В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника

4469
В търсене на единство в ЕС - Брюксел се обърна към часовника
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз рискува сериозни проблеми предвид факта, че на първата сесия на Европейския парламент за тази есен председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви следното – всички страни-членки на ЕС ще трябва до април догодина да решат дали искат да останат за постоянно на лятно или зимно часово време. Но за да се случи това, ще трябва и Европейският съвет, и Европейският парламент да се съгласят с предложението на ЕК.

За австрийското председателство на ЕС това ще е още един сериозен въпрос в дневния ред. Защото от Виена вече се чу мнение – бихме искали ЕС като цяло да реши да избере едната опция, а не да има големи различия - едни да са на лятно, а други на зимно часово време. Като цяло това е и идеята на Брюксел – чрез този въпрос ЕС да покаже единство – нещо, което е проблем в много сфери за Съюза.

През октомври 2019 г. решаваме на лятно или зимно време да оставим часовника

През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време. Това...

"Не предлагаме целият ЕС да превключи на лятно или зимно време. Предлагаме само да вземем решение едновременно", обясни комисарят по транспорта Виолета Булц. Тя просто резюмира резултатите от мащабна анкета, проведена от Брюксел. В нея 4,6 млн. европейци отговориха на въпроса искат или не искат да се спре с местенето на часовника заради лятното и зимното слънцестоене. 84% заявиха, че искат край на промяната на времето.

Най-много участвали в анкетата на Брюксел имаше от Германия – 3 млн. души. От България са гласували само 0,18% от имащите право на участие.

Скоростта, с която ЕК действа по предложението си, може да направи така, че догодина по това време Ирландия и Северна Ирландия да са с различно часово време – или пък прибалтийските държави т.е. все държави в една часова зона в момента, коментира европейското издание на Politico. Засега, според Булц, Португалия, Испания, Гърция, Полша и Кипър залагат на лятното време, а Финландия, Дания и Холандия клонят към зимното. Финландия възнамерява да стартира обществено допитване още този месец. Германският канцлер Ангела Меркел също подкрепи идеята за промяна, но не коментира какво би предпочела според нея Германия – лятно или зимно време.

За транспортните компании, опериращи на единния пазар на ЕС със сигурност може да е логистичен кошмар, ако има прекалено много различия. Другият проблем е чисто бюрократичен – предвид намеренията на ЕК, Европейският съвет и Европейският парламент трябва да решат преди предстоящите евроизбори. А особено за парламента това едва ли ще е лесно.

Психиатър: Смяната на часовото време е вредна за психиката и тялото ни

Смяната на часовото време е вредна както за психиката, така и за тялото ни. Това заяви психиатърът д-р Веселин Герев по повод преминава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари