The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

4741
The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави
Снимка: Getty Images/Guliver

Според изтекли документи Обединеното кралство е започнало преговори с Армения, Кот д'Ивоар, Коста Рика и Ботсвана за сключване на споразумения за депортиране на нелегални мигранти. То също така се обърнало към редица други южноамерикански страни, включително Еквадор, Парагвай, Перу, Бразилия и Колумбия, но откри, че те са по-малко заинтересовани от така наречената „сделка за убежище в трети страни“, пише британското издание The Times.

Резервният списък включва Кабо Верде, Сенегал, Танзания, Того, Ангола и Сиера Леоне. Други африкански държави - Мароко, Тунис, Намибия и Гамбия - "категорично отказаха" да влязат в технически преговори.

Подробностите се разкриват във вътрешни правителствени документи, разгледани от The Times. Те се отнасят до работата, извършена през последните 6 месеца от британските министерства на вътрешните и външните работи (МВР и МВнР) в контекста на идентифициране на държави, които биха могли да се интересуват от повторение на вече стартиралата схема в Руанда. (Лондон и Кигали имат споразумение за изпращане на нелегални мигранти от Обединеното кралство в Руанда – бел. прев.) Още: Париж премахва най-голямото мигрантско селище в навечерието на Олимпийските игри

Държавите в дългия списък бяха оценени по определени критерии, но някои отхвърлиха предложението на Лондон. МВнР определи Кот д'Ивоар, Ботсвана, Армения и Коста Рика като изискващи приоритетно внимание. Правителството продължи преговорите с представители на тези страни за постигане на споразумение, подобно на това на Руанда, въпреки че напредъкът и с четирите е в застой поради нерешените окончателно проблеми с Руанда.

Правителството се надява, че преговорите могат да бъдат възобновени, след като самата руандийска схема започне да работи, като МВР се стреми да депортира първите мигранти още в началото на юни, въпреки че все още не е намерило авиокомпания и не е сключен договор за извършване на първите полети. След като законопроектът за сигурност на Руанда най-накрая бъде приет от двете камари на парламента, ще бъдат уведомени първите хора, които ще бъдат депортирани в рамките на следващите две седмици.

Премиерът Риши Сунак инициира търсене на допълнителни възможности за убежище в трети страни веднага след встъпването си в длъжност през октомври 2022 г. Той инструктира гореспоменатите министерства да ускорят дейността, и доведат до финал сделка с Руанда. Според кореспонденция в изтеклите документи, премиерът е работил активно с държавните глави на набелязаните за приемане страни дори по време на миналогодишната коронация на Чарлз III. Още: Лодки с мигранти заливат Кипър

Заинтересовани партньори

Служители на Даунинг стрийт са инструктирали съответните отдели да работят с „бързи темпове", за да убедят заинтересовани партньори и да осигурят споразумение за убежище като продължение на сделката с Руанда. В случай на неуспех, Сунак наредил да се проучат „всички възможни варианти за план Б“. Отделите обаче не успяха да спазят определения краен срок поради сериозни разногласия на кои страни трябва да бъде наблегнато.

МВнР заяви, че много потенциални страни-партньори са спрели преговорите, докато не стане ясно как ще бъдат разрешени правните и логистични предизвикателства в споразумението с Руанда. Високопоставен служител на МВнР написа: „Ние осъзнаваме, че много потенциални страни партньори наблюдават правния процес на Обединеното кралство за партньорството с Руанда и може да се притесняват да се ангажират сериозно, докато той не бъде уреден задоволително“.

Реализиране на целта

За да бъдат разглеждани като потенциални цели, държавите бяха оценени спрямо цял списък от критерии: те трябва да са подписали Конвенцията за бежанците, да имат значителен опит във вземането на решения относно предоставянето на убежище и позитивно отношение към бежанците, както и да предоставят гаранции за не отблъскване от обществото, за да се избегне депортирането на мигранти обратно във Великобритания. Още: Откриха лодка с мъртви жени край бреговете на Испания

Никакви преговори не трябва да застрашават съществуващото споразумение с Руанда или да застрашават други дипломатически и национални интереси на Обединеното кралство. Никоя сделка не трябва да създава риск от „обратна миграция“ към Обединеното кралство или проблеми, свързани с трафика на хора и организирана престъпност. Когато се взема решение за „постижимостта и осъществимостта“ на целите, трябва да се вземе предвид и размерът на територията и населението на всяка страна.

Правителството на Обединеното кралство започна преговори с четирите страни въпреки опасенията на външното министерство за всяка от тях.

Кот д'Ивоар има „изключително близки връзки" с Франция и официални лица предупредиха, че постигането на споразумение със западноафриканската държава би застрашило англо-френските отношения. Те също така казаха, че страната страда от нестабилност, разпространяваща се от Сахел, и нарекоха нейното управление на бежанците „функционално, но пренапрегнато“.

Коста Рика беше избрана заради „положителното си отношение“ към Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Длъжностните лица бяха впечатлени от имиграционните закони и политики на страната, които гарантират социално включване и лесен и широк достъп до здравеопазване, образование и възможности за работа. Още: В търсене на спасение: Млади гватемалци умират на път към чужбина

Те обаче предупредиха, че имиграционният процес в Коста Рика може да бъде скъп и труден за разбиране.

Мигранти

Ботсвана се бори да осигури достатъчно жилища за настоящия поток от бежанци. Въпреки съобщението на правителството за необходимостта от промяна на имиграционните закони, преговорите със страната не са напреднали.

Армения чака резултати за Руанда. Техническите преговори с нейното правителство започнаха през септември, но впоследствие изпаднаха в застой. Още: "Огромна стъпка за Европа": Фон дер Лайен с коментар за приетата миграционна политика на ЕС

Говорител на британското правителството каза: „Обединеното кралство продължава да работи с редица международни партньори за справяне с глобалните проблеми на незаконната миграция. Сега сме фокусирани върху приемането на законопроекта за сигурността на Руанда, който се основава на Закона за нелегалната миграция, и разработването на планове за възобновяване на полетите (пренасяне на бежанци на борда, бел. автор)".

Седем държави се оказаха неподходящи

Кения отхвърли миграционни споразумения с Обединеното кралство поради опасения за „нова форма на колониализъм“. Британското МВнР предупреди, че предоговарянето на споразумението със страната ще „предизвика остър отговор" и посъветва да не се сключва сделката в светлината на стратегическото партньорство за поддържане на мира и борба с ислямистката терористична мрежа Ал Шабаб. Кения е и най-добрата транзитна точка за евакуация на граждани и поданици на кралството от редица съседни страни в региона.

Бенин в Западна Африка показа „известен интерес“ към сделка през юли 2021 г., но британското външно министерство посъветва да не се сключва сделка с него, тъй като предишните преговори бяха бавни, а отношенията със САЩ и Франция бяха обтегнати."

Джибути е отхвърлен поради проблеми с водоснабдяването и канализацията, наличието на ендемични заболявания, както и хроничен глад и суша, пише The Times.

Габон отпадна поради опасения относно липсата на демокрация и свобода на изразяване, както и „сериозни проблеми с човешките права“.

Гвинея-Бисау беше неподходяща поради честите опити за военен преврат, липсата на уважение към правата на човека и риска от обратно връщане на мигранти, презаселени от Великобритания.

Одитът отхвърли и вариантите за Либерия и Азербайджан.

В документите се казва, че Министерството на външните работи се стреми към „широко географско покритие на страните". На фона на закъсненията в преговорите през октомври МВР съобщи в кореспонденция с колеги от МВнР, че усилията на правителството трябва да бъдат съсредоточени върху „надеждни и реалистично постижими“ цели. Същевременно всичко друго може да доведе до „загуба на време, ресурси и политически капитал“, както и до ненужни дипломатически рискове.

Автор: Мат Датан

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com