"Вагнер" срещу "Патриот" - Пригожин срещу Шойгу?

5628
"Вагнер" срещу "Патриот" - Пригожин срещу Шойгу?
Снимка: Getty Images

Според украински източници Москва мести в Донбас още една наемническа армия освен "Вагнер" - в Донецка областа са били забелязани бойци от частната военна компания "Патриот". Съобщението бе направено от Серхий Череватий, говорител на Източната група на украинските въоръжени сили в телевизионно интервю. Информацията не може да бъде проверена от независими източници.

Очевидно е, че те впрягат всички бойни сили, за да постигнат поне някакъв успех", коментира още говорителят на украинските войски. По думите на Череватий "Вагнер" и "Патриот" са конкуренти. "Патриот" от своя страна са свързани с настоящия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Но в момента двете частни военни компании са разположени на различни фронтове.

"Патриот" е в Сирия от 2018-а година 

Северна Корея е продавала оръжия на ЧВК "Вагнер”, твърди САЩ

Северна Корея е доставила оръжия на руската частна военна групировка "Вагнер". Това съобщи Белият дом, наричайки групировката "съперник...

Според американския мозъчен тръст Jamestown Foundation военната компания "Патриот" е тясно свързана не само с руското министерство на отбраната, но и с военното разузнаване ГРУ, информира NTV. Твърди се, че наемническата група действа в Сирия от пролетта на 2018-а година. Там бойците от "Патриот" е трябвало да работят по "охраната на златните мини", но в крайна сметка договорът е възложен на "Вагнер", обясняват полски експерти.

Според независимия руски телевизионен канал "Дождь" се предполага и, че "Патриот” са замесени в убийството на трима руски журналисти в страната.

Вътрешнополитическо съперничество? 

Операцията може да има вътрешнополитически контекст. Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин от известно време се опитва да увеличи влиянието си в Кремъл и няколко пъти открито критикува стратегията на Министерството на отбраната. С група, близка до министерството, министърът на отбраната Шойгу би могъл отново да укрепи позициите си, ако тя постигне успех, обяснява t-online.

Навални: Пригожин дойде и в моята наказателна колония, за да вербува затворници

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е посетил наскоро наказателната колония във Владимирска об...

Според САЩ групата "Вагнер" все повече се превръща в "конкурентен силов център" за руската армия, отбелязва NTV. Влиянието на лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин се е "разширило", тъй като независимостта на групата от руското министерство на отбраната "само се е увеличила" от началото на войната, заяви във вторник директорът по комуникациите на Белия дом Джон Кърби.

Десет месеца след началото на руската война срещу Украйна президентът и върховен главнокомандващ Владимир Путин все повече разчита на наемници от частната група "Вагнер". Силите, сформирани предимно от затворници и, според американски доклади, снабдени с оръжие от Северна Корея, се сражават на множество фронтове в Украйна - включително около малкия град Бахмут в северната част на Донецка област, където в момента се водят най-тежките сражения.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com