X
 
 

В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника

2826 2
photo of В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника
Снимка: iStock/Guliver
Европейският съюз рискува сериозни проблеми предвид факта, че на първата сесия на Европейския парламент за тази есен председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви следното – всички страни-членки на ЕС ще трябва до април догодина да решат дали искат да останат за постоянно на лятно или зимно часово време. Но за да се случи това, ще трябва и Европейският съвет, и Европейският парламент да се съгласят с предложението на ЕК.

За австрийското председателство на ЕС това ще е още един сериозен въпрос в дневния ред. Защото от Виена вече се чу мнение – бихме искали ЕС като цяло да реши да избере едната опция, а не да има големи различия - едни да са на лятно, а други на зимно часово време. Като цяло това е и идеята на Брюксел – чрез този въпрос ЕС да покаже единство – нещо, което е проблем в много сфери за Съюза.

През октомври 2019 г. решаваме на лятно или зимно време да оставим часовника

През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време. Това...

"Не предлагаме целият ЕС да превключи на лятно или зимно време. Предлагаме само да вземем решение едновременно", обясни комисарят по транспорта Виолета Булц. Тя просто резюмира резултатите от мащабна анкета, проведена от Брюксел. В нея 4,6 млн. европейци отговориха на въпроса искат или не искат да се спре с местенето на часовника заради лятното и зимното слънцестоене. 84% заявиха, че искат край на промяната на времето.

Най-много участвали в анкетата на Брюксел имаше от Германия – 3 млн. души. От България са гласували само 0,18% от имащите право на участие.

Скоростта, с която ЕК действа по предложението си, може да направи така, че догодина по това време Ирландия и Северна Ирландия да са с различно часово време – или пък прибалтийските държави т.е. все държави в една часова зона в момента, коментира европейското издание на Politico. Засега, според Булц, Португалия, Испания, Гърция, Полша и Кипър залагат на лятното време, а Финландия, Дания и Холандия клонят към зимното. Финландия възнамерява да стартира обществено допитване още този месец. Германският канцлер Ангела Меркел също подкрепи идеята за промяна, но не коментира какво би предпочела според нея Германия – лятно или зимно време.

За транспортните компании, опериращи на единния пазар на ЕС със сигурност може да е логистичен кошмар, ако има прекалено много различия. Другият проблем е чисто бюрократичен – предвид намеренията на ЕК, Европейският съвет и Европейският парламент трябва да решат преди предстоящите евроизбори. А особено за парламента това едва ли ще е лесно.

Психиатър: Смяната на часовото време е вредна за психиката и тялото ни

Смяната на часовото време е вредна както за психиката, така и за тялото ни. Това заяви психиатърът д-р Веселин Герев по повод преминава...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Няма нужда се умува много десетки години е изпозвано астрономическото време. То е най-естественото. Всяко друго е изнасилване над човешката природа. И затова трябва да се вурнем към зимното време и да не се променя повече.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Гласувах в анкетата ЗА лятно часово време. Предпочитам светлината, не ми харесва в 18:00ч да е пълен мрак.
    : 2 !