Виктор Ерофеев: Путин е простовата мутра, която от скука е решила да нападне съседите

8173
Виктор Ерофеев: Путин е простовата мутра, която от скука е решила да нападне съседите
Снимка: Getty Images: Виктор Ерофеев (2004 г.)

Русия днес е „жив труп“ заради войната, дело само на един човек – президента Владимир Путин. Това заяви писателят, сценарист и ТВ-водещ Виктор Ерофеев в интервю за независимото руско издание „Новая газета. Европа“.

Той твърди, че Путин е започнал войната срещу Украйна „от скука“, като в същото време заяви, че очаква ядрен удар.

Зеленски: Русия се опитва да ни изтрие от лицето на Земята

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че има ранени и убити в следствие на експлозиите, които разтърсиха градове в цяла Украйн...

75-годишният писател, роден в Москва и завършил Московския държавен университет, никога не е крил критиките си към властта. Още през 2014 г. той се обяви против политиката на Руската федерация спрямо Украйна. През 1996 и 2003 г. е сред инициаторите на подписка за прекратяване на руската агресия в Чечня.

За случващото се в Украйна той твърди, че е война на един човек и нищо не се е променило от последното му подобно твърдение преди два месеца. "С всяко радикално решение някъде в обкръжението му расте ако не изненада, то недоумение", казва Ерофеев за Путин. "Страната вече се е натикала в ъгъла. Но вече не е ъгъл, а зад**к".

Що се отнася до мобилизацията, тя е "тест на народа за въшки", твърди той. "И изглежда, че изчисленията на нашия цар са били верни. Той разчита на своя ядрен електорат и има право да го изпрати на смърт. Всичко това започва да прилича не просто на филм на ужасите, а на истински апокалипсис", смята писателят, автор на „Енциклопедия на руската душа“ (1999 г.). "Бях вкаран в затвора заради тази книга“, припомни той за обвиненията в русофобия.

И тъй като мнозина са готови да воюват, Ерофеев смята, че Русия е мъртва: "Тя е труп". „В руската народна култура смъртта не е страшна. Тя там е по-скоро смешна, за разлика от темата за зад***а. Изучавал съм руски еротични приказки, в които се твърди, че е по-добре да умреш, отколкото да си дадеш зад***а“, казва писателят.

Ерофеев не вярва в инстинкта за самосъхранение на нацията: „Какво самосъхранение, когато мнозина дори нямат съзнание“. Според него у руснаците има робска покорност – „царят е съдба, а съдбата е царят“.

Кулеба: Путин е терорист, говорещ чрез ракети

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба осъди остро десетките ракети, изстреляни от Русия по редица украински градове в рамките само...

„Нищо изключително няма в тази война. В нея има някаква абсолютно забележителна закономерност именно в завършването на руската история. Ето така завършва тя, но не е ясно колко ще продължи агонията ѝ, защото още не е стреляло главното оръдие – ядрената бомба не е гръмнала“, заявява писателят и потвърждава своето вярване, че Путин ще използва ядрено оръжие.

След като украинците осъществиха мащабна контраофанзива на източния и на южния фронт, а Москва се оказа в губеща позиция във войната, Ерофеев даде и други примери от историята, в които противникът на руснаците е обръщал хода на събитията. „Как Финландия успя да се защити през 1940? А малката финландска армия беше много по-скромна от украинската снес. И от японците загубихме през 1905 г. Нашата държава е фикция. Ако я разглеждаме като цивилизация, това е абсолютно фиктивна цивилизация. Върху тази фикция е построено и великолепието на нашата култура, която описва тази фикция и става шедьовър“, смята той.

„Аз не виждам особени успехи на руската армия в историята. Затрупахме германците с трупове още през Втората световна война, но и там Русия не беше сама, имаше цяла коалиция“, припомня Ерофеев.

„Помня как бях в Ужгород в края на 60-те години и още тогава кравите ги дояха и хранеха по европейско време. Киев, въпреки силното си еснафство, още тогава по обща култура силно се различаваше от другите градове на СССР. Тогава с писателя Василий Аксьонов пътувахме към Крим в една зелена „Волга“. И той ми каза: „Знаеш ли, преди границата няма да ядем, ще се натровим. Трябва да пресечем границата и да хапнем някъде край Харков“. Представяте ли си? А още беше времето на СССР. Още тогава всичко беше втасало, само не беше влязло в печката“, разказва Виктор Ерофеев.

Той твърди и нещо много интересно – че за Путин нямало значение с кого ще воюва, защото руският президент така или иначе го правел от скука. „Погледнете отегченото му лице. Разгледах цяла колекция от негови фотографии и забелязах, че той живва само когато държи пистолет в ръката си. Тогава му светват очите и той е щастлив. Донякъде и когато е на кон, но не така силно. Това за него е адреналин – не му е нужен нито СССР, нито империя. Всички говорят, че Кремъл защитавал руския език или че се опитвал да изгради империя, а всъщност Путин е простовата мутра, на която ѝ е станало скучно и е решила да нападне съседите“, казва Ерофеев.

Путин: Киев да очаква твърд отговор, ако продължи с тероризма

Русия ще отговори сурово, ако украинските власти продължат да организират терористични атаки. Това каза на свиканото днес заседание на ...

Той коментира и темата за разделянето на Запад и Изток, като твърди, че Русия не е част нито от европейската, нито от азиатската цивилизация. Твърди се, че Путин се придържа към идеята за специален път, по който е поела Москва, но според автора това е „отсъствие на път“.

„Няма път. И не е само заради Путин – това е цялата линия на славянофилството. Цяло крило на руската мисъл е говорило за специалния път, за народа-богоносец и така нататък. Всъщност това е друга цивилизация“, казва Ерофеев. Той определя страната през 90-те години на 20-и век не като европейска демокрация, а като „либерална империя“.

„След гражданската война Русия става съвсем друга, но тогава тя успява да изгради собствена съветска интелигенция. Сигурно и сега ще опитат, но докато тя бъде построена, всичщо ще се срине. Русия е труп. По нея бяга изплашеното население като мравки върху мъртво тяло. Някои скачат от трупа и правят добре. Не мисля, че на трупа му е нужна интелигенция“, твърди писателят.

„Русия умря, защото нейният човешки потенциал се изчерпа. До някакъв момент тя се крепеше на руската култура и руската наука, но сега всичко това изчезна някъде“, казва още Ерофеев.

Той е на мнение, че на Русия ѝ трябва нов Петър I, който да възкреси страната, а опозиционерът Алексей Навални не се вписва в този образ. Казва още, че на демокрация в тази страна не може да се разчита и че Западът ще постави такива условия пред Руската федерация, че тя да се разпадне. Русия е мъртва, но не и руската култура, казва авторът.

Започва ли руската телевизия да "изневерява" на Путин?

"Нещата не вървят добре за нас на бойното поле" - това призна наскоро в предаването си по телевизия "Россия 1" един от най-известните р...

„Не мисля, че след Путин ще дойде някакъв Супер Путин. Царското обкръжение се умори от тежестите на живота, те искат да пътуват в Европа, да пратят децата си да учат в Америка“, казва Виктор Ерофеев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари