Туризмът е на път да унищожи огромна част от крайбрежните екосистеми на Средиземноморието

2842
Туризмът е на път да унищожи огромна част от крайбрежните екосистеми на Средиземноморието
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Навсякъде в Средиземно море туристическият бум застрашава ценните крайбрежни екосистеми, пише агенция France Presse в анализ, цитиран от БГНЕС.

С 46 000 километра брегова линия, разпростираща се в 21 страни, Средиземно море е мястото, където се извършва над една четвърт от световния туризъм, но това става за сметка на планетата.

"Настоящият модел за туризъм е изключително неустойчив", казват от Plan Blue, орган на ООН за околна среда и развитие в Средиземноморието. Според институцията посещаемостта е нараснала от 58 милиона през 1970 г. до 324 милиона през 2015 г. и може да достигне до 500 милиона до 2030 година.

От Plan Blue предупредиха, че бъдещият растеж ще изостри "вече критичния натиск върху екологията в крайбрежните и морските екосистеми".

Населението на региона също нараства - от 32 милиона през 1970 г. на 75 милиона през 2000 г. по южните и източните брегове на Средиземно море. Въпреки че законодателството в някои страни подобри защитата на крайбрежието, злоупотребите продължават.

Незаконният морски хотел на Испания

Немско издание със съвети към германските туристи в България

България е сред любимите летни дестинации на германците. Какво трябва да знаят германските туристи, които посещават тази страна? Съвети...

8000-километровата брегова линия на Испания е претърпяла множествен натиск, като се започне от бум в строителството през 70-те години на миналия век и още един преди катастрофата на пазара на недвижими имоти през 2008 г. 21-етажен хотел, построен в защитения природен парк в Алгаробико, е символ на незаконното строителство в началото на 21-ви век.

Осъден на разрушаване от Върховния съд, 15-годишният хотел "остава постоянен, защото са в ход многобройни дела", включително за да се определи дали собственикът Azata del Sol трябва да бъде компенсиран, казва Пилар Маркос от "Грийнпийс" в Испания.

Приватизация на брега в Ливан

В Ливан е трудно да отидете до плажа, без да плащате на частни собственици на курорти, които контролират брега. През 2012 г. в доклад на ливанското правителство се казва, че около 5 милиона квадратни метра брегова линия е незаконно застроена. Само 20% от бреговата линия е свободно достъпна, казва Джад Табет, ръководител на ливанските инженери.

Още един нов туристически комплекс  се строи в северната част на региона Анфех, алармират природозащитниците. Наречен като "Натур Ризорт", той заплашва един от най-старите солници в Средиземноморието в археологически богатата област, която също се гордее с "най-чистата вода на ливанското крайбрежие", казва морският биолог Сами Джо Лича.

Ангелкова: 2,4 млн. чуждестранни туристи са посетили България за 5 месеца

За първите 5 месеца на годината, от януари до май, страната ни е посетена от над 2,4 млн. чуждестранни туристи. Само за май ръстът е на...

Натиск във Франция

"Крайбрежният закон" от 1986 г. във Франция защитава около 15 000 километра брегова линия във Франция и нейните отвъдморски територии от урбанизация "въпреки натиска за земя", казва министърът на околната среда Никола Юло. Законодателите наскоро се опитаха да преразгледат законодателството - предизвиквайки протест, който ги принуди да се оттеглят. Но злоупотребите не са престанали.

На остров Корсика асоциацията за опазване на околната среда "U Levante" след 20 години спечели съдебна заповед да разруши крайбрежна вила, построена от богат швейцарски инвеститор. Coastal Conservancy, обществена организация, която насърчава устойчивия туризъм, е защитила 200 000 хектара вътрешни езера и брегове в континентална Франция.

Това е моделът, който Франсиско Торес Алфосеа, професор по география в университета в Аликанте, се надява, че Испания ще приеме. Това също така буди завистта на природозащитниците в Кипър, които се борят срещу развитието, което според тях застрашава морските пещери, в които живеят застрашени от изчезване средиземноморски тюлени монаси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com