Войната на Путин - пълен провал в "оправдаването на целите"

4681
Войната на Путин - пълен провал в "оправдаването на целите"
Снимка: Getty images

На 24 февруари руският президент Владимир Путин започна война в Украйна. От самото си начало тази война е престъпна, но сега все по-ясно става, че е и безсмислена. Путин нарече военното нахлуване в Украйна единственият възможен начин да се осигури безопасността на Русия. "Специалната операция" трябваше да защити жителите на ДНР и ЛНР, да "спаси нашите хора", да спре разширяването на на НАТО към руските граници и да сложи край на "безогледния курс на пълното доминиране на САЩ." Руските власти се надяваха и да сплотят обществото, но какво се получи? 

Нашите хора не са спасени

В речта си от 24 февруари Владимир Путин настоя, че военното нахлуване в Украйна е необходимо, за да "защити Русия, нашите хора." В действителност тази война, както и всяка друга води до увеличаването на смъртността: загиват хиляди военнослужещи и мирни жители. А дългосрочните последици са в това, че Русия я очаква рекордна за цялата й история криза на раждаемостта. 

Изданието "Важные истории" изясниха, че за по време на войната съществено е нараснала смъртността сред младите мъже в руските региони. За три месеца в "специалната операция" са загинали толкова мирни жители, колкото през изминалите 8 години на противоборството на ДНР и ЛНР с Украйна.

Над милион жалби до Путин след началото на войната, изчезналите ще се търсят с десетилетия

Към 23 май, по данни на ООН са загинали 3 811 мирни жители, от които 255 деца, а други 4 278 мирни жители са ранени. Реалните цифри са значително по-големи, защото информацията постъпва със закъснение, а някои данни чакат потвърждение. 

Русия не дава отчет на загиналите, по последни данни на руския генерален щаб са загинали 1351 руски военнослужещи. Великобритания твърди, че те са 15 хиляди, а украинската страна говори за над 30 хил. загинали руски войници. 

Дори от тези откъслечни данни може да се съди, че смъртността сред младите мъже в Русия се е увеличила с над 20%, в сравнение с мирно време. В регионите, изпратили най-много мъже в "специалната операция" смъртността от февруари е нараснала в пъти. В Дагестан, Северна Осеития и Бурятия ръстът на смъртността е от 100 до 140%.

Разширяването на НАТО не е спряно

"Алиансът... се разширява, военната машина се движи и приближава плътно до границите ни... и ще създава за Русия постоянно нарастваща, абсолютно неприемлива заплаха... По-нататъшното разширяване на НАТО и започналото военно усвояване на териториите на Украйна за нас е неприемливо.", това обясни Владимир Путин на 24 февруари 2022 г.

Но войната не отдалечи НАТО от руските граници и не спря разширяването на Алианса. 

Според източници на "Важные истории" бивши и действащи лица на ръководни длъжности в специалните служби - нахлуването на Русия в Украйна осигури на НАТО стабилно съществуване за десетилетия напред. Със "специалната си операция" руските власти вдъхнаха нов живот на НАТО и напълно оправдаха постоянно нарастващите военни разходи. Сега "военното усвояване" на териториите край руската граница само ще се ускори. 

Сега към НАТО иска да се присъедини благополучната Финландия, чиято граница с Русия е 1200 км, а така също и Швеция. 

За плановете си да се сближи с Алианса заяви и Швейцария, която пази неутралитет от 1815 г..

Доминирането на САЩ не е прекратено

"Нашата специална операция е призвана да сложи край на... безогледния курс на пълното доминиране на САЩ.", каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Влизайки в тази военна авантюра Русия значително ограничи възможностите си да се конкурира с други държави. Американското икономическо влияние в Европа само нарастна. След началото на "специалната операция" Северен поток - 2"ы в който бяха налети над 10 млрд. долава просто умря. 

През 2021 година САЩ станаха най-големият доставчик на втечнен газ в Европа, а през 2022 година анализаторите прогнозират и световното им господство. Сега САЩ обещават на европейците, че ще заменят доставките на газ от Русия, макар това да е сложно и скъпо, но няма нищо невъзможно. Сега, бившият основен европейски партньор на Русия Германия смята да се откаже напълно от руския газ през 2024 година.

Известен с голям скандал британски журналист: Западът да спре да иска тотална победа в Украйна

Докато конфликтът в Украйна напуска първите страници на медиите, той се доближава до най-опасната точка. За това предупреждава Саймън Д...

Какво губи Русия? Нефтът и газът носят половината от доходите в бюджета и повече от половината на целия износ. Русия продава на Европа 70% от своя  газ и 60% от нефта и продуктите от него. 

Съюзниците не спасяват

Сергей Лавров беше убеден, че Русия ще бъде подкрепена от повечето страни. Заради разрива със Запада Русия се надяваше да се ориентира в азиатска посока - Китай и Индия, за да доставя суровини и да получава стоки, услуги и технологии. Но за да останеш сред лидерите в доставките на енергоресурси, трябва да увеличиш добива им. А традиционните руски нефтени находища постепенно се изтощават. За усвояването на нови, често труднодостъпни местонаходища и добиването на нефт са необходими технологии, с които разполагат западните компании. 

Войната доведе до това, че най-големите международни нефтени компании, разполагащи със съвременни технологии в търсенето и добиването на нефт, напуснаха руския пазар. А свои Русия няма. 

Китай не въведе санкции срещу Русия, увеличи потреблението на руски нефт и дори гласува срещу антируската резолюция на извънредната сесия на ООН, но вече въведените мерки срещу Русия Китай не оспорва. 

За да не попаднат под вторични санкции китайските Bank of China и ICBC (най-големите кредитни организации в страната) престанаха да издават акредитации на китайските компании за покупка на руски суровини. Веднага след началото на "специалната операция" китайските нефтопреработвателни компании започнаха да купуват руски нефт със значителна отстъпка. За газа вървят преовори, но и тук китайците искат 10% намаление в цената. Освен това китайските IT-компании започнаха да спират доставките в Русия. Китайските превозвачи спряха транзита на стоки през Русия в Европа, Китай отказа на руските авиокомпании доставката на резервни части за самолетите. 

ООН: Страните в украинския конфликт да спазват международното хуманитарно право

Всички страни в Украйна имат задължението да спазват международното хуманитарно право и да гарантират защитата на цивилното население. ...

Що се отнася до Индия, то надеждите са слаби, макар страната да не въведе преки санкции срещу Русия. През април стана известно, че индийска държавна корпорация се е отказала от купуването на руски нефт след призива на САЩ да не се увеличава потреблението на руски енергийни ресурси. По-рано Индия спря сделки по покупо-продажба на руски вертолети, а индийската държавна банка разпространи писмо за това, че ще спазва строго ограниченията, въведени от европейските и и американските санкции по отношение на Русия.

Обществото не се сплоти

"Състезанието в това, кой е повече патриот, едва ли е необходимо, особено в такъв момент, когато всички трябва да сме обединени... около страната ни, около нашия президент.", размишляваше за патриотизма говорителят на Путин Дмитрий Песков.

От началото на войната многобройни анкетни проучвания показват, че повечето руснаци подкрепят "спецоперацията". Но тези проучвания са критикувани от социолозите, тъй като във военно време е сложно да се изучава общественото мнение, особено в страни от автократичен режим. Отговаряйки на въпросите хората могат да крият позицията си и да се стараят да дадат "правилния отговор", за да избегнат репресии. 

Независимо от масовата държавна пропаганда и унищожаването на всякакви независими средства за масова информация, руските власти чувстват заплаха от несъгласните с войната. Седмица след военното нахлуване в Украйна бе приет законът за наказания за разпространяването на "неверни сведения" за действията на руските военни. За такива се смята всичко - от размисли по темата до отделни думи. Наказанието може да бъде 15 години колония. Три години затвор заплашват онези, признати за виновни за призиви към санкции към Русия. 

На руските медии бе забранено да наричат случващото се война или нахлуване, а само "специална военна операция." Медиите,  които отказаха бяха блокирани. Само през първата седмицата на войната бяха блокирани всички независими издания. 

Прокремълските ботове атакуват Европа и САЩ: Дигиталните призраци на Путин са главно в Африка

Москва все пак проведе мащабна мобилизация. Този път не поредната порция "пушечно месо" за реални бойни действия (тъй като Путинският р...

На акциите в подкрепа на войната ходя основно т.нар. "бюджетници" - хора, зависещи пряко от държавни организации и чиновници. В същото време в антивоенни протести участват хора с най-различни професии и от всички възрасти, рискувайки да бъдат глобени, арестувани или дори изпратени в затвора. До 14 април са задържани 15 428 души на антивоенни акции и са заведени 1938 административни дела за "дискредитиране на армията".

Всеки се бори, както може: Как обикновените руснаци помагат на Украйна

Единно позитивно мнение за "спецоперацията" няма дори в лоялната към президента среда - в руските специални служби. Сред тези хора има и такива, които смятат, че нервите са изневерили на Путин, а военните действия спрямо Украйна са резултат от невярно информиране на президента. 

Настоящите последици от "спецоперация" толкова противоречат на националните интереси на Русия, че сред сътрудниците на руските специални служби дори се появи поредната теория на заговора за това, че започвайки войната с Украйна, президентът се е подал на провокация от страна на САЩ и вместо спокойно и последователно увеличаване на политическо и икономическо влияние - не са му издържали нервите и погуби всичките си постижения за последните 20 години. Виновниците традиционно са наричани "западни агенти" в обкръжението на президента или на самата ФСБ. 

Оценявайки "специалната операция" бивш сътрудник на руското разузнаване цитира един от френските деятели от епохата на Наполеон: "Това е по-лошо от престъпление - това е грешка."

100 дни война: Какво постигнаха Русия и Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари