Съдебната система според Тръмп

473
Съдебната система според Тръмп
Снимка: Getty Images

Доналд Тръмп тръгна по този път преди много месеци, нападайки федерален съдия в Калифорния, който работи по делото срещу вече нефункциониращия Университет Тръмп. Миналата седмица той заяви, че съдията Гонзало Куриел се намира в „конфликт на интереси”, защото е с „мексиканско потекло”. Тръмп намекна, че съдията Куриел – американец, роден в Индиана, е предубеден към него заради намерението му да построи стена по границата за възпрепятстване на нелегалната имиграция.

Лидерите на Републиканската партия отрекоха това изказване с надеждата проблемът да изчезне. В неделя обаче Тръмп отиде по-далече, след като по време на телевизионно предаване каза, че съдия мюсюлманин може също да бъде предубеден към него заради предложението му да се забрани на имигрантите мюсюлмани да влизат в САЩ. Когато водещият отбеляза, че страната има традиция да не съди хората според техния произход, предполагаемият кандидат-президент на републиканците отговори: „Не говоря за традиции, а за здрав разум”. Републиканците, които демонстрират несъгласие с расистките изказвания на Тръмп, се опитаха да омилостивят обществеността с твърдението, че той всъщност не изповядва тези възгледи. Ако това е истина обаче, не може да се каже, че е голямо успокоение. Циничният избор да приравниш етноса с отклонение не е по-добър от това да бъдеш невежа или фанатик.

Хилари Клинтън е по-предпочитана за президент на САЩ от Тръмп

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън има значителна преднина пред Доналд Тръмп сочи предварително проучване на нагласите на ...

Нека за момент да се отнесем снизходително към Тръмп и да помислим как ще изглежда съдебната система, ако страните по делото можеха да отзовават съдии, които са родени в семейства на имигранти или семейства с вероизповедание, счетено от страните като погрешно. Дали изключването ще бъде ограничено до първите поколения имигранти като съдията Куриел, чиито родители са мексикански имигранти, или ще важи и за неговите деца, внуци и правнуци? Изключването на мюсюлманите ще бъде ли ограничено до активно практикуващите или ще се отнася и до поколенията, които имат бегло отношение към религията или пък въобще не са вярващи? Разбира се, отговорът е, че веднъж започнало, етническото прочистване в съдебната система по всяко време може да бъде приложено към всяка непопулярна група.

Като цяло Тръмп твърди, че фанатичното му отношение към мексиканците прави уважаван юрист негоден да участва в слушането по делото, в което Тръмп е ответник. По тази странна логика той може да аргументира дисквалифицирането на съдии от всички демографски групи, които е обидил или не харесва. А с темпото, с което действа, скоро в страната няма да има човек, който да може да го съди. За щастие, не по този начин работи американската правна система.

The New York Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари