Важни данни или скрап: Западните военни трофеи на Русия от войната в Украйна

34871
Важни данни или скрап: Западните военни трофеи на Русия от войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Досега Финландия е предала 18 пакета с военна помощ на Украйна на обща стойност около 1,2 милиарда евро. Страната не разкри подробности за съдържанието на пакетите, въпреки това, е известно от неофициални източници, че няколко финландски бронетранспортьора (БТР), по-известни като "Паси" (Pasi), вече са достигнали фронта.

В началото на август "Российская газета" съобщи, че пленен от руските войски в Украйна финландски БТР Pasi XA18 е транспортиран до Московска област, където се планира да бъде използван като част от изложба на военни трофеи. Вестникът взе информацията от канала на Defence Telegram. Твърди се, че този БТР е заловен в района на Донецк през април. 

Истински трофеи или пропаганда?

Бившият началник на разузнаването на Генералния щаб, генерал-майор в оставка и депутат Пека Товери се съмнява, че финландският Pasi ще донесе много радост на Русия. "Няма нови или чудодейни технологии, включени в разработката на Pasi, и е малко вероятно бронетранспортьорът да представлява особен интерес за Русия", казва той. Още: Финландия одобри 18-и пакет военна помощ за Украйна

Товери обяснява, че според някои източници бронетранспортьорите Pasi са предимно с технология от 80-те години. Това са съвсем обикновени БТР, основно военно оборудване.

Решенията на Съединените щати и други западни страни да прехвърлят такива стари оръжейни системи на Украйна произтичат от основателни опасения, че най-новите западни военни технологии могат да попаднат в ръцете на руската армия.

"Това е една от причините например танковете M1 Abrams да не са доставени в Украйна", убеден е Товери. Америка ремонтира бронетранспортьори от предишни модели и заменя най-новите технологии с леко остарели.

"Никой не иска да даде най-новата военна технология на руснаците. Не си струва риска. По-специално ключовете за криптиране, използвани в системите за контрол, са поверителна информация", добавя той.

Технологията лесно се превръща в стока за продажба. Пека Товери твърди, че освен Русия, Китай също проявява интерес към западните технологии. Според него Китай винаги се е стремял да открадне целия възможен западен интелектуален капитал и информационни технологии. „Например, противотанковите ракети със сигурност са интересни в смисъл, че можете да започнете да създавате свои собствени въз основа на техния модел.“ Още: Заради заплахата от Русия: Финландия създава най-големия в Европа резерв за химическа и ядрена защита

Технологичното разузнаване е важна част от военните операции. Дори ако военните материали, получени от другата страна, не съдържат най-новите технологични разработки, друга ценна информация може да бъде получена от тях: например може да представлява интерес как работи главата за самонасочване на ракета и как може да бъде деактивирана, пише финландското издание Ilta-Sanomat.

Технологичният интелект винаги е бил огромна инвестиция. Добър пример е свръхсекретната операция Azorian, проведена от ЦРУ на САЩ през 1974 г. Нейната цел беше изваждането на съветската подводница К-129, която потъна в Тихия океан на дълбочина почти 5 километра. За да направи това, ЦРУ под прикритие построи кораб, чиято обявена цел беше да търси манганова руда на морското дъно.

Операцията струва на Съединените щати почти 5 милиарда долара по днешен обменен курс (около 4,5 милиарда евро). В резултат на това ЦРУ получи, наред с други неща, две съветски ядрени торпеда. „Ако можете да получите важна технологична информация, дори големите инвестиции се изплащат“, уверява Товери.

ОЩЕ: Спукаха гуми в Украйна: Буквалната ситуация за руската армия (ВИДЕО)

Автор: Мийка Хуянен

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com