Трябва ли САЩ да се страхуват от руските ракети "Кинжал"?

63398
Трябва ли САЩ да се страхуват от руските ракети "Кинжал"?
Снимка: Russia Ministry of Defense

Наскоро в Арктика завършиха изпитанията на руския хиперзвуков комплекс "Кинжал". В хода на маневрите пилотите са отработили патрулиране на въздушното пространство и успешно са осъществили пуск на хиперзвукови ракети. Планира ли Русия за разположи комплекси "Кинжал" в Арктика? Каква е следващата стъпка в областта на изследванията и разработките на хиперзвуково оръжие? На този и други въпроси отговаря военният анализатор Шао Юнлин, съобщи inosmi.ru.

Хиперзвуковият комплекс "Кинжал" представлява авиационно-ракетна система, състояща се от самолет-носител МиГ-31К и хиперзвукови ракети. Според военния анализатор проведените от Русия изпитания са били насочени към проверка на работата на комплекса в сложни климатични условия. В контекста на засиленото противопоставяне в руско-американските отношения Русия вероятно ще предпочете разгръщането на хиперзвукови комплекси "Кинжал" в Северния флот и във Източния военен окръг.

Русия има огромна територия, чиято значителна част е разположена в арктическата зона. Изпитанията на хиперзвуковия комплекс "Кинжал" в Арктика са се провеждали с цел проверка на адаптивността на изтребителя МиГ-31К и ракетите "Кинжал" в арктически условия.

В момента комплексите са разгърнати в южната част на страната.

Сред основните подразделения на руската армия Северният флот заема първо място по значимост. Той се намира на предната линия на противопоставяне на Русия и НАТО. Разгръщането тук на изтребители МиГ-31К и ракети "Кинжал" ще позволи да се подобрят противокорабните способности и тези на щурмовата атака. Освен това територията, намиращата се под юрисдикцията на руския Източен военен окръг също е предна линия на противопоставяне между Русия и САЩ. Тук често се появяват големи военни кораби на САЩ.

Според Шао Юнлин успешното изпитание на Русия на хиперзвуковия комплекс "Кинжал" в Арктика значително ще повиши противокорабната боеспособност на руския военноморски флот. Това говори още и за разрива между Русия и САЩ в областта на изследванията, разработките и използването на хиперзвукови ракети.

По последни данни в момента руските въздушно-космически сили са снабдени с ракети "Кинжал", ракетните войски със стратегическо предназначение - с хиперзвукови ракети "Авангард", а военноморският флот на Русия се готви да приеме хиперзвуковите ракети "Циркон". В момента Русия отделя особено внимание на развитието на способностите на асиметричната атака. В бъдеще се очаква "Циркон" да заемат централно място в разработването на хиперзвукови ракети.

Сега Русия има три вида хиперзвуково оръжие, но технологиите и прилагането при тяхното разработване все още се различават значително. Хиперзвуковата ракета "Авангард" е създадена с прилагането на технология на планиращ блок с ускорение. Скоро Русия планира да разработи нов модел на дадената ракета. Кинжал е преоборудван на базата на балистичната ракета "Искандер-М", което до голяма степен отразява изобретателността на Русия.

"Циркон" е най-високотехнологичната хиперзвукова крилата ракета в Русия. В сравнение с другите тя е с по-малки размери, подобрени технически характеристики и по-очевидни преимущества. Затова в бъдеще Русия вероятно ще модернизира "Циркон" и ще разширява мащабите на приложението ѝ.

Путин повежда учение с балистични и крилати ракети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари