Украйна получава ново страхотно оръжие, но има една уловка (ВИДЕО)

22044
Украйна получава ново страхотно оръжие, но има една уловка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Германското правителство, след няколко месеца спекулации, потвърди, че Берлин е доставял и продължава да доставя на Киев оръжия, от които украинските сили, както и руснаците, отчаяно се нуждаят. Германия изпраща в Украйна самоходни зенитни оръдия Skynex.

Всяка единица от това оръжие струва астрономически суми - 90 милиона евро, но германците поеха всички разходи. На пръв поглед в Skynex няма нищо особено: това е зенитно оръдие. По принцип има и други близки до този тип, включително управляеми ракети и дори лазери, но базовата версия е едно или повече (до четири) скорострелни 35 mm оръдия, свързани към един контролен „център“ с радар и други сензори.

Тази система е способна да поразява различни цели на разстояние от няколко километра, от самолети, хеликоптери до управляеми крилати ракети и дронове и дори летящи минометни снаряди. Още: НАТО: Страните членки не трябва да очакват мир, а да се готвят за война с Русия

Арсеналът от снаряди Skynex включва, наред с други неща, боеприпаси, създадени на принципа на „изстрела“, тоест пълни със 152 малки волфрамови суббоеприпаси. При изстрел снарядите могат да бъдат програмирани да експлодират във въздуха след определено време, обсипвайки целта с дъжд от малки фрагменти. В борбата с летящи цели, които по правило са много уязвими поради ниската си маса, тези боеприпаси са изключително ефективни и много евтини. По този начин дори малки цели като дронове или дори цели на рояк могат да бъдат успешно поразени.

В концепцията на подобен противовъздушен комплекс няма нищо ново. Бундесверът използва много подобна система Mantis в Мали през 2018 г., за да защити своята база. Впоследствие Берлин прехвърли тези комплекси на Словакия като компенсация за оборудването, което Братислава изпрати на Украйна. Освен това в Украйна успешно се използват системи Gepard, които по същество са верижен самоходен радар и зенитно оръдие.

За Украйна е важно те да са подходящи за борба с малки дронове. Преди съвременните армии не смятаха този тип оръжие за особена заплаха, но сега дроновете играят основна роля в украинския конфликт.

Проблем с цената

Проблемът с борбата с безпилотните самолети за двете армии на украинския фронт е изключително остър и засега този проблем остава нерешен. В боевете се използват много различни безпилотни системи, но като цяло принципът е: колкото по-малки, толкова по-ефективни. Още: WSJ: За да има пари за Украйна, Байдън е готов да затегне имиграционната политика

Това се дължи на общата обстановка на фронта, където ефективната противовъздушна отбрана от двете страни значително затруднява движението на големи и скъпи самолети. Самолети и безпилотни летателни апарати, които има смисъл да се свалят с големи противовъздушни ракети, не могат да останат дълго в зоната на действие на системите за противовъздушна отбрана.

И руснаците, и украинците използват дронове с размерите на малки самолети, но много по-малки устройства, от няколко десетки сантиметра до няколко метра, играят ключова роля. Значителна част от тях са дронове китайско производство, които се предлагат в търговската мрежа и се използват за различни задачи.

Често такива дронове се използват за разузнаване и бойна координация. Украински войници разказват, че по време на учения в страните от НАТО се набляга командването да е близо до фронта. Дроновете, с които западните армии все още не са се сблъсквали често, споделят украински бойци, позволяват на командирите да останат в тила, но да имат представа какво се случва и да могат правилно да командват формированията си.

FPV дроновете камикадзе стават все по-често срещани (FPV е съкращение от английския израз “изглед от първо лице” – бел. авт.). И двете страни вече произвеждат такива оръжия и използват десетки хиляди на месец. Има доказателства, че и Киев, и Москва планират значително да разширят производството си, пише чешкото издание Seznam zprávy. Още: Франция прави още повече гаубици за Украйна, ще ѝ дава по 50 прецизни ракети месечно (ВИДЕО)

Обикновено това са специално проектирани устройства, базирани на състезателни дронове, които се управляват от оператор с помощта на очила, които предават изображения от камера, прикрепена към дрона. Такива дронове, които са доста евтини, имат функционалността на малки управляеми ракети. FPV дронове се използват за атака на танкове, артилерия, командни пунктове, групи войници, а понякога дори за един човек, както и бункери и други укрепени обекти. Дроновете носят малък заряд, който със сигурност няма да пробие бетонна стена, но операторите са в състояние да ги насочат с прецизност, която малко неща могат да съперничат.

На практика те се използват като аналог на скъпи управляеми ракети и боеприпаси от всякакъв вид. Вярно е, че не са толкова разрушителни и мрежа или решетка може да ги спре. Освен това техният контролен сигнал може да бъде потиснат. Въпреки това, когато става дума за цена и наличност, FPV дроновете са непобедими.

Например, една украинска противотанкова управляема ракета Stugna-P струва 20 хиляди долара, а американските Javelin са приблизително два пъти по-скъпи. Един снаряд с активна управляема ракета Excalibur струва около сто хиляди долара. А FPV дроновете струват приблизително $400 до $1200 в зависимост от оборудването, размера, обхвата и други параметри. Още: Колко трябва на Украйна, за да победи Путин: Сметки има, действията са кът (ВИДЕО)

Ето защо не е изненадващо, че и двете страни ги използват все по-често. По време на неотдавнашните удари по Маринка в района на Донецк руските сили умишлено унищожиха една след друга подготвени украински отбранителни позиции, използвайки FPV дронове. FPV дронове летяха в прозорците на къщите, където бяха разположени украинските позиции, както и в мазетата и бункерите под тях. В продължение на няколко седмици „кампанията с дронове“, съчетана с бомбардировки, обстрели и атаки на руската пехота, успя да унищожи позициите дотолкова, че Маринка, която на практика беше изравнена със земята, най-накрая падна в края на 2023 г., след почти две години борба.

В същото време практически няма ефективна защита срещу FPV дронове. Средствата за електронна война, тоест де факто заглушителите на сигнали за управление на дронове, дават определени резултати. Но не можете да се разчита изцяло на тях, тъй като и двете страни непрекъснато търсят начини да надхитрят врага. Още: Болезненият въпрос с неясен отговор: Може ли Европа да въоръжи Украйна?

По-големи "роднини"

Но проблемът не е само в малките дронове. Руската страна постигна особен успех в използването на по-големи устройства с размери няколко метра за разузнаване на големи разстояния. Най-често срещаният тип в тази категория са дроновете Orlan.

Такова устройство е доста лесно да се свали с противовъздушна ракета, но е толкова евтино, че цената на изстреляната ракета винаги е значително по-висока от цената на попадението в целта. Икономиката в този случай, парадоксално, е на страната на този, който е загубил апарата: Орланите са по-евтини и по-лесни за производство от ракетите, които ги унищожават.

Подобна ситуация се е развила и с дроновете с голям обсег. От руска страна това са лицензирани или произведени директно в Иран дронове „Шахид“, а от украинска страна има няколко типа, които се сглобяват директно в Украйна. Тяхната цена също е по-ниска от почти всички противовъздушни управляеми ракети, но отбраната не може да ги пренебрегне.

Украйна използва различни оръжия срещу руски дронове, включително остарели зенитни оръдия и картечници, монтирани на каросерията на SUV. В същото време те се опитват да не харчат скъпи управляеми ракети за справяне с дроновете.

От тази гледна точка боеприпасите за скорострелни оръдия са много по-икономично решение. Големият недостатък на Skynex е, че го свързва с редица съвременни европейски оръжейни системи: сам по себе си той е скъп и дори недостъпен. Още: Украйна: Поредната дестинация за неотчетено за милиарди американско оръжие

Макар че цената на удара му може да е ниска, целият комплекс като цяло ще струва, според наличните данни, почти 90 милиона евро на единица. По-точно знаем, че Германия е платила 182 милиона евро за две единици на Skynex за Украйна. Не знаем точно какво е включено в тази цена (ниво на оборудване, обслужване, обучение, боеприпаси и т.н.), а при такива договори това е много важен аспект, но определено можем да кажем, че сумата е значителна. Особено като се има предвид, че един Skynex е в състояние да защити сравнително малка територия от врага (според съобщенията квадрат от 4x4 километра).

Колко от тези комплекси ще са необходими за защита на фронта или украинския тил? В идеалния случай стотици. Но също така трябва да вземете предвид, че такива системи, ако се използват на фронта, несъмнено ще бъдат извадени от действие. Всъщност, поради техния обхват, такива комплекси трябва да бъдат поставени в обсега на редица вражески оръжия.

Цената, разбира се, може да намалее, ако такива комплекси се произвеждат в големи количества, тоест серийно. Но същото може да се каже за редица западни и преди всичко европейски оръжия: тяхната висока цена до голяма степен се дължи на факта, че се произвеждат в ограничен брой. Без перспектива за големи поръчки и инвестиции в масово производство, цената едва ли ще намалее.

Това потвърждава цената на артилерийските боеприпаси, произведени от (поне някои) европейски компании. Тези боеприпаси са няколко пъти по-скъпи от тези, произведени в други части на света. Същата ситуация се разви с по-технологично напредналите комплекси, като Skyneх.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com