Виктор Орбан държи ЕНП в ролята на заложник

2458
Виктор Орбан държи ЕНП в ролята на заложник
Снимка: Getty Images/Guliver

На някои европейски дясноцентристки политици толкова им е писнало от Виктор Орбан, кръстник на "нелибералната демокрация", че искат да го изгонят от клуба си.

Но не могат да си го позволят.

Умерените в Европейската народна партия (EНП) от страни като Холандия, Швеция, Финландия и Люксембург, настояват партията Фидес на Орбан да бъде изритана заради реториката си срещу ЕС и това, което считат за нарастващи злоупотреби с върховенството на закона. Кампанията им е събрала известно количество сила: в началото на юни, CDA, холандската партньорска партия на ЕНП, прие резолюция, която официално изисква изгонването на Фидес.

Но те нямат необходимия брой, за да изгонят Орбан от Европейската народна партия. И лидерите на паневропейската група се нуждаят от унгарският премиер, за да бъдат сигурни, че ще останат най-големият блок в Европейския парламент.

Орбан, от своя страна, няма намерение да напуска. Той вижда, че ЕНП продължава по пътя си, особено когато става дума за антимигрантски мерки и послания, и той прави крачка, за да го насочи и по-нататък в тази посока - нещо, което се случи с огласения неотдавна политически документ на ЕНП, застъпващ се за по-строга гранична сигурност.

В Брюксел, според един от членовете на Европейския парламент, който поиска анонимност, "ЕНП практически е разделена на две" по този въпрос.

Това разкритие бе обявено тази седмица, когато комисията по граждански свободи на Европейския парламент подкрепи резолюция, в която се твърди, че Унгария е изложена на риск от сериозно нарушение на ценностите на ЕС. Осем от членовете на ЕНП в панела гласуваха в подкрепа на текста - девет гласуваха против.

За да прецени чувствата към Орбан, POLITICO говори с депутатите от ЕНП и официални представители на седем страни. Преобладаващият настроение: Не ни харесва това, което казва той, но сега трябва да живеем с това.

Старши член на ЕНП в Европейския парламент заяви, че под повърхността разделенията в рамките на блока са по-сложни от просто про и анти-Орбан.

"В ЕНП има поне три групи", каза евродепутатът. "Изритващите" са либерални, от Швеция и Холандия. След това има твърди привърженици на Фидесz, включително Християнсоциалния съюз (ХСС в Бавария) и австрийците. След това имате хора като ХДС (Християндемократически съюз на Ангела Меркел) в средата ".

Провокативен провинциализъм

При излагането на визията си за бъдещето на Европа Орбан смело твърди, че е следвал стъпките на дългогодишния лидер на ХДС Хелмут Кол. Бившият германски канцлер е от хората, практикуващи "провокативен провинциализъм" - но той също така беше водеща сила на по-голяма европейска интеграция.

Това не поппречи на Орбан да използва реч този месец, за да отбележи годишнината от смъртта на Кол, за да настоява за запазването на властта в столиците на ЕС - а не в Брюксел - като защита на националната и християнската идентичност. Той използваше загрижеността си за отворените граници като свой призив на митинги.

Борисов и Орбан на едно мнение за затваряне на границите, за релокацията - не

Министър-председателят Бойко Борисов запозна в телефонен разговор унгарския си колега Виктор Орбан с позицията, която ще представи на р...

"Силният ЕС се нуждае от силни държави-членки", каза Орбан.

"Ние сме капитаните на граничните крепости и знаем нашия дълг", заяви той, след като отбеляза, че току-що е говорил с президента на САЩ Доналд Тръмп за разликата между "красива стена" и "красива ограда".

Орбан постави приоритетите си като Унгария на първо място, Вишеградската група на страните от Централна Европа на второ място, а ЕС на далечното трето.

Той описва наблюдението от страна на ЕС върху спазването на върховенството на закона от страна на Унгария като "просто кодово име за федералисткия стремеж" и обвини Европейската комисия в написването на "проимигрантски бюджет", който може би е написан от неговия враг Джордж Сорос, американски финансит и филантроп с унгарски произход. (Не беше.)

След това Орбан взе на прицел самата ЕНП, грубо описвайки как ще я държи като заложник чрез заплахата от създаване на "паневропейска антиимигрантска формация", ако партията се осмели да изгони Фидес.

Силата на числата

Унгария прие закон срещу помощта за незаконни мигранти

Унгарският парламент прие със смазващо мнозинство (160 гласа "за" срещу едва 18 "против") закон, наречен "Стоп-Сорос", предвиждащ наказ...

Орбан знае, че числата са на негова страна. И това е голям проблем за умерените в ЕНП, които биха искали да се отърват от него.

Фидес вече има 11 членове в групата на ЕНП в Европейския парламент. Това е почти половината от техния 25-местен буфер, отделящ ги от втората по големина група, социалистите и демократите.

За разлика от останалата част от ЕНП, чиито членове публично и в личен план признават, че очакват да загубят местата си на изборите през 2019 г., Фидес очаква да има още по-добри резултати на изборите през следващата година. Тази партия се стреми към 12 места в Европарламента, който ще бъде намален от 751 места на 705 поради напускането на ЕС от Великобритания.

С други думи, делът на депутатите в ЕНП на Фидес най-вероятно ще се повиши, обяснявайки защо Орбан се чувства способен да възприеме тона "имате нужда от мен", а не "моля, пазете ме".

За съжаление на противниците на Орбан, става по-лошо.

Фидес действа и като сборен пункт за други десни партии в Централна и Източна Европа. А няколко евродепутати от страни, съседни на Унгария - от партии като Унгарският демократичен съюз на Румъния - се обръщат към етническата унгарска база и работят в тясно сътрудничество с Фидес.

Унгария с нов проектозакон, криминализиращ помощта на мигранти

Унгарското правителство разработва нов проектозакон, който да криминализира действията на тези, които помагат на незаконни мигранти, тъ...

Изхвърлянето на Фидес може в крайна сметка да означава, че ЕНП губи около 20 евродепутати.

Не само това, прогонването би могло да тласне Орбан в ръцете на управляващата партия "Право и справедливост" на Полша или дори на популисткото правителство на Италия.

Дьорд Шьопфлин , от името на делегацията на депутатите от Фидес в ЕП, отправи силен предупредителен сигнал в това отношение.

"Ако бъде изгонена, Фидес не дължи на ЕНП нищо", каза Шьопфлин. „ Наистина се надявам, че знаят какво правят. Фидес може да причини опустошение извън ЕНП ", каза той.

Плюсовете надделяват

Плюсовете от оставането на Фидес в ЕНП са важни за партията.

Орбан: Унгария ще защитава традиционните семейства и ще спре демографския спад

Унгарското правителство ще вземе мерки, за да спре демографския спад, а след това и да обърне тенденцията до 2030 година, заяви премиер...

Орбан и делегацията на евродепутата могат да действат като мост към депутатите от малките партии от десния сектор на ЕНП, ако, както се очаква, основните проевропейски центристки партии не успеят да запазят абсолютното си мнозинство.

Също така отговаря на интересите на Орбан Полша да бъде сочена от Брюксел като проблемното дете. Това положение е много по-лесно да се поддържа, ако той остане в ЕНП.

Всичко това обяснява защо Манфред Вебер, лидер на ЕНП в Европейския парламент и претендент за президент на Европейската комисия през 2019 г., изгражда линия на поведение, в която се гледа отвъд изискващото много усилия, за да бъде прието, поведение на Орбан.

Той вижда съюз, който вече е разпокъсан между много политики и линии на поведение и каза, че смята, че най-голямата партия на континента не може да попадне в същия капан.

"Време е Европа да се обедини и да не се раздели. Това е единственият начин да успеем ", каза Вебер на „Политико“.

Някои членове на ЕНП също смятат, че оставането на Орбан и Фидес под общия покрив на партията ще предотврати той да стане още по-краен.

Преизбраха Виктор Орбан за премиер на Унгария

Унгарският парламент преизбра Виктор Орбан на поста министър-председател и той ще заеме позицията за четвърти път, предаде РИА Новости,...

„ По-добре да ги задържим, за да можем да говорим директно с тях. Той винаги слуша в определен момент. Той бяга и трябва да му се каже да спре, и обикновено го прави ", каза друг високопоставен евродепутат от Европейската народна партия.

Кампанията за изгонването на Фидес вероятно ще изчезне през следващите месеци, тъй като изборите от 2019 г. се фокусират върху това, което наистина тревожи гласоподавателите: тероризма, младежката безработица и имиграцията (вместо политическите отношения в Унгария), сочи скорошно проучване сред 27 600 души, поръчано от ЕС ,

Дори настроената срещу Орбан холандска партия Християндемократически призив(CDA) не можа да събере енергията, за да се бори срещу него на ежегодното европейско политическо събиране в края на юни: вместо това Мишел Барние и Брекзит бяха начело на дневния ред.

Въпреки това партийни представители казват, че това не означава, че Фидес има разрешение за всичко.

"Очакваме Фидес да спазва правилата на играта", каза евродепутатът Зигфрид Муресан, който е говорител на ЕНП. "Мисля, че изборите от 2019 г. ще бъдат тест за това. Правилата на играта и червените линии ще бъдат много по-ясни при едни избори."

Автор: Райън Хийт, Politico. Превод - БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари