НАТО: Страните членки не трябва да очакват мир, а да се готвят за война с Русия

9411
НАТО: Страните членки не трябва да очакват мир, а да се готвят за война с Русия
Снимка: Getty Images

"Държавите членки на НАТО не трябва да очакват, че ще продължат да живеят в мир, те трябва да се подготвят за война с Руската федерация, която ще засегне значително цивилното население". Това мнение изрази ръководителят на Военния комитет на Алианса - нидерландският адмирал Роб Бауер.

Още: Русия ще нападне НАТО? Реална ли е тази заплаха?

Война НАТО-Русия в идните 20 години

В случай на избухване на война ще трябва да се мобилизират голям брой цивилни и правителствата трябва да въведат системи за управление на този процес, заяви адмирал Бауер пред репортери след среща на ръководителите на отбранителните структури на НАТО в Брюксел, цитиран от британския вестник The Telegraph.

"Трябва да осъзнаем, че живеем в състояние на мир, а това не е нещо, което се приема за даденост. И именно затова се подготвяме за конфликт с Русия. Но дискусията е много по-широка. Става дума за индустриалната база, но и за хората, които трябва да разберат, че играят роля", каза Бауер и прогнозира, че война ще започне в следващите 20 години.

Още: Полските фабрики се готвят за война. Производството е под пълна пара: Rzeczpospolita

Гражданите, а не само военните, да се готвят

Той припомни и похвали шведските власти, които предупредиха гражданите да се подготвят за война. "Трябва да започнем с това - с осъзнаването, че не всичко може да се планира и не всичко ще бъде наред през следващите 20 години", каза военният.

Обявената по-рано този месец стъпка на Стокхолм доведе до увеличаване на броя на доброволците в организацията за гражданска отбрана на страната.

Още: Колко трябва на Украйна, за да победи Путин: Сметки има, действията са кът (ВИДЕО)

Снимка: Роб Бауер, Getty Images

Мащабното военно учение на НАТО

Около 90 000 военнослужещи на НАТО ще започнат през следващата седмица най-мащабното военно учение на блока след Студената война. Операцията "Steadfast Defender 2024" има за цел да подготви алианса за отговор срещу агресор като Русия или срещу коалиция от страни, водени от Владимир Путин. Всичко това е в контекста на продължаващата руска агресия в Украйна.

Великобритания е ангажирала около 20 000 войници, както и танкове, артилерия и изтребители за ученията, които ще се провеждат в цяла Европа до месец май.

Още: Нови учебници по история заради Русия и как да се докажем пред НАТО: Съвети от бивш министър (ВИДЕО)

Липса на оръжия

Висши служители на НАТО обаче са все по-загрижени, че правителствата и частните производители на оръжие изостават в подготовката. Запасите от оръжия и боеприпаси са изчерпани от войната в Украйна и ще са необходими години, за да бъдат възстановени при сегашните темпове на производство.

Междувременно Русия утрои военните си разходи до 40% от целия национален бюджет, като същевременно драстично ускори производствените линии.

Още: До 6 часа призованите да се явят на разположение: Нов закон затяга мобилизацията в Полша

"Трябва да сме по-подготвени в целия спектър", каза адмирал Бауер. "Трябва да разполагате със система за намиране на повече хора, ако се стигне до война, независимо дали това ще се случи, или не. Тогава говорим за мобилизация, резервисти или наборна служба. Трябва да можете да се опрете на индустриална база, която е в състояние да произвежда оръжия и боеприпаси достатъчно бързо, за да можете да продължите конфликта, ако сте в него", обясни лидерът на Военния комитет на НАТО.

Още: Естония: Европа има между 3 и 5 години, за да се подготви за Кремъл

Подкрепата за Украйна - трудности, но и оптимизъм

Помощта на Запада за Украйна намалява на фона на нарастващата обществена съпротива в САЩ и Европейския съюз. ЕС няма да успее да изпълни обещанието си да изпрати един милион 155-милиметрови артилерийски снаряда на Киев до следващия месец, което беше крайният срок. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон все пак остава оптимист и казва, че има шанс това да се случи, макар и малък.

В САЩ пък са блокирани 61 милиарда долара военна помощ за Украйна заради вътрешните битки между демократи и републиканци. Републиканците искат повече ангажименти от администрацията на президента Джо Байдън относно имиграционната политика и затягане на мерките по границата с Мексико, за да разблокират подкрепата за Киев. Появи се информация, че Байдън е готов на отстъпки: WSJ: За да има пари за Украйна, Байдън е готов да затегне имиграционната политика

Франция междувременно обяви нова военна помощ за Украйна, а Великобритания подписа с Киев историческо споразумение за сигурност.

Още: Франция прави още повече гаубици за Украйна, ще ѝ дава по 50 прецизни ракети месечно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа