Спасили се от Холокоста евреи били хвърляни в лагери в Кипър от британците

4667
Спасили се от Холокоста евреи били хвърляни в лагери в Кипър от британците
Снимка: iStock/Guliver

След като оцелява през Холокоста, преминавайки през Алпите през зимата и прекосявайки Средиземно море в пренаселена лодка, Роуз Липшиц ясно си спомня месеците си, през които е затворена в британски лагер в Кипър.

„След всичко това отново бяхме зад бодлива тел“, каза 92-годишната Липшиц, говорейки 75 години след като британските войници започнаха да затварят евреи на източния средиземноморски остров, мрачни събития, чието наследство резонира днес.

Семейството на Липшиц, от полския град Люблин, беше сред шестте милиона евреи, които нацистите избиха по време на Втората световна война. Тя избягала от смъртта с помощта на фалшиви документи, работеща като принудителен работник в Германия. След войната тя отива пеша до Италия. След това, присъединявайки се към изселване на хиляди травмирани бежанци, мечтаещи за еврейска нация, Липшиц се качва на паянтово корабче във Венеция, което пътува за управляваната от Великобритания Палестина.

„Бяхме 300 души, притиснати в лодката“, каза Липшиц. "Бяхме като сардини."

Но когато бреговете на Палестина се появили на хоризонта, два британски военни кораба изтрили мечтите им.. „Английските войници - на които щях да целуна краката, че са ме освободили в Германия - скочиха в нашата малка лодка с палки“, каза тя с треперещ глас.

Младите хора в САЩ масово нямат представа, че 6 млн. евреи са убити при Холокоста

Изумителни нива на невежество сред младите американци по отношение на най-голямото престъпление срещу човечеството през 20. век. Почти...

Тя е отведена на 250 километра северозападно до Кипър, тогава също под британско управление.

Между август 1946 г. и февруари 1949 г. повече от 52 000 евреи, свалени от 39 лодки, са задържани в дузина лагери в Кипър, информират от Яд Вашем, израелския мемориален и образователен център за Холокоста.

„Англичаните не ни моряха с глад и не ни убиваха като германците“, каза Липшиц. "Но беше толкова травмиращо, че същите хора, които ме освободиха преди малко, сега ме затвориха."

Англичаните искали претъпканите лагери да бъдат „възпиращо средство“, целящо да „сломи силата на„ еврейското съпротивително движение ”в Палестина“, казват от Яд Вашем.

Повече от 400 души са починали от болест.

Културата на паметта е в опасност

75 години след Холокоста и Втората световна война става ясно, че паметта избледнява, а историята се преиначава за целите на текущата по...

В лагерите около 80 процента са на възраст между 13 и 35 години, „сред тези с най-силен дух и оцелели от Холокоста“, казват от Яд Вашем, и добавят, че в лагерите са родени 2200 бебета.

Тали Бараш е една от тях. „Наричаха ме Бат Алия, което означава„ дъщеря на имигранта “, казва 73-годишната Бараш, припомняйки си описания на живота в лагерите от нейните родители, евреи от Румъния.

"Беше много тежко време."

Бараш е служила като войник в Израел по време на Шестдневната война от 1967 г., в която израелските сили завладяха останалата част от управляваната преди време от Великобритания Палестина, започвайки окупация, която продължава и до днес. Днес, десетилетия след като е родена в британски затвор във военна болница, тя управлява печатница в Лондон и се гордее с миналото си. „Музеят ще помогне да се запазят спомените живи“, каза тя.

Някои кипърци, също възмутени от британското управление, са работили със силите на еврейската милиция. Ключов сред тях беше Продромос Папавасилиу, който след борбата с фашистките сили в Северна Африка с британския кипърски полк беше възмутен в лагерите, каза неговият син Кристакис Папавасилиу.

Холокостът - най-голямото злодеяние в световната история

Холокостът е най-голямото злодеяние в Световната история, тъй като е индустриално убийство на хора. Това са лагерите на смъртта, създад...

"Той рискува живота си, работейки с нелегални еврейски групи", казва Папавасилиу, почетен френски консул в пенсия.

Продромос помогнал на стотици евреи, скривайки онези, които се измъкват от лагерите през тунели, в портокалови горички и пещери, докато не може да организира лодки.

Неговите подвизи са драматизирани в холивудския епос "Изход" от 1960 г., с участието на Пол Нюман и Ева Мари Сейнт, докато израелският пристанищен град Хайфа, наречен "Papa Square" в негова чест.

Папавасилиу, президент на Кипърско-израелската бизнес асоциация, заяви, че миналото е "помогнало за изграждането на тесни връзки" между двете страни.

Източник/АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари