The Washington Post: Афроамериканците страдат повече от коронавируса

6691
The Washington Post: Афроамериканците страдат повече от коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

По всичко изглежда, че COVID-19 заразява и убива чернокожите американци в САЩ по-често от останалото население. Това пише в разследване за The Washington Post журналистически екип с автори Ройс Тиболт, Андрю Бейтран и Ванеса Уилямс. Материалът е написан въз основа на предварителни данни от много региони в страната.

Очерталата се картина за расово неравенство заставила федералната служба за медицински надзор във вторник (7 април) да признае повишеният риск за афроамериканците. От отговорните за общественото здраве лица се иска да публикуват данни за расовата принадлежност на болните.

Данните на The Washington Pos показват, че "афроамериканските" окръзи (най-малката административна единица в Щатите) се намират в опасност. В тях заразените хора от коронавирус са пропорционално три пъти повече, а частта на умрелите е шест пъти по-голяма от графствата с преобладаващо бяло население. Например в графството Милуоки с град Уисконсин, афроамериканците са 70% от загиналите, макар да съставляват едва 26% от населението. Подобен дисбаланс се наблюдава и в щата Луизиана, където загиналото чернокожо население също е 70% от всички починали от COVID-19, макар да съставлява 32% от цялото население.

Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

Какви митове се разпространяват за коронавируса и до колко има основание в тях, пише британският вестник The Guardian. Ето какво гласи ...

Според журналистите, за първото място "се борят” щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Мичиган, където 40% от починалите от COVID-19 са чернокожи. Несъответствието е особено явно в Чикаго, където афроамериканците умират 6 пъти по-често от белите – там от 118 умрели с афроамерикански произход са 70 души.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна расовия признак при жертвите от коронавирус при своя изява на 7 април: "Защо заразените сред черните хора са 3-4 пъти повече от другите хора, включително от белите? Това не може да се обясни логически и на мен то не ми харесва".

Губернаторът на Луизиана Дон Бел Едуардс обяснява уязвимостта на афроамериканците към коронавируса с високото равнище на диабет, сърдечни и белодробни заболявания. Никога обаче една пандемия не е проявявала такова расово предпочитание.

На 6 април Комитетът на юристите за граждански права се присъединил към група законодатели с искане федералното правителство да публикува данни по тестването на коронавируса, които да дават представа за расовата и етническа принадлежност на пациентите. Засега публикуваната статистика включва само възрастта и пола. Целта е да се гарантира равен достъп към тестването и лечението.

Регистрираха случай на коронавирус при племе край Амазонка

В племе, живеещо по поречието на Амазонка, е регистриран първият случай на заразяване с коронавирус, съобщи „Daily Mail”. Т...

Черните американци с по-голяма вероятност от белите не са застраховани и живеят в местности без адекватна инфраструктура на здравеопазването. Има и дискриминация. При афроамериканците по-често се диагностицират хронични заболявания от типа на астма, повишено кръвно налягане и диабет, а именно тези болести по-често правят COVID-19 смъртоносен.

Междувременно, италианско проучване показа, че европейците т.е. белите хора, може да са по-податливи на зараза с новия коронавирус заради наличието на определен ензим, който липсва при азиатците - ACE2.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 април"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари