Су-57 срещу F-16 в Украйна: Кой ще спечели? (ВИДЕО)

13914
Су-57 срещу F-16 в Украйна: Кой ще спечели? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Преди няколко месеца президентът на САЩ Джо Байдън внезапно промени решението си и обяви, че Съединените щати ще прехвърлят F-16 Fighting Falcon на Украйна, като ще помогнат за обучението на пилоти и наземен персонал, припомня The National Interest. На срещата на Г-7 в Хирошима Америка най-накрая отговори на искането, което украинският президент Володимир Зеленски постави от самото начало на конфликта.

В продължение на много време САЩ щати оправдаваха нежеланието си да предоставят тези изтребители от четвърто поколение на Киев с ограничените арсенали и дългия процес на обучение. Украйна, чийто флот се състои предимно от остарели самолети от съветската епоха, приветства внезапната промяна в подхода на Вашингтон.

Сега, когато Киев ще може да използва тези модерни изтребители, Москва на свой ред може да се обърне към стелт Су-57 като „противоотрова“. Още: Нидерландия обяви колко изтребителя F-16 ще прати на Украйна

Историята на Су-57

Досега в този конфликт Москва държи своите Су-57 от пето поколение на разстояние. Въпреки че Кремъл отдавна рекламира тази изтребителна платформа като най-добрата от най-добрите, как нейните летателни и тактически способности отговарят на твърденията на Москва, остава да се види.

Двумоторният многоцелеви стелт изтребител е разработен от руския отбранителен гигант „Сухой” в началото на 2000-те години, но цялостната концепция датира много по-рано. Още в разгара на Студената война СССР почувства необходимостта от изтребител от следващо поколение, който да замени Су-27 и МиГ-29 в тактическите операции на фронтовата линия. След разпадането на Съветския съюз руското министерство на отбраната стартира програмата ПАК ФА, която в крайна сметка завърши с появата на Су-57.

Характеристики и функции

Наречен от НАТО Felon или „Престъпник“, Су-57 е построен по стелт технология. В анализ от 2020 г. Кралският институт за отбранителни изследвания нарече Су-57 „стелт самолет с потенциал“, като същевременно отбеляза, че той все още не се е развил в „надеждна оръжейна система на фронтовата линия“. Още: Украинските F-16: Русия подсказа с какво оръжие ще се бори да ги сваля (ВИДЕО)

Според списание Air Force Technology, самолетът е оборудван с реактивни двигатели с променлив вектор на тягата за повишена маневреност. „Късият старт, мрежоцентричността и многоцелевите възможности, заедно с други характеристики, позволяват да го класифицираме като пето поколение.“

В допълнение към ракетите въздух-въздух, Су-57 е оборудван с ракети въздух-земя за поразяване на наземни цели и въздушен бой на далечни разстояния. Благодарение на два вътрешни оръжейни отсека, Су-57 може да носи до 8 ракети въздух-въздух К-77М. Самолетът се задвижва от турбореактивни двигатели Изделие 117 или AL-41F1, за които Москва твърди, че скоро ще бъдат заменени от по-модерния дизайн Изделие 30. Но тъй като Москва изпитва финансови затруднения поради санкциите, модернизацията на двигателя, противно на желанията на Кремъл, може да се забави. Още: Най-страшният руски самолет вече полетя, но кой ще го получи първи? (ВИДЕО)

Су-57 срещу F-16?

Въпреки всичките си недостатъци в редица области, Су-57 има редица предимства пред F-16. Пенсионираният пилот от индийските военновъздушни сили Vijainder Thakur каза, че руският самолет от пето поколение може да се синхронизира с наземни радари и по този начин да осигури предимство пред F-16 от четвърто поколение.

Ето защо веднага след като Киев започне да използва F-16 (а те се очаква да бъдат доставени през следващите месеци), Москва вероятно ще отговори, като разположи стелт изтребители Су-57 в зоната на конфликта.

Автор: Мая Карлин

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com