Войната в Украйна: Затишие на контраофанзивата (ВИДЕО)

5095
Войната в Украйна: Затишие на контраофанзивата (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

През миналата седмица, последната на месец юли, 2023 година, в рамките на развиващата се украинска контраофанзива украинската армия си е върнала 2 квадратни километра територия в района на Бахмут, както и 12 квадратни километра в Запорожка област. Това заяви украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр.

В специален репортаж CNN обръща внимание на развитието на украинската контраофанзива специално в Запорожието и отчита, че украинската армия вече е превзела ключови селища там – специално Старомайорско: Украински части потвърдиха: Завладяхме Старомайорско (ВИДЕО). Специален акцент на репортажа е каква огромна територия е минирана от руските военни, което прави украинският напредък много бавен, предвид липсата на въздушна подкрепа (т.е. щурмови изтребители, които да извършват удари на широка площ). Друг акцент, специално за Старомайорско и участъка от фронта "Времевски" (КАРТА) – позициите там са уязвими за руската артилерия, съсредоточена отвъд река Мокри Яли около Урожайно (и двете села са на около 9-10 километра южно от Велика Новоселка, по направлението към Бердянск.

Развитието на военните действия в Украйна

Именно за "Времевски" няма потвърдена информация за нов украински напредък, като такава е информацията като цяло за фронта що се отнася до мащаба на пехотните атаки, което се коментира например и от руския военен пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo). В телеграм канала на отряда "Восток" (Батальон Восток), който е част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република) има съобщение за неуспешен украински опит да бъде прекосена река Мокри Яли и да бъде атакувано Урожайно. Украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка, че украинската армия укрепва вече завладени позиции и се съсредоточава върху унищожение на руската артилерия в района на активните фронтови сблъсъци, както и че руснаците са пробвали да си върнат позиции при Старомайорско и са се провалили.

Няма потвърдена информация за нов украински напредък и в западната част на Запорожка област, направлението Орехов – Токмак – Мелитопол. Боевете там са при Работино, на 10 километра южно от Орехов, което е считано за най-добре защитената руска позиция в цялата руска отбранителна линия в Запорожието. Вчера обаче се появиха твърдения в руски канали в Телеграм, че украинците обстрелват руските позиции с HIMARS, както и с шведската гаубица Archer: Швеция праща най-скорострелната гаубица в света на Украйна (ВИДЕО)

(КАРТА) При Бахмут украинският генщаб потвърди в сутрешната си сводка, че украинската армия държи северната и западната част на Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут). Има и геолокализирани кадри, показващи колко близо са украинските военни до Андреевка (10 километра южно от Бахмут). Някои руски военни блогъри коментират, че украинците сменили тактиката и атакуват с по-малки като големина щурмови групи – същото се твърди и за Работино.

(КАРТА) В Луганска област и в направлението към Купянск вече има украински данни, че руският натиск към Торско (14 километра западно от Кремена) не е толкова голям, колкото се смяташе първоначално, но и че руснаците са овладели повече позиции в горския резерват "Серебрянка". Има обаче и знаци, че руската офанзива става по-слаба. Анна Маляр изрично подчерта, че руснаците трупат повече сили в направлението към Купянск, за да изтеглят украински части, които се бият в Запорожието. А руското военно министерство твърди, че има руски напредък по жп линията Райгородка – Кармазиновка (12 – 14 километра югозападно от Сватово). Видими или потвърдени с геолокализирани кадри признаци на голям руски напредък обаче още няма.

Междувременно, в Русия има пореден удар с дрон. Този път е ударен Брянск. Ударът е в индустриалната зона на града. Българският журналист Христо Грозев коментира в Twitter, че Украйна бавно, но неотклонно премества линията на активните военни действия в някои руски гранични области:

ОЩЕ: Опасни мостове и Легион "Свободна Русия" при Бахмут: Руските проблеми на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Засилване на военното сътрудничество с Иран

Освен Русия, и Беларус е в интензивни преговори с Иран за строеж на предприятие за производство на камикадзе-дронове клас "Шахед". Проведе се среща между началника на иранския генщаб генерал Мохамед Багери и беларуския военен министър Виктор Хренин, които подписаха споразумение за военно сътрудничество. Официално няма споразумение за производство на дронове, но в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изказва предположение, че това е на дневен ред. Ако такова предприятие бъде направено в Беларус, това ще облекчи логистичните проблеми на Русия във войната и с Украйна. Вече е ясно, че в Татарстан се строи предприятие за производство на иранските военни дронове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа