Социалистите в Германия заговориха за отказ от американско ядрено оръжие, гласове от САЩ бият тревога

7419
Социалистите в Германия заговориха за отказ от американско ядрено оръжие, гласове от САЩ бият тревога
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на фракцията на социалдемократите в Бундестага Ролф Мютцених е поискал да се изведе от Германия американското ядрено оръжие, а също така страната да се откаже от ядреното участие в НАТО. Ако Берлин последва препоръката, това ще направи ситуацията на европейския континент по-малко сигурна, пишат за Frankfurter Allgemeine в публикацията "Ein Abzug macht Europa weniger sicher" двама американски автори*.

Мютцених счита, че решението на САЩ да модернизира своя ядрен арсенал провокира надпревара във въоръженията и заплашва европейската сигурност. Според него, Берлин трябва да се концентрира към разоръжаване, а не към купуване на скъпи американски самолети за транспортиране на бомби.

Русия: Ядреното оръжие е средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка

Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с указ Основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане, съобщава президентс...

"За съжаление надпреварата във въоръжаването се води отдавна, но не я започнаха Съединените щати. За последните 15 години Русия инвестира огромни средства в своите ядрени сили, особено в така нареченото "стратегическо оръжие", способно да порази Европа" твърдят авторите на публикацията.

Това не би предизвиквало тревога, ако Русия е мирна демократична страна, пишат авторите: "Но при Владимир Путин Русия започна война с Грузия и Украйна и за първи път от края на Студената война промени граници в Европа по силов начин. Ядреният шантаж стана неотделима част от руската дипломация. Ако Германия се откаже от американското оръжие, Москва няма да има стимули да съкращава своя арсенал. В този смисъл ядреното участие в НАТО не само ще спомага за застрашаване, но и ще повиши шансовете за разоръжаване, както иска Мютцених".

Лидерът на германските социалдемократи отбелязва, че съхраняването на американски ядрени бомби не носи на Германия някаква политическа изгода. Като член на групата за ядрено планиране на НАТО, Берлин не може да повлияе на ядрената стратегия на Алианса и САЩ. Но това не е така, твърдят авторите на публикацията. Според тях, германските власти недооценяват силата на своето влияние във военния алианс. Решенията на ФРГ са много важни за съюзниците. Затова ако тя се откаже от ядрено участие, примерът ѝ може да бъде последван от Нидерландия, Белгия или Италия. Това ще разруши цялата концепция за ядрено участие и още по-силно ще разочарова американците в Германия, твърдят авторите.

"В това време Русия ще възприеме това решение на Германия като слабост и ще започне да провокира напрежение в Алианса. НАТО трябва да очаква като минимум засилване на военната активност на Русия в Източна Европа. Това ще стане заплаха за мира и сигурността на континента", пишат още американците

Подводниците на САЩ с нов тип ядрени бойни глави, Русия е разтревожена

Американски подводници от ВМС бяха оборудвани с нов модел ядрени бойни глави с малка мощност, съобщава CNN. Според Пентагона това нама...

Във връзка с това Берлин трябва да поеме отговорността за гарантиране на ядреното сдържане: "За последните 40 г. светът фундаментално се промени, но нещо остана като преди: Германия никой не я е отписвал от сметките. Докато ръководството на германските социалдемократи раздува поредната дискусия по ядрената стратегия на Германия, ние, наблюдателите от САЩ, ще си позволим да напомним на германците: вашите решения откликват като ехо в Москва и във Вашингтон. Избирайте с ума си".

Припомняме, че миналата седмица The Wall Street Journal обяви, че Доналд Тръмп е решил да съкрати американския военен контингент в Германия и от почти 35 000 души той да не е повече от 25 000. Официален Берлин не коментира темата, защото няма обявено официално решение от Вашингтон. Външнополитическите експерти в Бундестага, с изключение на Дитмар Барч, се изказаха критично по отношение на перспективата да бъде съкратено американското военно присъствие в Германия, посочва Deutsche Welle.

Военновъздушната база в Рамщайн е най-големият пункт за мисии на американски военни и доставки на техника за Близкия Изток и Африка. Тук се намира и главният център за управление на антитерористични операции. В Ландщул се намира най-голямата военна болница извън САЩ. В Щутгарт е командният център за управление на целия американски контингент в Европа и Африка, а в Графенвер се намира един от най-големите полигони в Европа.

* Автори на статията в Frankfurter Allgemeine са научният сътрудник на Хъдзонския институт и бивш директор по изследванията в офиса на президента Джордж Буш-младши Питър Раф и бившият помощник-държавен секретар на САЩ Франк Роуз.

Русия направи успешен тест на най-скъпата си ядрена ракета (ВИДЕО)

Успешно изпитание – така Русия оповести теста на ядрената междуконтинентална балистична ракета "Булава", проведен тази седмица от...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com