Украйна и началото на Втората студена война

3416
Украйна и началото на Втората студена война
Снимка: Getty Images

Откакто Русия нахлу в Украйна, все по-често чуваме ехото от Втората световна война и говорим за опасността от трета. Но настоящата ситуация в света прилича много повече на завръщане на Студената война, пише в свой коментар Financial Times.

За пореден път САЩ събират коалиция от демокрации, за да се изправят срещу оста Русия-Китай. Опасността от ядрена война отново заема централно място в международната политика. И отново има голям блок от неутрални държави - сега обикновено наричан "глобален юг" - който е ухажван и от двете страни.

Дилемата на Путин и страхът на Джон Кенеди: Ще се повтори ли сценарият от Кубинската криза

Размишлявайки върху Кубинската ракетна криза, американският президент Джон Ф. Кенеди веднъж предупреди, че световните ядрени сили "тряб...

Мнозина от глобалния юг заявяват, че случващото се в Украйна е регионален конфликт и не трябва да се допуска той да наруши или промени целия свят. Политиците в администрацията на Джо Байдън обаче вече поставят войната в глобални рамки. Те виждат Русия и Китай като партньори в борбата срещу "реда, основан на правила", поддържан от САЩ и техните съюзници. Сраженията в Украйна в момента са централната сцена на тази по-широка битка.

Погледнато от страната на Вашингтон, заплахите за сигурността в Европа и Азия вече са толкова дълбоко свързани, че от администрацията на Байдън разглеждат двата континента като "единна операционна система". Това е модел на мислене, който много напомня за Студената война - когато Америка винаги имаше едно наум, че случилото се във Виетнам или Корея може да има последици в разделения Берлин или в северната част на Атлантическия океан.

Голямата разлика в сравнение с последната Студена война е, че този път американците виждат в Китай, а не в Русия, най-сериозния си съперник. Това убеждение не се промени и от факта, че именно руският президент Владимир Путин започна войната. Всъщност фокусът на администрацията на Байдън върху Китай засилва тенденцията да се гледа на войната в Украйна не само като на въпрос за сигурността на Европа, но и за по-широкия световен ред.

На Запад се говори за нов ход в стил „Хенри Кисинджър" (б.а. – бившият държавен секретар на САЩ) – т.е. за пореден път да се предизвика разделение между Русия и Китай, както се случи през 70-те години на миналия век. Малцина във Вашингтон обаче вярват, че това е реална перспектива в близко бъдеще. Напротив, американските официални лица смятат, че Пекин е твърдо на страната на Москва. Основен американски приоритет остава възпирането на Китай да превърне проруските си настроения в пряка военна или икономическа подкрепа за Русия.

Съюзниците на САЩ в Азия - по-специално Япония, Южна Корея и Австралия - също са много наясно с последиците от войната в Украйна за собствената им сигурност. Най-лошият сценарий за тях би бил агресията на Русия да окуражи Китай и да отвлече вниманието на Америка, а така да се стигне до китайско нахлуване в Тайван, което ще трансформира напълно региона. В най-добрия случай войната в Украйна ще съживи западния съюз и глобалното лидерство на САЩ и ще накара Китай да се отдръпне в по-отбранителна позиция в Азия.

Анализ: Флиртът на Макрон с Русия е смъртоносен за Украйна и Финландия

Френският президент Еманюел Макрон изрази това, от което се страхуват украинците, финландците, естонците, литовците, латвийците, поляци...

Администрацията на Байдън не смята, че проблемите на Русия в Украйна са променили мнението на китайците за това колко разумно би било да се предприеме инвазия в Тайван. Американците смятат, че Пекин е по-заинтересован да разбере къде е сбъркала Русия и съответно да коригира собствените си планове за острова. Необходимостта от непреодолима сила при всяко военно действие е един от вероятните научени уроци. Друг е необходимостта да се защити китайската икономика от евентуални западни санкции.

В края на май Байдън посети Япония и Южна Корея и не за първи път намекна, че САЩ ще се бият в защита на Тайван. В края на юни НАТО ще проведе среща на върха в Мадрид. Важно е да се отбележи, че Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия са поканени да присъстват.

Сформирането на коалиция от демократични страни има за цел да подобри позициите на Запада в областта на сигурността както в Европа, така и в Азия. Държави като Япония играят важна роля в борбата с Русия. Те са жизненоважни за налагането на санкции - правят много по-труден живота на Путин, спирайки го да открива лесни начини за заобикаляне на наказателните мерки. В замяна на това азиатците желаят европейските държави да играят по-голяма роля в сигурността на континента им. Неотдавнашните посещения на военноморските сили в региона от страна на британци, французи, германци и нидерландци бяха посрещнати със задоволство.

Американците обаче са обезпокоени от неуспеха си да спечелят битката за истината в Югоизточна Азия. На една от последните срещи на високо равнище с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия във Вашингтон някои лидери на АСЕАН повториха руските тези за Украйна. А именно за отговорността на НАТО за войната и предполагаемите операции под "фалшив флаг".

САЩ разглежда Индия като още по-важно предизвикателство. Правителството на министър-председателя Нарендра Моди се старае да не взема страна по въпроса за Украйна, като се въздържа при ключовите гласувания в ООН и увеличава вноса на петрол от Русия. Американците смятат, че подканянето на Ню Делхи по този въпрос вероятно ще бъде контрапродуктивно. Вместо това те възнамеряват постепенно да приближат Индия към себе си с подчертаване на общите интереси на двете страни в областта на сигурността за ограничаване на китайската мощ.

Три причини защо цената на петрола ще остане висока

Цените на петрола се повишиха драстично и няма изгледи за значително облекчение за шофьорите и бизнеса в близкото бъдеще. Цената на су...

Някои историци вече разглеждат Първата и Втората световна война като два етапа на един и същ конфликт, разделени от поколението на крехкия мир. Възможно е бъдещите историци да говорят за Първата и Втората студена война - разделени от 30-годишна ера на глобализация. Първата студена война приключи с падането на Берлинската стена през 1989 г. Втората, изглежда, започна с руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари