Учени от Турция готвят карта на всички потенциални варианти на коронавируса, влизащи от чужбина

1944
Учени от Турция готвят карта на всички потенциални варианти на коронавируса, влизащи от чужбина
Снимка: iStock/Guliver

Има ли вариант на коронавируса, разпространяващ се изключително в Турция? Могат ли нашите генетични особености да определят тежестта на заболяването? 20 турски изследователи работят в търсене на отговори на тези въпроси, докато броят на новите случаи на коронавирус в страната продължава да расте, съобщава БГНЕС.

За тази цел учените от Центъра за приложна и експерименталната медицина към Университета по здравни науки в Истанбул изготвят карта на генома на населението в Турция. Досега те са анализирали проби от 500 пациенти от цялата страна и искат да удвоят тази цифра. Д-р Фарук Берат Ак Чешме, който ръководи проекта, казва, че проучването, стартирано през декември миналата година, е едно от най-големите по рода си в Турция. Страната, както и останалата част от света, се бори с нововъзникващи варианти на коронавируса, като Делта и Делта+, повече от една година след началото на пандемията.

Турция модифицира своя ваксина срещу COVID-19, за да спира варианта Делта

Ръководителят на колектива, разработващ турска ваксина срещу коронавируса на базата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP...

Учените предлагат промени в програмите за ваксинация и PCR тестовете, за да се идентифицират правилно пациентите, заразени с различните варианти на вируса. Картографирането на генома ще помогне на страната да идентифицира всеки нов вариант, който може да засегне изключително турската общественост. Изследователите се надяват да намерят отговори до няколко месеца. „Отговорите могат да променят начина, по който се борим срещу пандемията - от нейната диагностика до нейното лечение“, каза Ак Чешме пред „Дейли Сабах”. Той заяви, че заедно с откриването на изключителен за Турция вариант, тяхната работа се стреми да картографира всички потенциални варианти, идващи от чужбина, които може да съществуват в страната и досега са останали неизвестни.

„В крайна сметка поддържаме обратна връзка с лекарите, които ни предоставиха проби от техните пациенти и помогнаха за създаването на база данни за вариантите на коронавируса и развитието на заболяването“, каза той. Във втората фаза на изследването учените ще се съсредоточат върху генетичните променливи, които могат да повлияят на тежестта на боледуване след заразяване с коронавируса. „Това е особено важно за страни като Турция, където генетичната хетерогенност е висока. Ако има такива променливи, това може да помогне да сме по-ефективни срещу пандемията, идентифицирайки различните реакции към ваксините, тежестта на боледуване и ефикасността на лечението“, каза той.

Ак Чешме сподели, че са събрали проби от пациенти в интензивни отделения, такива, които са преболедували в лека форма, както и безсимптомни. „Генетичното картографиране може да бъде от полза при прилагането на персонализирани възможности за лечение, съобразени с всеки отделен пациент“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com