Уранът може да се окаже руското оръжие, което да удари най-здраво Запада

8890
Уранът може да се окаже руското оръжие, което да удари най-здраво Запада
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за санкции срещу руския ядрен сектор. В същото време Москва може да отвори нов фронт в икономическия конфликт със Запада – да спре доставките на уран. Тогава урановият шок ще вдигне цените до небето, пише в анализ на OilPrice.

ОЩЕ: Еврокомисията се отказа от плановете си да наложи санкции на руския ядрен сектор

Мнозина подценяват уязвимостта на западната ядрена индустрия спрямо Москва, а секторът може да бъде засегнат и от икономически конфликт между Русия и Запада. ЕС вече обсъжда санкции срещу руския ядрен сектор и Европейският парламент гласува с 489 срещу 36 за приемане на резолюция, призоваваща лидерите на Европейския съюз да включат мерки срещу руската ядрена индустрия в десетия пакет от санкции, който се очаква до 24 февруари. В бъдеще напрежението само ще ескалира, тъй като Владимир Путин ще използва всички средства, с които разполага, за да спечели в Украйна, основно да подкопае западната подкрепа за Киев.

Ядрената енергия осигурява около 20% от електроенергията в ЕС и САЩ. Анализатори се фокусират господството на Русия в три области на ядрената енергия. Първо, Русия е основен доставчик на уран, който се използва за производството на ядрено гориво. Второ, ролята на Русия в производството на ядрено гориво е още по-важна: тя представлява 46% от световния капацитет за обогатяване на уран. Средно над 20% от доставките и услугите в тези области ЕС и САЩ получават от Русия. Трето, много атомни електроцентрали в Източна Европа са построени по времето на СССР и зависят от руската поддръжка и гориво. Въпреки че Европа и Съединените щати разполагат с редица контрамерки - като рестартиране или изграждане на собствен капацитет за рафиниране - това ще отнеме време, пари и спешни действия, които все още не се наблюдават.

Повишеният фокус върху тези области, особено доминирането на Русия в преработката, е резултат от липсата на анализ на рисковете за западната ядрена енергийна сигурност. Един по-широк подход показва, че най-уязвимата точка на целия ядрен сектор е уранът. Русия може да подкопае не само собственото си предлагане на поддръжка и услуги, но и доставките си на уран, а въздействието на прекъсването ще бъде изострено от пазарните ограничения.

Радев: България ще наложи вето при налагане на санкции върху ядреното гориво от Русия

Руското влияние върху западния пазар на уран

Пазарът на уран и търговските пътища са силно концентрирани в определени региони и следователно са уязвими. Казахстан и Узбекистан, които притежават над половината от световните запаси на уран, са геополитически зависими от Русия. Заедно с Русия тези страни осигуряват съответно 44% и 49% от доставките на уран за ЕС и САЩ. Износът на казахстански и узбекски уран често преминава през Русия или въздушното пространство на страната. Основните алтернативни маршрути, за които се предполага, че заобикалят Русия - сухопътни, морски и въздушни през Черно и Каспийско море, през Грузия, Азербайджан и Армения - също са уязвими. Москва може да блокира транзита през територията си и в отчаянието си може дори да използва своите регионални военни сили и да наруши въздушната или морската търговия. В същото време нови маршрути за Запада са малко вероятни, тъй като те ще пресичат Иран, Афганистан или Китай, които често складират вносен уран, вместо да го изнасят.

Русия може също да окаже натиск или други мерки за спиране на производството и търговията с уран в Казахстан, Узбекистан и страните от "алтернативния маршрут". Москва запази значително влияние в тези бивши съветски републики. В Казахстан руски войници подкрепиха президента Токаев през януари 2022 г., а руски компании участват пряко в добива на уран (бел. ред. - само че напоследък отношението на руската пропаганда към Казахстан е отвратително и това не е без отражение: Прокудиха от парламента казахстански депутат, защитаващ Путин (ВИДЕО). Русия може да повлияе на Армения и Азербайджан като военен посредник в конфликта в Нагорни Карабах (бел. ред. - и тук САЩ се намесиха като посредник, което подсказва сериозно подкопаване на руския авторитет), а на Грузия – чрез отцепилите се от нея марионетни републики Южна Осетия и Абхазия. И накрая, Русия има военни бази директно в тези държави или около тях.

Като се има предвид военният фокус на Москва върху конфликта в Украйна, тези действия вероятно ще бъдат тайни или ще представляват война в сива зона. Заплахите, натискът и способността да отричат участието си под фалшиви претексти биха могли да подтикнат тези ключови страни на урановия пазар към политически прагматизъм, принуждавайки ги да приемат, че Русия нарушава тяхната търговия или производство на уран. Подривните действия могат да доведат до промишлен саботаж, саботаж от предполагаеми "демократични активисти" или технически, екологични и оперативни затруднения, които ще нарушат доставките на уран по същия начин, по който предполагаемите "неизправности" някога спряха доставките на руски газ за Европа.

Най-малката грешка ще изостри глобалния недостиг на уран

Появяващият се структурен дисбаланс между търсенето и предлагането на уран само ще влоши последиците от смущенията в операциите на Русия. Търсенето на ядрена енергия ще скочи до небето, страните постепенно разбират нейното фундаментално значение за енергийния преход, тъй като осигурява надеждна и то зелена по същество енергия, за разлика от периодичните доставки на електроенергия от възобновяеми източници. Предлагането не е в състояние да отговори на нарастващото търсене. Цените на урана са ниски от десетилетие, възпрепятствани от непопулярността на ядрената енергия след аварията във Фукушима. Въпреки това, цените на урана се удвоиха от 2019 г. насам, тъй като запасите се сринаха, а предлагането падна до 77% от световното търсене. Производството на уран за борба с недостига на доставки ще расте бавно: изграждането на мина от нулата отнема 10-15 години и приблизително 2 години за възобновяване работата на спряна мина.

Цената на действието и бездействието

Дали Русия или по-малко вероятно Запада ще отвори нов фронт в икономическия конфликт, особено на фона на нарастване на напрежението, не е известно. Но днес Русия е тази, която е съсредоточила в ръцете си повечето от козовете в ядрения сектор, особено в доставките на уран. А разнородните резерви на Запада не могат да осигурят цялостна устойчивост. Като се има предвид желанието на Москва да рискува приходите от газ от потребителите в ЕС, Русия може и да се примири с икономическите последици от ядреното изнудване. От февруари 2022 г. Русия е спечелила около 55 милиарда долара само от доставки на газ за ЕС, докато ядреният ѝ износ за Европа и САЩ ѝ носи едва 1 милиард долара годишно.

Уранов шок може да доведе до скок на цените. Ядрената индустрия все още ще приеме завишени цени на урана, тъй като суровините съставляват само малка част от оперативните разходи, но дори по-високата цена не гарантира доставки. Както доказа световната конкуренция за маски по време на пандемията от коронавирус, всяка финансова мощ има граници. Самият факт на притежание става решаващ, така че всички бързо ще се разделят на "имащи" и "нямащи". Ако имате електричество у дома през 2023 г., може би това ще е достатъчно, за да влезете в компанията на "имащите".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари