Украински сержант: Омръзна ни да се бием срещу Путин с танкове-боклуци

16008
Украински сержант: Омръзна ни да се бием срещу Путин с танкове-боклуци
Снимка: Getty Images

Зависимостта от остарелите технологии от съветската епоха води до влошаване на морала на украинските войници. В тази връзка Киев все повече се обръща за помощ към Запада, пише Ричард Спенсър в британското издание The Times.

Повредите на украинската бронетехника в Бахмут не бяха инсценирани, но 24-та украинска механизирана бригада едва ли би могла да демонстрира по-добре необходимостта от по-съвременна техника.

Очукан Т-62 от съветската епоха стоеше замръзнал до стената на жилищна сграда зад фронтовата линия в Бахмут, около която се разиграва най-ожесточената битка в украинския конфликт. Зад него имаше БМП-2, също съветско производство. Проблемът беше, че двигателят не иска да работи.

"Толкова ни омръзна да се бием с такива оръжия – каза механик-водачът на Т-62 сержант Богдан с прякора "Паяк". - "Искате ли вместо него да имаме Challenger? Какво мислите?"

С тези думи той се качи на мястото си в танка, а бойна машина на пехотата зад него започна да го бута напред. Накрая Т-62 се "изкашля", изпускайки облак тъмен дим. Денят за "Паяка" започна зле, а той беше в лошо настроение. "Защо винаги е едно и също", обърна се Богдан към своя командир, "защо винаги сме на първа линия с тези боклуци?"

„Проблемът с нашата технология“, каза той пред журналист от The Times, „е, че машината изглежда добре отвън. Но когато включите двигателя и влезете в бой, танкът просто спира.“

34-годишният Богдан прекара почти година в боеве с руски танкове в полетата и горите на Източна Украйна, като междувременно закърпваше машината си. Неговият Т-62, който изобщо не изглеждаше "нормален" дори отвън, беше целият в белези след дългите месеци на ожесточени боеве. Това беше модел на съветския танк, воювал в Афганистан преди 40 години.

През уикенда британското правителство обяви, че ще изпрати 14 танка Challenger 2, които са много по-тежки и по-добре бронирани от всичко в ръцете на Русия или Украйна, за да помогнат на Киев в боевете. Още: Мнение от Острова: Изпращаме на Украйна грешните танкове! (ВИДЕО)

Това решение задоволи украинските военни, но никой от тях не очаква, че една танкова рота може да реши изхода на конфликта. Това, което искат правителството и войските на бойното поле, са стотици танкове, вероятно германски Leopard 2 и американски Abrams, които могат да бъдат изпратени бързо до Украйна от Западна Европа и Съединените щати.

Leopard 2 се смята от някои за най-добрия танк в експлоатация. По-важното е, че 2000 от тези бойни бронирани средства са разположени на територията на 13 приятелски европейски страни, което дава възможност за сериозна подкрепа на въоръжените сили на Украйна преди очакваните пролетни и летни настъпления. Но за реекспорта на оръжия има строги правила, които изискват съгласието на първоначалния доставчик, за да бъдат изпратени в трета страна.

Украйна и нейните по-настоятелни западни съюзници, като Полша, която иска да изпрати някои от своите танкове Leopard в Киев, и Великобритания настояват германският канцлер Олаф Шолц да каже „да“. 

Шолц беше съгласен, че въпросът трябва да бъде първа точка в дневния ред, когато той и неговият нов министър на отбраната Борис Писториус председателстват ключова среща на контактната група на НАТО по отбраната за Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 20 януари. Но той се страхуваше да отстъпи веднага, опасявайки се, че това ще доведе до ескалация на конфликта.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Шолц отказа да каже дали Берлин ще изпрати танкове Leopard 2 в Украйна, но каза, че Германия "постоянно ще доставя на Киев голям брой оръжия" и обеща на украинците непоколебима подкрепа в лицето на "руската заплаха“. Канцлерът обаче в същото време предупреди, че Германия не иска конфликтът да ескалира във „война между Русия и НАТО“. Шпигел: Германското военно министерство отдавна има списък на танковете, които могат да бъдат дадени на Украйна

Президентът Зеленски също се обърна към политическите и бизнес-лидери в Давос чрез видеовръзка от Киев, призовавайки за повече западни военни доставки, за да „изпревари“ превъоръжаването на Русия преди очакваната пролетна офанзива. Зеленски отхвърли твърденията на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който предложи Русия в крайна сметка да бъде приета обратно в международния световен ред.

В Рамщайн трябваше да се състои най-важната среща между НАТО и партньорите от началото на украинския военен конфликт. В горист участък на Бахмутския фронт войниците от украинската 17-та танкова бригада обясниха защо. Факт е, че те са оборудвани с по-модерни, но все още съветски танкове Т-64 и Т-72. 

Застанали до бронираните машини, техните командири се подредиха, за да разкажат истории за среща с руснаци на разстояния от само 45 метра.

Той и другарите му са готови да се бият „с всичко, което имаме“. Те обаче почти не се съмняват, че западните танкове биха били най-добрият вариант за тях. 

Challenger 2 има форма на кула, каквато няма никой от конкурентите му. И Challenger 2, и Leopard 2 имат защитени сектори за боеприпаси, което е съществена разлика от руските танкове Т-клас. В края на краищата основната опасност за живота на екипажа е вражески снаряд, който удря корпуса и причинява детонация на боеприпасите на засегнатия танк в затвореното пространство под купола.

„Ние просто седим с нашите боеприпаси", каза 31-годишният лейтенант Александър Романчук, командир на танкова рота и ветеран от 10 години. „Западните танкове са създадени с оглед на оцеляването и комфорта на екипажа. Те имат повече броня, по-добри мерници, по-добри муниции и просто всичко е по-добро."

Но Романчук става доста предпазлив, когато става дума за Т-90, трето поколение руски танк, разработен след разпадането на Съветския съюз. „Тук качеството на оборудването, което използваме, е особено важно - казва той, - Сега, за да се справим с един Т-90, ни трябват три наши танка или много късмет. 

Украинските стратези и техните западни съветници вярват, че Киев се нуждае от повече и по-добри тежки оръжия, за да се противопостави на вероятно масирано руско пролетно настъпление. Да не говорим за връщането на онези части от територията, които все още са под чужд контрол. 

„Срещата в Рамщайн изглежда беше кулминацията за решението да се достави на Украйна основен боен танк западно производство“, каза Рафаел Лос, анализатор в Европейския съвет за външни отношения. Националните арсенали на отделните страни-членки на НАТО са намалели.”

Шолц намекна, че би се съгласил да изпрати "Леопарди - може би дори германски, както и тези, които Германия е доставяла на своите клиенти - ако Съединените щати също изпратят своите танкове Абрамс в Украйна". Още: Германия: Ако САЩ не пратят танкове на Украйна, и ние няма

Решението ще има сериозни последствия. В края на краищата малък брой консервирани Challenger 2 е едно, но доставката на стотици танкове и голямо количество боеприпаси ще означава увеличаване на производството за замяна на избраните арсенали, тоест превъоръжаване на Европа.

„Всяко решение за доставка на Украйна с танкове Leopard 2 трябва да бъде придружено от мащабна индустриална стратегия за разширяване на производството на резервни части, боеприпаси, нови танкове и други оръжейни системи за поддържане и модернизиране на отбранителната способност на Украйна“, каза Лос. 

Това решение вероятно ще повлияе по някакъв начин на бойното поле край Бахмут, разположен на повече от 1000 километра от Рамщайн. "Нека бъдем честни, уморени сме - каза Романчук. - Сега е много важен момент. Просто имаме нужда от повече боеприпаси, повече оръжия, повече от всичко, за да можем да се справим със задачите си и да се приберем у дома." 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари