Сръбски медии: Вучич изхвърли проруските министри от правителството

3866
Сръбски медии: Вучич изхвърли проруските министри от правителството
Снимка: Getty Images/Guliver

Традиционно добрите отношения с Русия, с които доскоро се хвалеше властта в Сърбия, сега ще бъдат подложени на изпитание. Такова заключение може да се направи след обявяването на новия състав на сръбското правителство, от който са „изчистени” руските кадри. Отказът на предварително обявеното посещение на Владимир Путин и подписването на договора във Вашингтон очевидно допринесе за заздравяване на отношенията между двете държави и продължава да отдалечава правителството от Москва, пише белградският портал „Нова.рс”.

Решението на Александър Вучич да намали от 5 на 2 министерските кресла на коалиционния си партньор в правителството – Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на Ивица Дачич, е последният удар върху „руските играчи” в правителството, се твърди в материала.

Дачич: Нямам желание за изпълнителна власт

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич заяви днес, че в политическата си кариера е заемал няколко министерски позиции, че е че...

Че отдалечаването от Москва е факт, показва и неизвестната съдба на бившия министър без ресор, отговарящ за иновациите Ненад Попович, който при предишния кабинет се смяташе за един от най-приближените до Кремъл.

Министърът за строителство, транспорт и инфраструктура Зорана Михайлович, която Русия смята за „човек на САЩ”, ще поеме Министерството на енергетиката на мястото на Александър Антич от СПС, което се тълкува като още един ход в посока отдалечаване на Белград от Москва.

Във Вашингтонския договор, подписан в присъствието на президента Доналд Тръмп, се казва, че Белград и Прищина ще диверсифицират своите енергийни резерви, което е директно отклонение от Русия.

Предвид факта, че Москва и Вашингтон от години се състезават за влияние върху Балканите, неотдавнашното решение на руския президент Владимир Путин да не осъществи предварително обявеното посещение в Белград се тълкува като сигнал до сръбските власти, че има проблеми и отношенията между двете държави не са „идилични”, каквито бяха по-рано.

Руското военно министерство отваря представителство в Сърбия

Сръбското министерство на отбраната съобщи днес, че е стартирала процедура за създаване на представителство на руското министерство на ...

В коментар за портала външнополитическият наблюдател Бошко Якщшч посочва, че договорът във Вашингтон, с който Сърбия за първи път официално отстъпи от Русия, определено е оказал влияние върху съставянето на новото правителство.

„Въпреки че властите в Сърбия искат да представят обявеното посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров като доказателство за добрите отношения, нещата не стоят по този начин. Той идва по противоположни подбуди и с намерение да поправи прекъснатите отношения. Намерението му е от разговорите с властите в Сърбия да получи информация, до каква степен руското влияние ще продължава да действа през следващия период”, уточнява Якшич.

Според експерта, сръбското правителство не може да си позволи лукса за по-нататъшно влошаване на отношенията с Русия и през следващия период ще се опита да компенсира нанесените щети.

Сърбия ще продължи да повтаря, че никога няма да въведе санкции срещу Русия и че има интерес от развитие на икономическото сътрудничество с Москва. Факт е, че влиянието на Кремъл върху Сърбия е ограничено и че присъствието на Вашингтон е по-осезаемо. Вучич ще трябва да обясни на Лавров, защо е отстъпил пред Съединените щати, смята Бошко Якщшч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари