Университет на джихада в Пакистан бълва талибани

3248
Университет на джихада в Пакистан бълва талибани

Маулана Юсаф Шах с широка усмивка чете от списък с бивши студенти, превърнали се във водачи на талибаните, наслаждавайки се на победите им над суперсили на бойните полета на Афганистан, след като са завършили пакистанския "университет на джихада", пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Семинарията Darul Uloom Haqqania разкрива кой кой е от висшия състав на талибаните - включително много от тях са в преговорния екип на твърдолинейната групировка, провеждащи преговори с правителството на Кабул за прекратяване на 20-годишната война.

"Русия беше разбита на парчета от студентите и възпитаниците на Дарул Улум Хакания, а Америка също си събира багажа ", сияе Шах, влиятелен духовник в семинарията, който критиците нарекоха "университета на джихада".

Горди сме

Разпростиращият се кампус в пакистанския Акора Хатак, на около 60 километра източно от Пешавар, е дом на около 4000 студенти, които се хранят, обличат и обучават безплатно.

Той от години се намира на кръстопътя на регионалното насилие, обучавайки много пакистанци и афганистански бежанци - някои от които се завърнаха у дома, за да водят война срещу руснаците и американците или да проповядват джихад.

Въпреки своето морално падение в някои квартали, университетът се радва на държавна подкрепа в Пакистан, където основните политически партии са силно подкрепяни от връзки с религиозни фракции.

Този месец лидерите на Дарул Улум Хакания се похвалиха, че подкрепят въстанието на талибаните в Афганистан във видео, публикувано онлайн, възмутило правителството на Кабул, което се бори с ръст на насилие в цялата страна, докато САЩ се подготвят за изтегляне на войски.

Семинарии като Хакания "раждат радикален джихадизъм, произвеждат талибани и заплашват страната ни", каза Седик Седики, говорител на афганистанския президент Ашраф Гани, пред Франс прес, като поиска тяхното закриване.

Афганистанските лидери твърдят, че одобрението на Пакистан за медресетата е доказателство, че подкрепя талибаните.

Шах се присмиваше на идеята, че медресето насърчава насилието, но той защитава правото да се воюва с чужди войски.

"Ако някой въоръжен влезе в къщата ви и ви заплаши ... тогава определено ще вдигнете пистолет", каза Шах.

Баща на талибаните

Покойният ръководител на семинарията Сами ул Хак се похвали, че съветва основателя на талибаните молла Омар - спечелвайки си прозвището "бащата на талибаните".

По-късно Хак изпраща ученици да се борят за движението, когато то отправя призив въоръжен бунвт по време на възхода му на власт през 90-те години.

Мрежата Хакани, ултранасилствената фракция на талибаните, е кръстена на медресето, където нейният лидер някога е преподавал, а следващите лидери са учили.

Някои пакистански екстремисти, които по-късно нападнаха собствената си държава, също са свързани със семинарията, включително атентаторът-самоубиец, убил бившия премиер Беназир Бхуто.

"Медресето Хакания е в основата на една от най-важните и влиятелни твърди сунитски духовни мрежи", каза анализаторът Майкъл Семпъл.

"Има очаквания, че голяма част от завършилите го афганистанци ще преминат безпроблемно към приемане на отговорни длъжности в (талибански) структури."

Семпъл обаче отхвърли идеите, че медресето е служило като "фабрика за тероризъм", където учениците са получавали бойна подготовка или са участвали в стратегическите решения на бойни групи.

По-скоро, подобно на елитните западни университети, които захранват с нови таланти корпоративните заседателни зали и политическите партии, приносът на Хакания към бунтове е в задълженията, изковани в класните стаи.

Американските ВВС атакуват позиции на талибаните в Афганистан

Американски военни самолети атакуваха позициите на поддръжници на радикалното движение "Талибан" в провинция Вардак, разположена в цент...

Завършилите настояват, че не са преминали военно обучение в Хакания и не са били задължени да се присъединят към битката в Афганистан, но признават, че джихадът е бил обсъждан открито, включително в "специални лекции" от афганистански инструктори.

„Всеки студент, който искаше да отиде на джихад, можеше да отиде по време на ваканциите си“, каза духовникът Сардар Али Хакани, завършил семинарията през 2009 г.

Голям проблем

Медресетата с твърда линия получиха голям тласък и приток на пари през 80-те години, когато те служеха като фактически линии за доставка на антисъветския джихад, подкрепен от САЩ и Саудитска Арабия, и оттогава остават близо до ръководния екип в обрластта на сигурността на Пакистан.

Партията на пакистанския министър-председател Имран Хан също щедро подкрепя семинарията Хакания с милиони долари в замяна на нейната политическа подкрепа.

САЩ оставят Афганистан на талибаните след почти 20 г. война

Почти две десетилетия след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу управляващия талибански режим в Афганистан и започнаха това, което ще...

Медресетата отдавна служат като жизненоважни спасителни институции за милиони бедни деца в Пакистан и Афганистан, където социалните услуги са хронично недофинансирани.

Правителствените служители и активисти предупредиха за прекомерна зависимост от медресетата, твърдейки, че учениците са с промивани мозъци от твърдолинейни духовници, които извеждат изучаването на Корана наизуст над основни предмети като математика и наука.

Дори пакистанските военни - които обикновено са обвинявани в подкрепа на талибаните - признават, че медресетата вкарват допълнителна несигурност в региона.

"Ще станат ли [духовници] или ще станат терористи?", пита военначалникът на Пакистан Камар Джавед Байва през 2017 г. по отношение на приблизително 2,5 милиона студенти, записани в десетките хиляди медресета в Пакистан.

Други се чудят какво би означавала бунтовническа победа в Афганистан за твърдата линия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари