Съставът на новия Бундестаг: мигранти, фермери и значително по-малко дами

4717
Съставът на новия Бундестаг: мигранти, фермери и значително по-малко дами
Снимка: Getty Images

Значително по-малко дами, но затова пък повече хора с чуждестранен произход. Над 140 юристи и... 10 фермери. Така изглежда новият германски парламент, който бележи един своеобразен рекорд.

Новият Бундестаг проведе първото си заседание. А рекордът, за който става дума, е следният: никога преди в германския парламент не е имало толкова много депутати, колкото сега: общият им брой е 709, т.е. със 78 повече, отколкото през последния законодателен период.

Волфганг Шойбле бе избран за председател на Бундестага

В рамките на учредителното събрание на новия федерален парламент на Германия Волфганг Шойбле бе избран за председател на Бундестага в Б...

За пръв път от 1957 година насам в Бундестага са представени повече от пет партии: ХДС остава най-голямата парламентарна фракция, макар че делът на депутатите ѝ е намалял доста. Все пак на изборите на 24 септември ХДС и посестримата ѝ партия ХСС получиха заедно 8,6% по-малко гласове, отколкото през 2013. За сметка на това пък в парламента отново влизат Свободните демократи, а Алтернатива за Германия стана за първи път част от Бундестага.

През този законодателен период дамите сред депутатите ще бъдат значително по-малко. Всъщност, това е нещо, което се знаеше още преди изборите: едва 219 от 709 депутати са жени, т.е. около една трета. Последно броят на дамите в германския парламент е бил толкова нисък в периода 1994 - 1998. В това отношение Германия все пак изпреварва САЩ, където 19,6% от депутатите в Конгреса са жени, но пък изостава доста зад страни като Франция (39%) и Испания (40%).

Най-вече завръщането на Свободните демократи и влизането на Алтернатива за Германия в парламента имат вина за спада в броя на дамите: едва 10 от 92 депутати на Алтернативата са жени. При Свободните демократи става дума за 19 от общо 80.

Трите партии с най-голям дял жени депутати са Лявата партия, Зелените и социалдемократите. Те имат задължителна женска квота в избирателните си листи.

Най-малко 58 депутати в новия Бундестаг имат миграционен произход, което означава, че самите те или поне един от родителите им не са родени като германци. Това са общо 8% от всички депутати. За сравнение: 22,5% от населението на Германия са мигранти или имат чуждестранен произход.

Меркел обяви, че започва преговорите за "ямайска коалиция"

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално за започване на преговори с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия и ...

Хората с миграционнен произход са представени повече в лявото крило на Бундестага. Близо 10% от социалдемократическите депутати са от семейства на мигранти, при Зелените и Лявата партия става дума дори за 14,9% и 18,8%. Най-малък е делът на хората с миграционни корени в ХДС/ХСС.

8 от общо 92 депутати на Алтернатива за Германия са с миграционни корени: сред тях са един австриец, двама политици, родени в Румъния, две бивши кандидатки за убежище от бивша Чехословакия, двама преселници от Казахстан, както и един германец, чийто баща е от афроамерикански произход.

Сред депутатите с миграционни корени най-многочислена е групата на тези, които произхождат от страни от ЕС. След тях се нарежда групата на германците от турски произход: шестима от тях са социалдемократи, петима са от Зелените и трима са членове на Лявата партия.

Със средно 49,4 години новият Бундестаг е съвсем малко "по-млад" от предходния. Най-силно представена е възрастовата група на депутатите между 45 и 59 години. Близо половината от всички депутати са на тази възраст. Най-слабо представени са депутатите на възраст между 18 и 29 години. Едва 13 депутати са под 30 години. Най-младият депутат е 24-годишният Роман Мюлер-Бьом от Свободните демократи.

В парламента има и 11 народни представители над 70 години. Осем от тях са от Алтернатива за Германия. Именно от тази партия е и най-възрастният депутат в новия Бундестаг. Става дума за 77-годишния Вилхелм фон Готберг.

Бундесверът е гнездо на неонацисти, твърди германското разузнаване

Военното разузнаване в Германия има данни за около 200 военнослужещи в Бундесвера, които са класифицирани като десни екстремисти. Доку...

Близо 60% от депутатите в новия Бундестаг вече са били в парламента през последния законодателен период. При ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия, които на последните избори загубиха най-много гласове, броят на новите парламентаристи е изключително малък.

Що се отнася до професионалния профил на новоизбраните депутатите, повечето от тях са завършили висше образование. 130 имат университетска диплома, а 30 са професионални занаятчии. Силно представени в парламента са юристите, които са поне 148, както и икономистите и политолозите. Над 30 депутати са работили като учители или са завършили педагогика, най-малко 9 са завършили хуманна медицина. А 10 парламентаристи са фермери.

Анализ на Мара Бирбах от Deutsche Welle, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари