Тежките уроци на украинската контраофанзива в Запорожието и тактиката на Киев за Крим (ВИДЕО)

7790
Тежките уроци на украинската контраофанзива в Запорожието и тактиката на Киев за Крим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украйна все още не се отказва от контраофанзивата си в южната част на страната, но досега дори в пика на настъплението през лятото украинската армия напредваше средно с по 90 метра на ден – руските защитни линии, изпъстрени с големи минни полета и укрепени позиции, не позволиха да е другояче, както пише в свой анализ Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). В него се припомня стара мъдрост (автор е Карл фон Клаузевиц) – предимството на правилната защита пред атаката във войната е много по-голямо, отколкото личи на пръв поглед.

За сравнение – през есента на миналата година, при връщането на Херсон украинците напредваха с 590 метра средно на ден, а при светкавичната офанзива в Харковска област, с която бяха върнати Купянск и Лиман, напредъкът беше 7,5 километра средно на ден. Това показва колко по-ефективна е руската защита в Запорожието – и причината е, че Русия имаше време през миналата зима да се подготви. Украйна е най-тежко минираната държава в света – в Запорожието руснаците успяха да направят минни полета от по половин километър и точно те не позволяват мащабни операции с бронирана техника без голямо въздушно превъзходство. А и теренът е благоприятен за руснаците – равнинен, с много полета и малки горски пояси, където руснаците да подготвят и скрият свои части, а атакуващите украинци нямат много места за прикритие.

Предимства и проблеми: Армиите на Украйна и Русия преди зимата (ВИДЕО)

Оценка: Какво значи това?

Според CSIS, бавният напредък на Украйна не е нещо нечувано – в анализа са дадени исторически примери, както и сравнение с Втората световна война и операцията на съюзниците през Нормандия. Там за 17 дни напредъкът е 11 километра на цената на 40 000 жертви. След това, за 3 дни има напредък от 11 километра – защото германците допускат пролуки в защитата си, а и вече съюзните сили успяват да установят въздушно превъзходство. Че напредваш бавно не значи, че офанзивата няма да се ускори при подходящи условия – по-малко ефективно защитен терен и оперативни трудности за защитниците. Украинците нямат въздушно превъзходство, но и руското военно командване показа редица слабости в решенията си – бърз украински напредък не е вероятен, но не е и тотално невъзможен, пише в анализа. Там е добавено и, че в Запорожието украинската армия премина първата руска защитна линия – ако се справи и с втората (от общо три), то може да има по-бърз украински напредък, но и Русия може да ограничи стратегическия ефект от пробив на втората си защитна линия.

Сегашната украинска контраофанзива е по-скъпоструваща – цената на 1 загубен танк, БТР, бронетранспортьор или военна машина от украинската армия в Запорожието е 2 загубени от съответния вид от руската армия. При контраофанзивите в Харков и Херсон цената беше 3,9 руски военни машини за 1 украинска, а при изтласкването на Русия от Киевска област – 6,7! Всичко това е изчислено на база данни от публични източници.

Десант през Днепър

Анализаторите на CSIS смятат, че едва ли ще има мащабен опит за форсиране на реката – по-скоро операции, с които да се ангажират повече руски части. Да се премине успешно река като Днепър и след това да се изградят добре защитени позиции, които да не бъдат разбити от противник като Русия, е много сложна работа от логистична гледна точка. Възможно е обаче украинците да се стремят да изграждат предмостия, от които да извършват по-мащабни операции за атака на руските сили в източната част на Херсонска област.

Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО)

Източният фронт

В Донецка и Луганска област най-големият украински успех е напредъкът при Бахмут. Той обаче е недостатъчен, за да бъдат застрашени най-важните руски позиции в Източна Украйна – Донецк, Макеевка и Горловка. Засега Украйна е възприела тактиката да ангажира значителен руски военен ресурс, но не и да опитва да напредва – защото я чака тежък бой, в укрепени позиции и дори градска среда т.е. потенциално много жертви.

Защо Украйна не атакува само на едно място, за голям пробив?

Според анализа на CSIS украинската тактика за боеве на повече фронтове е правилна – ако се бяха опитали да заложат всичко на Южна Украйна, на руснаците щеше да им е по-лесно ефективно да спрат опита за пробив, като прехвърлят повече сили за отбрана на и без това добре укрепения фронт. Няма никаква гаранция, че при опит да се осигури числено превъзходство с атака само в едно или максимум две направления (защото в Запорожието Украйна атакува по направлението от Орехов към Токмак и Мелитопол, но и по направлението Велика Новоселка - Бердянск, където обаче напредна само 10 километра за цялото лято), Русия нямаше да отговори с достатъчно струпване на сили и да спре украинската армия да извърши голям пробив - дори да я спре да не напредне толкова, колкото сега.

Заключението на CSIS - с наличното като възможности Украйна не изглежда да е взела грешно тактическо решение за контраофанзивата си, защото заложи на това да не дава огромни човешки жертви - нещо, което Русия прави многократно, поредният пример е Авдеевка. Освен всичко друго, не бива да се забравя, че Запада не осигури военна авиация, която е решаваща във военната доктрина на НАТО.

Освобождението на Крим

В анализа на CSIS се обръща внимание на тактиката за удари в тила както на Русия, така и на Украйна като важен елемент от цялостната военна стратегия и на двете държави. Пред "Укринформ", капитан Дмитро Плетенчук, говорител на украинските военноморски сили (ВМС) коментира изрично, че Руският черноморски флот вече няма толкова много ракети "Калибър", колкото би искал да има. Западните санкции влияят – има доста микроелектроника в тези ракети и сега е по-трудно да се осигурява, което бави производството и кара руснаците да натрупват запаси, преди да направят операция. И CSIS смята, че Украйна ефективно "отвори" коридор в Черно море за икономиката си, като блокира в достатъчна степен Руския черноморски флот.

Вадим Скибицки, зам.-ръководител на украинското военно разузнаване, добави, че първата задача за освобождение на Крим е унищожаването на руските кораби, способни да изстрелват "Калибър". Той коментира, след като говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк посочи, че украинците са докарали руснаците в Крим до състояние да си мислят постоянно, че нещо се случва и Украйна готви нещо: Добри новини от Германия за Украйна, в Севастопол пак е шумно (ВИДЕО)

Украинската оценка за Руския черноморски флот, по думите на Плетенчук, е следната – общо около 30 по-големи плавателни съдове са мащаба му, включително подводници. 10 от тях сега пазят Кримския мост, като целят да стеснят дотолкова Керченския пролив за преминаване, че да могат по-лесно да засекат морски дронове. По отношение на въздушните заплахи – Русия залага на специални машини за мъгла, които пръскат аерозол, което трябва да обърква системите за насочване на крилатите ракети чуждо производство. На теория, тази изкуствена мъгла трябва да обърка системата от лазерни далекомери, които измерват разстоянието до целта на ракетата. Дали работи на практика – ще видим, вече се видя, че всяка руска защита може да бъде преодоляна, коментира Плетенчук. Той е категоричен: Кримският мост ще бъде разрушен, когато го налага ситуацията, а не само за морална победа.

"Затова трябва да изчакате подходящия момент. Нанасянето на щети на територията на временно окупирания Крим не е нещо символично, то е част от общия план за освобождаване на окупираната ни територия, а системното унищожаване на складове, контролни пунктове, щабове и т.н. са елементи на една голяма операция. Много често измерваме контранастъплението в квадратни километри, но това не е много правилно, защото всяка такава операция е многокомпонентна, многопластова, има много елементи, които трябва да се изпълняват в подходяща последователност", обобщи Плетенчук.

Зеленски: Русия целенасочено засели в Крим стотици хиляди руснаци, за да създаде илюзията, че полуостровът се е смирил

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари