Съюзниците на Украйна се тревожат за готвената офанзива

9274
Съюзниците на Украйна се тревожат за готвената офанзива
Снимка: Getty images

Някои от европейските съюзници на Украйна са скептични, че нейните военни ще успеят да направят решителен пробив тази година, защото руснаците са изградили силна защита в очакване на украинска офанзива. Настроението сред западните официални лица е коренно различно от края на миналата година, когато Киев изненада своите съюзници, както и Русия, с две успешни контраофанзиви, като си отвоюва големи територии. Това подхрани надеждите, че тази година нейните сили могат да направят допълнителни пробиви, които да наклонят противопоставянето в полза на Украйна.

Умерени очаквания

Сега съюзниците на Киев намаляват очакванията си и обмислят необходимостта от интензивни битки до 2024 г., според европейски служители, участващи в усилията за подкрепа на украинската армия.

Американски служители предложиха своя негативен сценарий преди шест до осем седмици, според файл с секретни документи, чието изтекло разкриване предизвика гняв в Киев. Страховете, изразени тогава, все още витаят сред някои от съюзниците на Украйна. Въпреки че се очаква украинска офанзива срещу град Мелитопол на юг, насочена към разделяне на руските сили, някои европейски среди вече са скептични, че това може да бъде постигнато тази година.

По-реалистична цел сега се разглежда като напредък от около 30 километра, което би поставило в обсега на най-боеспособната артилерия на Украйна руските линии за доставки и би подготвило почвата за по-дълбока офанзива през 2024 г. Още: Експерт: Зимната офанзива на Русия в Украйна е пълен провал

Съюзниците трябва да работят сега, за да увеличат производствения си капацитет и подкрепата, от която ще се нуждаят украинците, за да поддържат боеспособността си. Дори по-малко амбициозен натиск вероятно ще струва хиляди животи, много боеприпаси и оборудване поради многослойната защита на Русия под формата на минни полета, ровове и бетонни противотанкови пирамиди, които бяха построени през зимата.

Класифицираните оценки на САЩ, писани предимно между февруари и началото на март и чиято валидност все още не е определена, пораждат опасения относно предполагаемата слабост на Украйна. Те включват проблеми с формирането и обучението на живата сила, необходима за такава сложна атака на обединените сили, както и опасно ниския запас от ракети за ПВО, които да ги защитават.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се обяви публично срещу този песимизъм. Според него Киев е запазил увереността си в успеха на контранастъплението. Това впечатление остана у Остин след среща във Вашингтон с украинския му колега Олексий Резников. САЩ ще продължат да предоставят „възможности за помощ“ за постигане на тази цел, каза Остин. Резников призова Съединените щати да осигурят бойни самолети F-15 или F-16, които те досега отказват. Още: Украинската контраофанзива започва, в Русия ФСБ гони врага с партиен билет (ВИДЕО)

"Контраофанзива" - или в средата на май, или никога

Украинската офанзива се очаква да започне до средата на май и ще се състои от операции в няколко посоки, включително потенциално създаване на примамки. Започването на офанзива не е непременно основният елемент на операцията, като се има предвид, че Русия също се готви да атакува. Украинските анализатори очакват по-късен старт, тъй като новите войски и оборудване са интегрирани в това, което според тях може да бъде най-добрият и вероятно последен шанс за отблъскване на руска инвазия. Действителното време и посока на настъплението се пазят в най-строга тайна. Най-новото военно оборудване включва американски комплекти, известни като JDAM, които от конвенционални гравитационни бомби правят прецизно управляеми ракети. Съюзниците на Киев също предоставиха артилерийски снаряди, пише Bloomberg.

Сега, когато има вероятност конфликтът да се проточи през следващата година, съюзниците разработват нови планове за доставки. Втора голяма офанзива ще изисква допълнителни широкомащабни доставки на западно финансиране, оръжия и боеприпаси. Има риск това да се натъкне на политическа опозиция в столиците, както и на липса на капацитет. „Никоя от армиите не е това, което беше“, казва Дара Масикот, руски военен специалист в американския мозъчен тръст Rand Corporation. Тя прогнозира война на изтощение, която ще струва скъпо и на двете страни. 

Откакто бяха направени оценките на САЩ, съюзниците на Украйна работят за разрешаване на някои проблеми, като увеличаване на производството и доставката на 155-милиметрови артилерийски снаряди. Те също така са започнали доставки на някои бомби с по-голям обсег на GPS насочване. Няколко европейски държави от месеци призовават и другите да увеличат и ускорят доставките. Проблемът от гледна точка на Украйна е, че САЩ и някои от техните съюзници не изпълниха своята реторика „каквато и да е цената“. През последните месеци редица страни призоваха съюзниците си да ускорят подкрепата си.

Според Микола Белесков - изследовател в Националния институт за Strategic Studies, мозъчен тръст център на правителството на Украйна - САЩ трябва да доставят ракети земя-земя, произведени от Lockheed Martin Corp. Тези ракети MGM-140 ATACMS имат обсег до 300 км (190 мили) и могат да се използват за проникване далеч зад руските бойни линии. Това ще позволи на Украйна да ограничи движението от руския тил към фронта на тези боеприпаси и резерви, които са необходими на руските бойни части. Това би спестило на въоръжените сили на Украйна необходимостта първо да пробият 30-километровата дълбочина на руските отбранителни линии и укрепления. Още: Киев за предстоящата контраофанзива: Ще бъде изненада за много украинци

Проблемът е, че в крайна сметка Украйна и САЩ имат различни приоритети, отбелязва Белесков: "На американците не им пука за нас, защото конфликтът тук вече елиминира Русия като велика сила за много години и нашите интереси с американците не съвпадат във всичко."

САЩ все още не са предали всички обещани ракети на украинците поради опасения, че тези от тях с най-голям обсег могат да бъдат използвани срещу цели дълбоко в Русия. Длъжностни лица се опасяват, че това може да разшири зоната на войната и да подхрани пропагандата на Кремъл, че Русия не нахлува в Украйна, а се защитава от атака на НАТО. Русия вече осъди доставките на танкове и далекобойни боеприпаси с прецизно насочване като ескалация.

САЩ и други правителства многократно са подценявали възможностите на Украйна. Тук можем да си припомним прогнозата на САЩ в началото на военните действия през февруари миналата година, според която Русия може да превземе Киев в рамките на 72 часа. Миналото лято, точно преди украинския пробив, беше прогнозирана патова ситуация. Според Белесков тази тенденция изглежда отново се повтаря.

Ако обаче Украйна изчерпи боеприпасите за противовъздушна отбрана и бъде подложена на удари от все още големите и боеспособни руски военновъздушни сили, „това ще се превърне в нашия кошмар“, каза Белесков.

Автори: Алберто Нардели и Марк Чемпиън

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари