СПИН, малария и туберкулоза: Забрави ли светът за тях, докато се бори с COVID-19?

7081
СПИН, малария и туберкулоза: Забрави ли светът за тях, докато се бори с COVID-19?
Снимка: A1

СПИН, малария и туберкулоза - три от най-смъртоносните инфекциозни заболявания - заедно убиват 2,4 милиона души всяка година, като единствено туберкулозата е причина за 1,5 милиона смъртни случая. И смъртността от тези заболявания може почти да се удвои през следващата година Причината: коронавирусът.

Това е ужасяваща перспектива и изисква спешен план за действие, пише авторитетното списание Nature, цитирано от LEXMEDICA NEWS, позовавайки се на анализите на Глобалния фонд за борба с инфекциозните заболявания и контрол на донорството.

Наложената повече от три месеца социална изолация попречи на много хора да получат лечение за инфекциозни заболявания различни COVID-19; в същото време новите случаи на изброените по-горе заболявания остават неоткрити и незарегистрирани. Въпреки облекчението на изолацията, ще отнеме известно време, за да се възстанови здравеопазването, тъй като властите продължават да дават приоритет на COVID-19

Новосъздадената ситуация налага промени във финансирането на профилахтиката, диагностиката и лечението на СПИН, малария и туберкулоза, както и по-висока осведоменост на обществото за риска от нарастването им.

Какво казват данните?

Около 10 милиона души годишно се заразяват с туберкулоза, а по-голямата част от случаите са в Азия и Африка. Осем държави – Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка – представляват две трети от инфекциите.

Един модел, разработен от изследователи в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, за периода 2020 – 2024 г., предвижда с около 200 000 повече починали от туберкулоза в Китай, Индия и Южна Африка. Друг модел, разработен от Филип Глазиу, по програма на Световната здравна организация, предвижда допълнителни 190 000 смъртни случаи на туберкулоза в световен мащаб през 2020 г.

Данните за СПИН и малария са също толкова тревожни. През 2018 г. близо половин милион души в Африка на юг от Сахара са починали от заболявания, свързани със СПИН. Ако достъпът до антиретровирусни терапии бъде прекъснат само за шест месеца, се очаква този брой да се удвои през следващата година – според модела на СЗО и Съвместната програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS), публикуван през май, скок не се наблюдава за повече от десетилетие. 

Изследване на Националната програма за ликвидиране на маларията в Нигерия в Абуджа и Imperial College London, публикувано в Nature Medicine, показва, че 779,000 души са изложени на риск от смърт от малария в Африка, южно от Сахара, през 2020 г., което е два пъти повече в сравнение с 2019 г. Изследователи от СЗО достигнаха също до подобна оценка. Те моделираха въздействието на COVID-19 върху маларията в 41 страни по 9 сценария. Най-лошият случай – спирането на кампаниите за разпространение на мрежи против комари под леглата, а също и на инсектициди, заедно със 75% спад в достъпа до антималарийни лекарства – би довел до 769 000 смъртни случаи от малария в Субсахарска Африка през тази година, като смъртността не се наблюдава след 20 години.

Още по-притеснително е, че тези данни не са последната дума, тъй като моделите не отчитат какво ще се случи, ако социалната изолация се възстанови или разшири.

САЩ одобриха нов тест за COVID-19

САЩ одобриха нов тест за COVID-19. Създателите му смятат, че цената на теста SalivaDirect в САЩ ще бъде около 10 долара, предадоха...

„Изключително притеснен съм, че щетите ще бъдат по-големи от предвидените от моделите“, казва Мадхукар Пай – ръководител на Международния туберкулозен център „Макгил“ в Монреал, Канада. „На всичкото отгоре, COVID-19 създаде забавяне в изследователската дейност. Нуждаем се от план за контрол на щетите“, подчертава Пай.

В момента, с общия брой на инфекциите на COVID-19, приближаващи 20 милиона и смъртни случаи над 700 000, не можем да кажем колко лоша ще се окаже пандемията, но можем да кажем, че без адекватна намеса туберкулозата, СПИН и малария вероятно ще отнемат повече животи. 

Четири предложения

Първо, болниците и здравните власти в засегнатите региони трябва да признаят, че СПИН, малария и туберкулоза отново нарастват. В случая с туберкулозата, откриването на нови заболели – което е нарушено, поради отклоняването на сили и средства за COVID-19 – трябва бързо да бъде възобновено. Възможно е тестовите съоръжения да бъдат споделени за двете болести. Някои болници в Азиатско-тихоокеанския регион използват едно и също оборудване, за да провеждат COVID-19 тестове сутрин и туберкулозни тестове следобед – или обратното. Възможно е също така да се координира тестът на COVID-19 с бърз диагностичен тест за ХИВ и малария.

Второ, изследователите трябва да продължат да усъвършенстват своите модели, използвайки повече реални данни. Ако Пай е прав – че случаите и смъртните случаи ще бъдат повече, отколкото прогнозират моделите – тогава моделите трябва да бъдат подобрени. 

90 нови заразени с COVID-19 у нас, 47 са се излекували

Новите регистрирани случаи на COVID-19 у нас през последното денонощие са 90 при направени 2745 PCR теста.  Това сочат данните на...

Трето, има нужда от обществено-информационни кампании. Обществените, частните и неправителствените организации трябва да предупреждават хората за рисковете от нарастващи нива на инфекциозни заболявания. Такива кампании ще прокарат път към успокояване на съществуващите пациенти, както и на тези, които се разболяват, че трябва да търсят или продължават лечението си.

Четвърто, тези кампании се нуждаят от повече финансиране.

В доклад от юни Глобалният фонд е изчислил, че са необходими допълнителни 28,5 милиарда щатски долара, за да се гарантира, че програмите за ХИВ, туберкулоза и малария могат да продължат да функционират и че изследователите могат да продължат да разработват общи инструменти за диагностика + особено за туберкулоза и COVID-19. И това е само за следващите 12 месеца; трябва да се намерят алтернативни подходи като например публични събития, на които правителствата, компаниите и филантропските организации са поканени да поемат обещания за финансиране; правителствата на по-богатите страни да даряват на такива събития. Например през май, по време на конференция за спонсориране на борбата с COVID-19, организирана от Европейския съюз, бяха събрани 6,15 милиарда евро (7,2 милиарда долара).

Списание Nature отбелязва още, че COVID-19 е върнал времето за борба с инфекциозните заболявани с десетилетия назад, затова е наложително да се вземат всички възможни мерки за защита на хората от коронавирус и за лечение на тези, които са се разболели. Но спасяването на хората от една инфекциозна болест само за да починат от друга, е последното нещо, което някой иска.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари