Успехът на украинската контраофанзива се бави. Защо?

7924
Успехът на украинската контраофанзива се бави. Защо?
Снимка: Getty Images

"Все още не можем да направим категорични заключения за контраофанзивата". Това казва високопоставен украински военен пред The Economist.

Въпреки че украинските сили пробиха добре защитени руски позиции на Запорожкия фронт на 26 юли, оттогава са постигнали доста скромни успехи, става ясно от думите му - рано е да се говори за нещо повече.

Предпазливостта му изглежда оправдана.

Идеята, че при първия пробив руските позиции ще рухнат и ще започнат масово отстъпление, както се случи миналия септември, когато украинските войски щурмуваха района на Харков, винаги е изглеждала фантастична. "Сега е около петдесет на петдесет", каза офицерът. "Понякога вървим напред, а понякога трябва и  да отстъпим." Руснаците имаха шест или седем месеца, за да подготвят своите линии за украинската контраофанзива и успяха да издигнат обширни бариери. Още: Пентагонът очаква украинската контраофанзива да продължи дори през зимата

Пенсионираният генерал от австралийската армия Мик Райън нарече руската отбрана "много по-сложна и смъртоносна от всичко, с което армиите са се е сблъсквали през последните 80 години". Многослойната отбрана се простира на десетки километри в дълбочина и е предназначена да забавя дори най-боеспособните групировки, лишавайки ги от канали аз снабдяване с оръжие. На южния фронт украинците се опитват да пробият на юг към Мелитопол и пристанището Бердянск, за да намалят руските сили наполовина и да прережат сухопътния коридор към Крим, но това е много трудно. Още: Войната в Украйна: Затишие на контраофанзивата (ВИДЕО)

Смъртоносна комбинация

Украинските сили са изправени пред смъртоносна комбинация: милиони мини (по някои оценки става въпрос за до 4-5 мини на квадратен метър), дронове за предаване на изображение към операторите, камикадзе-дроновете Lancet, оборудване, което деактивира украинските системи, ракети с голям обсег и атакуващи вертолети - всички свързани заедно с плътна мрежа от сензори и канали за данни. И дори когато мините са обезвредени, руските самолети или артилерия бързо "засяват" полетата с нови боеприпаси. Още: Британското разузнаване разкри доста проблеми в руската армия на южния фронт в Украйна

"Пробивът на такава добре подготвена отбрана ще изисква най-високи нива на комбинирани оръжейни оперативни умения", казва Райън, цитиран от The Economist.

"Украинците все още не са демонстрирали натиск в необходимата степен", казва военният анализатор Майкъл Кофман, който е посетил фронтовата линия в началото на юли тази година. Освен това за 30 години методите и технологиите на пробива не са се променили много. Дори най-добре обучените армии на НАТО намират подобни препятствия за трудни, дори и при превъзходство във въздуха.

Няма графици и срокове за украинската контраофанзива. Няма на метър земя - до 5 минути, коментират секретарят на Службата по безопасност на Украйна Олексий Данилов в ефира на украинския телемаратон.

"Врагът се е подготвил много добре, огромен брой територии са минирани. Броят на мините, разположени на територията, която нашите военни трябва да преодолеят, е просто безумен. Средно на един квадратен метър са разположени 3-4-5 мини", каза Данилов.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана добави, че по-рано е имало надежди, че разминирането по време на настъплението ще се извършва с помощта на техника, но украинските войници трябва да разчистват много голям брой участъци от фронта ръчно и пеша.

Има ли слаби места?

И двете страни постоянно търсят слаби места по целия 1000-километров фронт. Украинците развиват потенциално важна офанзива около разрушения Бахмут в района на Клещеевка, където руските войски нямаха време да изградят силна защита. Руснаците пък откриха слабости на украинците на север и изток.

Русия обстрелва североизточния град Волчанск отвън, принуждавайки властите да евакуират останалите жители. На източния фронт обаче успехът е смесен. Месеци наред украинците се опитваха да превземат контролираната от Русия Кремена, но бяха отблъснати от предните позиции. Между Лиман и Купянск миналата седмица Украйна загуби 3 малки села и сега село Боровая е в полезрението на Русия. Ако и то падне, руснаците ще напреднат значително към река Оскол. Като опасна се оценява и украинската позиция в Авдеевка, на 10 км северно от Донецк - макар че оттам напоследък идват по-добри новини, за овладени нови позиции от украинците.

Междувременно Русия обстрелва Одеса и нейните пристанища пет поредни дни с ракети. Украйна отвърна на удара: на 28 юли ракета удари сградата на Министерството на вътрешните работи в Донецк. Освен това е имало взрив в руския Таганрог на 110 км от най-близката фронтова линия - губернаторът на региона Василий Голубьов го обясни с осколки от свалена украинска ракета. Съобщава се, че друга е свалена близо до Азов, по-дълбоко в Русия. Няколко руски канала в Telegram съобщиха за силен украински обстрел на Донецк и съседна Макеевка.

Още: „Добре дошли в Мордор“: Ожесточената битка за Нескучне и Старомайорске

Сега фронтовата линия е в напрегната и кървава битка, в която и двете страни си нанасят удари и отстъпват. Въпреки липсата на очевиден успех обаче украинският морал изглежда се задържа високо. Войниците знаят, че им предстои дълга и тежка работа, но осведомени западни служители казват, че те остават силно мотивирани. 

В Лиман командир казва, че момчетата му се готвят и за отбрана. Това дори е добре, обясни той: "Руските войски ще настъпят и ще разкрият позициите си, а украинците ще могат да ги обстрелват с артилерия и да ги принудят да отстъпят. Бавният напредък не го обезсърчава". Според него страната, която успешно заблуди врага, ще спечели. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com