Военното учение "Запад": НАТО е под тревога, ще анексира ли Путин Беларус?

2869
Военното учение "Запад": НАТО е под тревога, ще анексира ли Путин Беларус?
Снимка: Getty Images/Guliver

Между 10 и 16 септември Русия проведе "Запад-2021", - еманацията на четиригодишните съвместни военни учения с Република Беларус, част от които се провеждат на територията на ръководената от Александър Лукашенко страна. Сега, седмица по-късно, има признаци, че над 200 000 руски войници не са се върнали у дома и са останали в Беларус.

На световната сцена "Запад" е известно със своята традиция на мащабна демонстрация да показва експлодиращи боеприпаси, докато руският президент Владимир Путин наблюдава поредицата от експлозии със скъп бинокъл с висока резолюция.

Руските войски се завръщат от Беларус към пунктовете на постоянна дислокация след ученията "Запад 2021"

Войските на Западния военен окръг, Въздушно-десантните войски (ВДВ) и авиацията на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия се връщат ...

Така нареченият ефект на "шок и страхопочитание" от тази демонстрация на огнева мощ - това, което руските военни наричат ​​"горещата фаза" на учението - е преди всичко това, което стига до телевизионните екрани и интернет каналите. Намерението е да се предаде посланието, че Русия е готова за голяма военна офанзива срещу Запада.

Това е и частта от учението, където се дава максимален достъп на аташетата по отбраната и други чуждестранни „приятелски настроени“ наблюдатели, които са на разположение. Предоставянето на достъп на чуждестранните военни офицери не означава просто да присъстват, за да се впечатлят от военната мощ на Русия. Това е рядка възможност за отбранителната индустрия на Кремъл да представи реклама на живо, с която да убеди тези нации да поискат информация за най-новото руско оръжие.

Експлозиите и неофициалното оборудване, оглавено тази година от двойка нови бойни роботизирани системи, известни като превозни средства "Уран -9" и "Нерехта", събират международния фокус. Но истинският въпрос, който трябва да се коментира, когато се оценява учението на Запад, е не какво Русия е донесла със себе си, а по-скоро: какво е оставила Русия след себе си?

Беларус и региона

На всеки четири години, когато тези учения се провеждат, има съмнения сред страните от НАТО, че руснаците, навлезли в Беларус, всъщност ще останат там и няма да напуснат, след като учението приключи. Притесненията са, че учението ще служи като прикритие за окупиране на Беларус, подобно на аншлус (анексия) - което би имало ужасни последици за региона, най-вече за Украйна.

С-400 и „Панцир“ са застъпили на бойно дежурство за отразяване на нападение в рамките на ученията „Запад 2021“

Зенитно-ракетните системи С-400 и зенитно-артилерийските системи „Панцир-С“ поеха бойно дежурство, за да отблъснат въздушна...

В неотдавнашно интервю за външната политика генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вижда "непосредствена заплаха за съюзниците на НАТО" от "Запад". Все пак "НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на руската граница", каза Столтенберг и добавя: "Беларус също оказва миграционен натиск върху нашите съюзници Литва, Латвия и Полша, където всъщност Беларус използва миграцията като инструмент за хибридна война срещу съседите си. И това е абсолютно неприемливо."

Ако Беларус стане придатък на Руската федерация, Украйна ще бъде обградена от руски сили от три страни. Това също би представлявало драматична ескалация на екзистенциалната заплаха за Полша, най-голямата фронтова държава на НАТО, и ще отвори нова граница с Литва.

До миналата година възможността за такова движение от страна на Путин се смяташе за невъзможна. Но опасенията се засилиха през август миналата година, когато в Беларус започнаха поредица от протести с обвинения, че белоруският президент Александър Лукашенко фалшифицира преизбирането си на шести мандат.

Броят на хората, участващи в тези публични демонстрации подхранваха спекулациите, че Лукашенко може да напусне страната и да предаде ключовете на държавата на Путин. Изглежда, че Русия е получила одобрението на белоруския политик за подобен ход, когато държавните медии обявиха, че "Лукашенко ще покани руски сили в Беларус само в случай на външни военни заплахи".

Докато позицията на Лукашенко се затвърди през годината оттогава, граничещите нации бяха нащрек. Не помогна, че Лукашенко по време на учението "Запад" заяви пред репортери, че обучението е необходимо, защото "трябва да се подготвим - границата ни с Украйна е 1200 километра (750 мили)".

Русия и Беларус с общо военно учение

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна в Москва за среща си руския си колега Владимир Путин, предаде БНР. Очаква се двам...

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com