Търговската война между Китай и САЩ - мита и високопарни фрази

5311
Търговската война между Китай и САЩ -  мита и високопарни фрази
Снимка: iStock/Guliver

Отношенията между Китай и САЩ още не са достигнали дъното, коментира руското издание “Експерт“.

Китайският президент пренебрегна заплахите на Доналд Тръмп, който решително препоръча на Пекин да не отмъщава на Америка, т.е. „Не повишавайте митата за американските стоки в отговор на повишаването на митата за китайските стоки“.

„Откровено казвам на президента Си и на всичките ми китайски приятели, че Китай ще понесе големи загуби и само ще направи по-лошо на себе си, ако не се съгласи на сделката, защото компаниите ще се наложи да го напуснат и да отидат в други страни.

Работата в Китай ще им излезе твърде скъпа. Вие имахте почти завършена голяма сделка и решихте да я напуснете", пише президентът Тръмп в една от публикациите в социалната мрежа Twitter.

16 млрд. долара помощ за фермерите в САЩ заради търговската война с Китай

Съединените щати обявиха нов пакет от помощи за 16 милиарда долара, за да помогнат на фермерите, попаднали под кръстосания огън на тър...

"В Китай никой няма да прави бизнес. Това е много лошо за Китай и много добро за САЩ! Но Китай се радва на ползите от това толкова много години, че много ни изпревари. Затова Китай не трябва да отвръща. С това той само направи по-лошо на себе си!"

Доналд Тръмп нареди увеличение на митата след следващия кръг от американско-китайските преговори, който се проведе в края на миналата седмица във Вашингтон и завърши като цяло без резултат.

Производителите на продукти в Китай, за да не попаднат под санкциите, американският президент съветва да се прехвърлят производството в други страни.

Увеличаването на митата от 10 на 25% се обяснява с факта, че Си не е спазил думата си и е отказал да изпълни задълженията, съдържащи се в 150-страничната версия на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Пекин обвинява Белия дом в ескалацията на конфронтацията в сферата на икономиката и търговията между САЩ и Китай, въпреки взаимното съгласие да търсят компромиси на масата за преговори. Китайците също така твърдят, че не те, а американците в средата на преговорите започнаха да променят установените по-рано споразумения.

Huawei ще пусне своя операционна система до есента

Китайският технологичен гигант Huawei разкрива, че може да пусне своя собствена операционна система за смартфони и лаптопи в Китай през...

Трябва да се отбележи, че китайското ръководство реши да призове на помощ патриотизма. Държавните медии, които преди това вяло отразяваха преговорите между делегациите на САЩ и Китайската народна република, сега започнаха да отделят много пространство за митата и да наричат търговската война „народна“.

След обявяването на увеличение на американските мита за китайските стоки от 10 на 25% в Пекин заявиха, че никога няма да се откажат и постъпиха огледално. Тарифите се покачват от 1 юни за американски стоки на обща стойност 60 млрд. долара.

Близо 2 500 американски стоки, вариращи от хранителни и домакински стоки до продукти на химическата промишленост и машиностроенето, бяха атакувани. Общо, в началото на лятото, ще има около 5 хиляди американски стоки в "тарифния" списък на китайското правителство.

Във вторник американските гиганти Apple, Boeing и Caterpillar претърпяха големи загуби в резултат на масовата продажба на акции. Инвеститорите решиха, че те ще бъдат основните жертви на увеличаването на китайските мита.

Друга масова жертва ще бъдат американските фермери, много от които са изправени пред фалит заради търговска война между Америка и Китай. Фермерите, разбира се, са много нещастни и искат от правителството да помогне за намирането на нови пазари. Тръмп ги насърчава да помнят за патриотизма, иска да бъдат търпеливи и твърди, че в бъдеще те ще бъдат на плюс.

Китай може да ограничи достъпа на САЩ до ценни редки метали

Китай може да използва стратегически важни редки метали, търсени от високотехнологичните индустрии като коз в разрастващата се търговск...

Доналд Тръмп даде да се разбере, че не възнамерява да спира дотук. Той каза, че плановете вече са готови да разширят митата за целия китайски износ за САЩ, който остава безмитен до общо 325 млрд. долара.

Въпреки съмненията на много икономисти за коректността на действията на администрацията на Белия дом, Тръмп е уверен в крайната победа. Той е убеден, че ако Федералния резерв също се присъедини към действията на правителството, Пекин не може да устои.

В отговор от Китай намекнаха, че могат да започнат да продават американски ценни книжа, на които те са най-големият притежател. Влиятелното китайско издание Global Times пише, че правителството на Китай обмисля възможността да откаже поръчки от Boeing и да бойкотира американските селскостопански продукти.

В същото време анализаторите отбелязват, че Пекин, подобно на миналата година, въпреки войнствената реторика, е значително по-сдържан - увеличението на митата от страна на Китай е три пъти по-малко от американското (съответно 60 и 200 млрд. долара). Според експерти китайската сдържаност оставя вратата открехната за по-нататъшни преговори.

Търговската война между двете най-големи икономики на планетата, разбира се, няма да остане без последствие за световната икономика. Икономистите прогнозират, че нещата ще се влошат, преди да последва промяна в тренда. Това означава, че дъното все още не е достигнато.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари