Тероризмът в Германия - предотвратени и състояли се ислямистки атаки

1831
Тероризмът в Германия - предотвратени и състояли се ислямистки атаки
Снимка: Getty images/Guliver

За последната година правоохранителните органи на Германия арестуваха десетки привърженици на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" и предотвратиха редица опити за терористични атентати на територията на страната. Някои обаче властите не успяха да избегнат. 

Терористичните атаки, които не бяха предотвратени

Задържаният в Берлин пакистанец вероятно не е извършителят на атаката

Ръководителят на полицията в Берлин заяви, че „опасният престъпник“ зад смъртоносната атака с камион по време на коледен ...

През февруари тази година 15-годишна мароканка нападна с нож полицейски служител на железопътната гара в Хановер при проверка на документите й. В резултат жертвата получи тежки наранявания в гърлото, преди нападателката да бъде обезвредена. Разследващите органи представиха версия, съгласно която младото момиче се е радикализирало в края на 2015 г., когато е влязло с контакт с терористи от "Ислямска държава", вербували я да извърши нападение в Германия.

През лятото във ФРГ бяха извършени още две терористични атаки. На 18 юли 17-годишен бежанец от Афганистан нападна с брадва и нож пасажери в регионален влак недалеч от Вюрцбург. Четирима души получиха тежки наранявания. Нападателят бе застрелян при опит за задържането му. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава".

На 24 юли 27-годишен сириец се взриви в центъра на баварския град Ансбах по време на музикален фестивал. Пострадаха 15 души, самият нападател загина. В разпространено в интернет пространството видео той се определя за член на радикалната групировка "Ислямска държава" и разкрива за планиран терористичен атентат. Неговата молба за предоставяне на политическо убежище във ФРГ е била отхвърлена. Сириецът е получил отсрочка на депортацията, а властите са готвели принудителното му връщане в България.

Терористичните атаки, които бяха предотвратени

От края на 2015 г. германските спецслужби успяха да осуетят няколко нападения, намиращи се в различни стадии на планиране. През декември миналата година полицията задържа трима души, обвинени в създаването на терористична клетка и подготовка на серия атаки в Германия. По данни на Прокуратурата задържаните са започнали подготовката си през есента на 2015 г., а първата атака е щяло да бъде извършена в Берлин.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Берлин

"Ислямска държава” пое отговорността за атентата на коледен базар в Берлин на 19 декември вечерта. Новината беше публикувана в бл...

В новогодишната нощ полицията евакуира централната гара в баварската столица Мюнхен, а също и една от разположените в западната част на града. Действията на властите бяха свързани с постъпила информация за планове за взривове, които е трябвало да бъдат задействани от група от пет до седем самоубийствени атентатори с иракски и сирийски произход, действащи по заповед на "Ислямска държава".

През февруари полицията извърши серия арести в няколко федерални провинции. Четирима от тях са подготвяли атентат в Берлин, съобщиха разследващите органи. Съпружеска двойка от Алжир е била разследвана в родината им за членство в "Ислямска държава".

През юни бяха арестувани трима сирийци, които по данни на германските власти са подготвяли терористична атака в Дюселдорф. Плановете им е разкрил четвърти участник в заговора, който се е предал на френската полиция. Двама от групата е трябвало да се взривят в центъра на града, а останалите двама - да открият стрелба по случайните минувачи. Предполага се, че един от заловените е бил във връзка с "Ислямска държава", а друг - с "Джабхат ан Нусра".

През август в Северен Рейн-Вестфалия бяха арестувани трима души, планирали да ударят футболна среща от германския шампионат. По същото време в Рейнланд-Пфалц са задържани и предполагаеми членове на "Ислямска държава", планирали сходни действия по време на футболен мач от Бундеслигата.

И накрая - през октомври в Лайпциг бе задържан сириецът Джабер ал Бакр след серия неуспешни опити на полицията да открие беглеца. Младият сириец, получил статут на бежанец, бе заподозрян в подготовка на терористичен атентат и връзки с "Ислямска държава". В жилището му беше намерено експлозивно вещество. По-късно полицията арестува още двама замесени в плана. Сириецът не бе изправен на подсъдимата скамейка, защото се обеси в ареста няколко дни след залавянето му.

Меркел посети мястото на атентата в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел посети мястото на снощната терористична атака в Берлин, придружена от външния министър Франк-Валтер Щ...

Арести на симпатизанти на "Ислямска държава"

Не винаги задържането на предполагаеми членове на "Ислямска държава" е свързано с планове за терористична атака. Властите извършиха арести на редица вербовчици и джихадисти, завърнали се в Германия след участие във военните действия в Сирия.

По подозрение във връзки с "Ислямска държава" в Германия през октомври 2015 г. бяха арестувани трима души, през ноември и декември същата година - по един човек. През следващите месеци в килии попаднаха още заподозрени - двама бяха задържани през март, трима - през септември, а през ноември - цели шестима. Двадесет ислямисти бяха хванати и сред редиците на Бундесвера, още 60 са разследвани от компетентните органи.

Правосъдният министър на ФРГ Хайко Маас разкри през юли, че Прокуратурата разследва "около 120 случая срещу 180 души, заподозрени в членство или в подкрепа на терористична групировка", най-често "Ислямска държава". В страната обаче има много повече лица, които са възприемани като потенциална заплаха за сигурността на гражданите.

Анализ на Deutsche Welle, цитиран от ИА "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари