Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

7969
Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?
Снимка: Getty images

В началото на годината имаше общо мнение, че след неуспехът на контранастъплението на украинските въоръжени сили миналото лято войната в Украйна е в задънена улица, пише The Economist. Сега това изглежда доста оптимистичен сценарий. Има тревожна възможност през следващите няколко месеца нова мощна руска офанзива да пробие отбраната на Украйна и да навлезе дълбоко в страната.

След падането през февруари на Авдеевка, град в Донецка област, който беше обект на ожесточени боеве, руските войски започнаха активно настъпление в няколко посоки едновременно. Въпреки че Русия плати висока цена за превземането на Авдеевка в кръв и оборудване - като загуби, според някои оценки, до 17 000 войници и няколкостотин танка и други бронирани бойни средства - нейните сили се придвижват възможно най-на запад, за да попречат на Украйна да изгради мощни отбранителни линии. Досега те са пробили в най-добрия случай в дълбочина от 7 до 10 километра. Но през лятото се очаква масирана офанзива. Още: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

„Следващите 5 до 6 месеца може да са решаващи“, казва Конрад Музика, анализатор в Rochan Consulting и автор на уебсайта Ukraine Conflict Monitor. Майкъл Кофман от Фондацията "Карнеги за международен мир" посочи като приоритети на Украйна „жива сила, укрепления и боеприпаси“.

Украйна вече направи чудо, като прогони Руския черноморски флот и възобнови износа на зърно от Одеса. Тя провежда успешна въздушна кампания срещу руската инфраструктура, особено петролните рафинерии, използвайки дронове. Ударите срещу Русия бяха толкова мощни, че Америка се разтревожи за световните цени на петрола. Но боевете все още се водят главно на сушата.

Нужда от артирелия

Украйна страда от остър артилерийски глад: заради него тя трябваше да напусне Авдеевка. Благодарение на активното използване на безпилотни самолети украинските въоръжени сили успяват частично да компенсират принудителните икономии на боеприпаси. Дроновете обаче, за разлика от артилерията, не са подходящи за масиран огън. Тръмпистките републиканци в Конгреса блокираха пакета от военна помощ на администрацията на Байдън от 61 милиарда долара, което доведе до незабавни последици на бойното поле. Същото може да се каже и за провала на плана на Европейския съюз, който не достави обещаните повече от половин милион боеприпаси.

На фронта Русия изстрелва най-малко пет залпа за всеки украински. Въпреки че законопроектът за помощта на Украйна на администрацията на Байдън се превърна в заложник на изборната политика, Европа пое предизвикателството със закъснение. Русия произвежда около 3 милиона боеприпаса годишно и получава доставки от Северна Корея и Иран. Европа очаква да произведе само 1,4 милиона снаряда годишно до края на 2024 г. и едва до края на следващата година ще може да увеличи производството до 2 милиона. Още: Украйна вдига оборотите в оръжейното производство, готви се за руска офанзива (ВИДЕО)

Най-обещаващият начин за облекчаване на тежкото положение на Украйна изглежда е една инициатива, върху която чешкото правителство работи от започването на военните действия. Чехите са преобърнали света за артилерийски боеприпаси и досега са открили около 800 000 налични броя (вече още почти толкова, без да са ги "резервирали", а "Кориере дела Сера" вече обяви, че всъщност са договорени 1 000 000 снаряда и доставки започват от април, 2024 година). Няколко държави, включително Германия, Нидерландия, Дания и Канада, се включиха, за да помогнат за плащането им. Ако успеят да съберат 3 милиарда евро (3,3 милиарда долара), чехите казват, че ще получат 1,5 милиона боеприпаса. Бившият служител на германското министерство на отбраната и експерт по Украйна Нико Ланге казва, че снарядите вече са започнали да пристигат, макар и в малки количества. Във всеки случай, добавя той, това ще осигури на войските на фронта „отдих“ от няколко месеца. 

Има недостиг и за други боеприпаси. На Украйна силно липсват ракети-прехващачи за противовъздушната отбрана. В нощта на 21 срещу 22 март Русия нанесе най-големия удар по енергийната система на страната от началото на военните действия. От 151 ракети и дронове, изстреляни от Русия, бяха прехванати само 92. Оттогава имаше нови атаки срещу жизненоважна инфраструктура в западния град Лвов и столицата Киев. Още: "Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

Помощта от Запада

Украйна спешно се нуждае от средства за унищожаване на цели в Крим и логистични центрове дълбоко в тила на противника. Изглежда, че тя вече е използвала повечето от крилатите ракети Storm Shadow и Scalp, дарени съответно от Великобритания и Франция. Те демонстрираха качествата си за пореден път на 24 март, когато в окупираното пристанище Севастопол бяха ударени още два големи руски десантни кораба. В същото време германският канцлер Олаф Шолц се инати относно доставката на още по-мощните ракети Taurus. Украйна също няма танкове и други бронирани бойни средства, макар надеждата е, че Америка ще й изпрати стотици консервирани бойни машини на пехотата Брадли, без да изисква допълнителни средства от Конгреса. Още: Война на Русия с НАТО: Нови сигнали. Лятна руска офанзива в Украйна - перспективи (ВИДЕО)

Ако Украйна е напълно зависима от своите съюзници, за да осигури необходимото военно оборудване за по-нататъшни военни операции, тогава тя няма кого да обвинява освен себе си за забавянето на мобилизацията. Средната възраст на въоръжените сили на Украйна на фронтовата линия е 43 години. Въпреки че моралът като цяло е все още висок, много войници са изтощени и се нуждаят от ротация.

Русия обещава на хората от бедни семейства заплата, която те дори не могат да си представят, така че не изпитва особени трудности при наемането на договорни работници. Анализаторът Конрад Музика счита, че всеки месец на фронта пристигат 30 000 нови войници - това е достатъчно, за да продължат в обозримо бъдеще „местните щурмове“, които редовно се използваха в битката за Авдеевка. На 20 март, малко след проведените президентски избори, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви формирането на две нови армии, които ще изискват допълнителни от 300 000 до 400 000 войници. 

Въпреки политическата съпротива, очевидно е, че Украйна е изправена пред много по-мащабна мобилизация, отколкото позволява сегашното законодателство (не е позволено да се изпращат на фронта лица под 27 години). През декември тогавашният главнокомандващ на Украйна Валерий Залужни каза, че войските се нуждаят от още 400 000 новобранци, но Зеленски отказа да подпише законопроекта, който щеше да намали наборната възраст до 25 години.

Законопроектът за мобилизацията, който в момента е в парламента, вече е изменен с хиляди поправки, включително изискване за ротация на всеки шест месеца и демобилизация след три години служба. Може да бъде приет още в началото на април. Новобранците обаче ще трябва да бъдат регистрирани и обучени, а това ще отнеме няколко месеца, пише The Economist. Още: ЕС опитва да ускори доставките на оръжие за Украйна, комедия с изборите в Русия (ВИДЕО)

Новият главнокомандващ Олександър Сирски започва разследване, за да установи защо от 900-хилядна армия в боевете всъщност са участвали само 300 000 войници.

Зеленски няма конкретно обяснение за забавянето на изграждането на отбранителни укрепления, особено след като миналото лято руснаците показаха, че отбраняващата се страна с добре подготвени позиции има предимство. Президентът обяви началото на мащабно строителство с участието както на инженерни войски, така и на граждански изпълнители едва през ноември. Все още се изгражда многоешелонна отбрана, която ще включва противотанкови ровове, така наречените „зъби на дракона“, минни полета, огневи точки и земни валове за защита на пехотата. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари