Удивително либералната политика на Путин

9509
Удивително либералната политика на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

В едно от последните си интервюта стопанинът на Кремъл обяви либерализма за мъртъв. Но икономическата и социалната му политика са по-либерални, отколкото мнозина си мислят.

Независимо от консервативната реторика и репресивните закони, животът в Русия понякога има удивително либерални елементи, пише журналистът Павел Локшин за Die Welt.

Папата помоли Путин да се моли с него, молбата не беше преведена

Папа Франциск, след аудиенцията с руския президент Владимир Путин във Ватикана, помоли руския лидер да се моли за него и му благодари з...

Онези, както и Путин, които се смятат за привърженици на "библейските ценности", трябва да гарантират значителни данъчни преимущества за семействата. Но в подоходния данък те напълно отсъстват. Всички руснаци плащат данък в размер на 13% независимо от дохода си, ситуацията в семейството и броя деца, уточнява изданието. 

Фиксираният подоходен данък бе въведен именно заради Владимир Путин. По думите му прогресивният данък само изглежда справедлив, а на практика води до това, че богатите намират начини да скриват доходите си, което е лошо за държавата. 

Някои данъчни експерти призовават за това да се организира подоходния данък по друг начин и с повече мисъл за семейството. Те са подкрепени от различни профсъюзи и православни публицисти, но влиянието им върху руската политика е незначително. 

Реално, влиянието на руската православна църква също има своите граници. Така например църквата в продължение на няколко години се обявява срещу абортите. Едва преди няколко дни от московската патриаршия се изказаха за идеята законодателно абортът да се приравнява към убийство. 

Но шансовете на инициативите на противниците на абортите в Русия са лоши. Всички опити на църквата и нейните привърженици да ожесточат радикално законодателството в частта му за абортите се оказват неуспешни - през 2011, 2013 и последният път през 2015 година. Преди две години по време на годишната си пресконференция Путин се изказа срещу забраната на абортите.

The National Interest: Русия ще създаде генетично правилни войници?

Искате да станете командир в руските десантни или танкови войски? Тогава трябва да се убедите, че притежавате правилните гени. В рускат...

Феминист ли е той? Едва ли. По-скоро е съгласен с практиката на руското общество. Преди почти сто години съветска Русия става първата в света страна, легализирала абортите. В следвоенно време това се смята за нормално явление.

Ако говорим за икономика, то по миграционните въпроси Путин упорито игнорира мнението на мнозинството. 

"Две трети от населението се дразнят от броя на работещите мигранти от Централна Азия, но Кремъл знае, че без 16 млн. чужденци, живеещи и работещи в Русия, руската икономика би изпаднала в бедствено положение. 

Те смекчават недостига на работна ръка в очевидно непродуктивната руска икономика и запълват демографските пукнатини на пазара на труда. 

Затова Путин би трябвало да се въздържа от това да обявява либерализма за мъртъв - без поразително либералната му миграционна политика на правителството му, неговата страна би била в рецесия. 

Има ли Кремъл мотивация да се промени?

Кремъл няма мотивация да се променя, пише руският вестник „Новая газета“ в материал, представен без редакторска намеса. Ос...

Вижте как Путин погреба либерализма в статията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари