява, че ще се появят нови аргументи, които да впечатлят жените:

Жените-лидери се справят по-добре с корона кризата

Ангела Меркел в Германия, Джасинда Ардърн в Нова Зеландия, Санна Марин във Финландия... В периода на пандемия в техните страни се наблю...

"Страхувам се, че едно от новите оправдания ще станат изказвания като "ела с мен, след 2 месеца карантина не издържам вече, ти също си била под карантина, наистина ли не искаш?"Според автора на есето "Да приключим с културата на изнасилването" Ноеми Ренар "теорията за това, че мъжете не могат да се сдържат от насилието, защото имат потребности и мит, с който трябва да се борим."Фрустрацията и липсата на секс в продължение на дълъг период от време не са оправдание за изнасилване. Мъжете не насилват, защото не им стига секс. Изследванията показват, че мъжете насилници имат повече партньорки в сравнение с мъжете, които не изнасилват, отбелязва Ренар.Повече от 70% от случаите на изнасилвания и опити за това са извършени от съпруг, член на семейството или близък роднина, сочат данни от изследване на Virage, проведено от Националния институт за демографски изследвания. При среща с партньорката, с която са били разделени в продължение на няколко месеца мъжете могат да се възползват от карантината в качеството на патриархален аргумент и да поискат секс заради периода на въздържание, смята още Ренар. 

Според Фиона Шмит, автор на книгата "Любов след #MeToo" е малко вероятно ята от мъже да се втурнат да се възползват от първите часове на падналата карантина, за да дадат воля на дремещият в тях хищник. Жените имат не по-малко желания от мъжете, за разлика от тях те не поставят тези желания над всичко, забелязва Ноеми Ренар. 

В Лил няколко жени вече са се оплакали, че са били преследвани на улицата с подвиквания от рода на: Пази се, госпожице, на улица Ковид!".

Насилниците ще си останат насилници, дори в карантина. Лишени от своите мишени на улицата, те отиват във виртуалното пространство. Кибернасилието преживява своя бум с използването на фалшиви акаунти за порно отмъщение. Същото се отнася и за домашното насилие, което е във възход, припомня още Ренар. Според Фиона Шмит движението  #MeToo е имало своето отражение и все още може да се надяваме, че някои мъже са си взели поука. 

Никъде в ЕС няма равенство между жените и мъжете

Досега нито една държава — членка на ЕС, не е постигнала равенство между жените и мъжете. Напредъкът е бавен, а между половете пр...

"Дори жените, които не се смятат за феминистки вече не заемат изчаквателна позиция, както това беше преди три години. Общественото пространство вече не принадлежи на мъжете, женските тела вече не принадлежат на мъжете, самият секс не принадлежи на мъжете. Жените имат право на глас и техните думи се чуват все повече на обществената арена.", категорична е Шмит. 

Как Хърватия се справя толкова добре в борбата с коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари