Светът продължава да продава оръжие сякаш живее в Черен петък

2651
Светът продължава да продава оръжие сякаш живее в Черен петък
Снимка: Getty Images

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от САЩ, сочи нов доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Оборотът на 100-те най-големи производители на оръжие е достигнал 420 милиарда долара, благодарение в голяма степен на американския пазар, се казва в документа. Само американските производители представляват 59% от пазара и имат оборот от 246 милиарда долара, което е със 7,2% повече спрямо предходната година, посочва БГНЕС.

Русия се похвали с ново оръжие

Първият модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М е събран в Русия. Във фабриката самолетът е изваден от цеха, след което е прех...

"Това е значително увеличение за една година, като се има предвид вече високите нива на комбинирани продажби на оръжие в САЩ", заяви Ауд Флерант, директор на програмата за оръжия и военни разходи на SIPRI. Американските фирми се възползваха от решението на администрацията на Тръмп да модернизира въоръжените си сили, за да затвърди позициите си срещу Китай и Русия.

Русия е на второ място в класацията за производство на оръжие с 8,6% от пазара, малко преди Обединеното кралство с 8,4% и Франция с 5,5%.

Проучването не включва Китай, защото няма достатъчно данни за азиатската държава, но изследванията на SIPRI показват, че има между 3 и 7 китайски предприятия в топ 100 на производителите на оръжие.

Китай изразходва 1.9% от брутния си вътрешен продукт за отбрана всяка година от 2013-та насам. Най-високо класираната руска фирма е "Алмаз-Антей", която е на девето място в списъка с оборот от 9,6 милиарда долара – 18% повече спрямо предходната година.

Die Welt: Европа харчи все повече за отбрана, а печелят САЩ

Европа харчи все повече пари за отбрана, а американските корпорации са най-големите печеливши от ситуацията, пише германският национале...

"Това увеличение се основава не само на силното вътрешно търсене, но и на продължаващия растеж на продажбите на оръжие за други страни, по-специално износа на системата за противовъздушна отбрана С-400", се казва в доклада. Един от купувачите на тази система е членът на НАТО Турция, която сключи сделката въпреки заплахата от американски санкции. Турската оръжейна промишленост има два предприятия в топ 100 и оборот от 2,8 милиарда долара, което е с 22% повече спрямо предходната година.

Най-големият производител на оръжие в света от 2009-та година досега остава американската фирма Lockheed Martin, чиито оборот миналата година е 47,3 милиарда долара. Само продажбите на фирмата представляват 11% от световния пазар.

Две големи европейски компании, Airbus и MBDA, също отговарят на "търсенето поради продължаващи въоръжени конфликти и сериозно напрежение в няколко региона", добави Флерант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари