Украинската контраофанзива започва, в Русия ФСБ гони врага с партиен билет (ВИДЕО)

9713
Украинската контраофанзива започва, в Русия ФСБ гони врага с партиен билет (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Започна ли украинската армия вече така очакваната пролетна контраофанзива? Данни, че точно това почва да се случва, вече се натрупват.

След като от няколко дни руското военно министерство говори как елитните десантчици от руските ВВС пазят фланговете на ЧВК Вагнер в Бахмут, в обзора за последните 24 часа министерството директно признава – спрени са опити на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за контраатаки. Директната информация и то от руска страна показва, че съответни украински операции, целящи пробив, вече са в ход. Дали това е разузнаване с бой, дали друг вид операции – няма как да се каже засега.

Показателно е, че зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр потвърди, че украинската армия вече е започнала "някои контраофанзивни операции". Разбира се, няма предварително да кажем какво и къде, добави тя и потвърди, че украинската армия има за цел да освободи цялата окупирана от руснаците украинска територия. Украинската контраофанзива ще е комплексна – с офанзивни операции, но и със защитни мерки, каза още Маляр.

Междувременно, в Русия става още по-интересно – контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС съобщи, че ФСБ и службата за сигурност на руското МВР са почнали проверки на полицейските служби в Москва. Имало и задържани – а проверките са заради течове на информация към Украйна. Тази информация идва след серията арести и освобождаване на видни фигури в Росгвардия, посочва в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Според ISW, очевидно Путин се стреми да не допусне пробив на контрола върху руските служби.

Руски поглед: На Путин му пари под краката, търси как да спре временно войната в Украйна (ВИДЕО)

Междувременно, Бахмут и Маринка (на 27 километра югозападно от Авдеевка) все така си остават най-горещите точки на фронта в Украйна, с най-интензивни боеве, сочи сутрешната сводка на украинския щаб. По целия фронт за последното денонощие са извършени над 55 руски пехотни атаки, което е малко под нивото от предишните две денонощия (по 60 атаки). 34 от тях са извършени в Бахмут и околностите му, посочи говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати.

(КАРТА) За Бахмут интересна информация се появи в украинския телеграм канал "Бахмутски демон", който се списва от източници, пряко участващи във военните действия там. Според публикация в канала, ЧВК Вагнер частично се готви за отбрана в административния център на Бахмут, който вече е в руини. Отделно, в друга публикация се твърди, че в центъра на града е имало успешна украинска контраатака, без да се посочва къде точно. Сега боевете при жп гарата "Бахмут – 2" в центъра на града са особено интензивни:

В подобен тон е и информацията на руското военно министерство – имало три овладени квартала в Бахмут от руските сили, без да се посочва точно кои, само че са в северозападната, централната и югозападната част на града. Както министерството, така и свързваният с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар" говорят, че "Бахмут практически е блокиран от север и от юг". Само че буквално няколко изречения по-долу в обзора на "Рибар" пише следното – на юг, в района на път Т0504 (Константиновка – Часов Яр – Бахмут) украинската армия е концентрирала достатъчно сили и е преминала в контраатака – нещо, което стана ясно още преди над 24 часа. Руският пропагандист Семьон Пегов обръща внимание на поредна руска атака в близост до Хромово (на 2 километра западно от Бахмут, откъдето минава Пътят на живота) и че имало заети нови позиции, но украинският щаб специално посочва, че руските пехотни атаки срещу Хромово в последните 24 часа са спрени. Пегов не говори за никакви други руски успехи, а "Рибар" повтаря за втори пореден ден как Пътят на живота бил под пълен руски огневи контрол. А контролираната от Кремъл руска информационна агенция РИА Новости пусна репортаж как ЧВК Вагнер е овладяла фабриката за кожни изделия в Бахмут, което беше ясно отдавна. Според ISW, руснаците вече контролират малко над 87% от града:

При Авдеевка, Семьон Пегов говори за известен успех и заемане на нови позиции от руснаците между Северно и Водяне, тоест южните покрайнини на града, на около 5 километра от самата Авдеевка. Никъде другаде от север и от юг няма информация за руски напредък, а думите на Пегов не се подкрепят от украински източници. Специално за Водяне, украинският щаб посочва, че е отблъсната руска атака:

За пръв път от доста време има данни за руска пехотна атака при Угледар (Въгледар, Вухледар) – неуспешна. Руски източници обаче публикуваха видеокадри, на база на които твърдят, че в района е свален украински Су-25.

В Запорожка и Херсонска област подготовката на руснаците за защита от украинска контраатака продължава. Има видеокадри, показващи евакуация на цивилни от Токмак – доста показателно на фона на думите на назначения от руснаците управител на Херсонска област Владимир Салдо, че при източния бряг на Днепър имало изградени руски защитни позиции, които щели да спрат украинската армия.

Украйна: защо не наказват мъжете, бягащи от мобилизацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа