Съветската тактика, с която Русия забавя украинската контраофанзива

18238
Съветската тактика, с която Русия забавя украинската контраофанзива
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Украински генщаб

Военни анализатори сочат, че руските командири използват тактика на "еластична отбрана", като не позволяват на Украйна да задържи села и други позиции и да ги превръща в плацдарм за по-нататъшни атаки.

Контраофанзивата на Украйна през пуст терен и разрушени села попада в руски минни полета и сложни системи от окопи, обслужвани от обучени войници.

Това е тактика, която използва руската армия: тя отстъпва и уж се отдалечава, след което се връща за удар.

Следвайки тази тактика, войските се оттеглят към втората отбранителна линия, принуждавайки украинските въоръжени сили да атакуват. И тогава те нанасят удари, когато врагът е в най-уязвимата позиция - движи се напред през открит терен или заема изоставени окопи. Още: Украинците с нов напредък в няколко сектора от фронта. Шолц разочарова Киев (ВИДЕО)

Целта на тази тактика е да се попречи на украинските войски да се укрепят и да използват превзетите позиции като отправна точка за по-нататъшно настъпление. Така постъпи и украинската армия в село Работино в южната част на страната, където направи най-големия си пробив през последните седмици.

Пак съветски тактики

"Защитата губи позиции, но нанася възможно най-големите загуби на нападателя, създавайки условия за решителна контраатака", каза Бен Бари, старши сътрудник в британска изследователска организация, който се специализира в изучаването на сухопътната война.

Подобни тактики са само един от няколкото фактора, възпрепятстващи бързия напредък. Цитират се и други пречки, като гъсти минни полета, окопни системи и противотанкови препятствия, както и нежеланието на съюзниците от НАТО да доставят бързо модерни изтребители и далекобойни оръжия.

Може би най-сериозният проблем за Украйна е голямото количество артилерия на руската армия, която тя използва през целия конфликт, за да противодейства на контранастъплението, започнало през юни. Още: "Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено": Русия пак копира съветски тактики

Еластичната отбрана не е нова концепция, каза Бари. Съветският съюз използва такава тактика през 1943 г., за да победи германците по време на битката при Курск, която се превърна в една от най-големите битки на Източния фронт по време на Втората световна война. Русия я използва в Украйна от доста време, особено през лятото за прекъсване на контраофанзивата.

"Опитът показва, че тези тактики са използвани много успешно, но успехът изисква добро командване и контрол, подготвени части и решителни контраатаки", твърди Бари. Още: Белият дом: Украинското контранастъпление може да продължи още 2 месеца

Както отбелязват експертите, много е трудно да се разбере дали в даден ден се използват подобни тактики, трябва да се питат руските командири. От Института за изследване на войната, мозъчен тръст във Вашингтон, обаче забелязаха признаци, че тези тактики са били използвани през последните дни около село Работино, което украинските войски превзеха в края на август, пише още The New York Times.

В доклад институтът отбелязва, че някои важни полеви укрепления са сменяли собствениците си няколко пъти. Освен това руските войски успешно извършиха контраатаки в ограничен мащаб.

Последните противоречиви изявления илюстрират подобна тактика. Командването на руските войски съобщи, че е извършено настъпление срещу позициите на украинските въоръжени сили в южната Запорожка област, където Киев държи основното направление на контранастъплението, а Киев твърди, че са "отбити всички атаки".

Боевете продължават

Институтът за изучаване на войната отбелязва в свой доклад, че геолокационни данни и сателитни изображения показват, че украинските войски са превзели система от окопи югозападно от Работино, която преди това са отстъпили на руснаците. Нови доказателства за този двупосочен характер на сраженията се появиха, когато командирът на южната група украински войски генерал Александър Тарнавски съобщи, че войските му напредват. Не е възможно да се провери това твърдение.

През последните месеци боевете се водят за малки села и изолирани системи от окопи. Те могат да продължат седмици. Но като цяло въоръженият конфликт се води на фронтова линия, простираща се на стотици километри - от малкия град Купянск в североизточната Харковска област, където руснаците се опитват да настъпят, до района на Запорожие на юг.

Украинските войски също напреднаха в южната област на Донецк, където боевете за Бахмут, едни от най-жестоките в конфликта, продължават от май, когато Москва пое контрола над града. Още: Оценка: Бойните способности на руснаците в Запорожието се влошават. Масирана атака с дронове в Русия (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети войски близо до Купянск, където връчи награди и инспектира военна техника, включително танкове Leopard, доставени от европейски съюзници в НАТО. В акаунта на Зеленски в Telegram се появи видео, на което той се ръкува с малка група бойци в гора, включително с няколко по-възрастни войници. Това беше разтълкувано от някои като знак, че въоръженият конфликт нанася тежки жертви на Украйна.

Военни експерти считат, че Русия също е претърпяла загуби в украинската контраофанзива, но е успяла да забави напредването на украинските войски до темпото на охлюв, отчасти благодарение на еластичната си отбрана. Ключът към успеха при прилагане на такава тактика е внимателното използване на резервите, които могат да бъдат въведени в бой по време на контранастъплението. Това заяви бившият украински командир Алексей Мелник, който сега заема ръководна позиция в киевската организация с нестопанска цел „Център Разумков“.

Майкъл Кофман, старши сътрудник във Фондацията „Карнеги за международен мир”, сподели, че ако руските войски отстъпят повече от 100 метра наведнъж, украинците, особено техните механизирани части, са в състояние да ускорят темпото и да продължат напред, като това ще означава, че отбранителната стратегия на Русия започва да се колебае.

„Един от най-големите въпроси и най-голямото съмнение е дали украинската армия може да осъществи пробив“, написа Кофман миналата седмица в подкаста War on the Rocks. Но има алтернатива, продължи той: „Сега виждаме как тази офанзива може да се развие в дългосрочен план, когато дойде зимата, и дори през цялата зима.“

Автор на статията: Матю Мпоке Биг

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com