Вежливата сдържаност на НАТО

6021
Вежливата сдържаност на НАТО
Снимка: Getty images/Guliver

След сирийските атаки в провинция Идлиб Турция се надява на солидарността на НАТО. Но сред западните съюзници недоволството е голямо и никой те иска да се свързва с Русия, пише германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung в своя статия, която предоставяме без редакторска намеса.

На 28 февруари сутринта в Брюксел се проведе спешно заседание на Съвета на НАТО. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу иниицира заседание в съответствие с член 5 от Договора на НАТО, в който е записано, че страните по договора провеждат съвместни консултации, „когато според една от тях нейната териториална цялост, политическа независимост или безопасност на една от страните е заплашена.” Това е шестият път в историята на Алианса, когато срещата се провежда на такова основание и пети път – по инициатива на Турция.

Енергийното оползотворяване на отпадъци - решение, не проблем

Eднa от най-странните и трудни за преодоляване черти на българина се крие в уникалната способност да вижда проблем във всяко решение. Т...

По данни от дипломатическите кръгове на заседанието представител на Турция е призовал съюзниците да реализират в пълен обем комплекса от мерки за поддръжка на страната му.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е посочил реализирането на тези мерки, а така също и подкрепа в противовъздушната отбрана с помощта на системи Patriot.

Твърди се, обаче, че в съгласувания през 2015 година пакет мерки е влизало и въздушното патрулиране за контрол на турското въздушно пространство. Но след като през октомври 2015 година Турция свали руски боен самолет, навлязъл във въздушното ѝ пространство, за това не е бил готов нито един от съюзниците.

Другите държави не биха искали да влязат в открит конфликт с Русия – и това не се е променило и до днес. Съюзниците непрекъснато мислят затова каква още подкрепа могат да окажат на Турция, каза Столтенберг след заседанието.

По време на предишни заседания мнозина държави критикуваха остро турската намеса в Сирия. Но те не харесаха и решението на Ердоган за закупуването на руската система С-400, която е несъвместима с ПВО на Алианса. Има дори опасения, че чрез системата Москва би могла да разбере военни тайни.

Турция и Русия реално са пред война

Двама турски войници загинаха, а петима бяха ранени при въздушна атака в сирийската провинция Идлиб, съобщи турското министерство на от...

Затова Вашингтон се отказа да доставя на Анкара най-модерния си боен самолет F-35 – това би била сделка за милиарди.

Представителят на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън коментира ситуацията така:

„Надявам се, че президентът Ердоган ще разбере кой е негов надежден партньор и кой не. Те виждат какво е Русия.... ако те атакуват турските войски, то това трябва да даде превес над всичко останали, което се случва между Турция и Русия.”

Германското правителство също застана на страната на Анкара.

Председателят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген заяви, че „трябва да се подчертае ,че в случая с руските и сирийските бомбардировки става дума за тежки военни престъпления, тъй като гражданското население умишлено се атакува, убива и изгонва.” Той настоя най-сетне да се „осъди убедително и да се окаже същински натиск върху Русия, включително и заплаха за въвеждане на санкции.”

Възможен ли е справедливият свят?

Международната икономическа мисъл, в това число и арабската, претърпяла значителни промени в последните 40 години, се развива в различн...

Говорителят на коалицията ХДС/ХСС по външнополитическите въпроси Юрген Хардт заяви, че главната отговорност носи Русия. По думите му бойните действия в Идлиб „трябва да бъдат прекратени незабавно.” Според него е дошло време „Европейският съюз да започне да има забележима роля в сирийския конфликт.”

Междувременно правителството в Москва демонстрира решителност да продължи настъплението, без да обръща внимание на Турция.

Ще се изостри ли конфронтацията между Русия и Турция? Турция би могла да изтласка Турция от северните региони на Сирия.

Междувременно в Турция се водят спорове за това дали да се блокират Босфора и Дарданелите. На 28 февруари две руски фрегати, снабдени с крилати ракети и нееднократно участвали във военни операции в Сирия, безпрепятствено преминаха Босфора и Дарданелите към Средиземно море. Това показва, че Москва държи конците в своите ръце.

В сложните отношения между Турция и нейните западни партньори назрява още един конфликт. На 28 февруари Европейската комисия се сблъска с въпроса дали Европа не е заплашена от нова бежанска вълна от Турция. Според анализаторите Путин се държи, като привърженик на силовата политика, на когото е безразлична съдбата на хората. Явно Путин иска да провокира нови миграционни потоци, за да окаже натиск върху ЕС и най-вече вече върху Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари