"Комерсант": Европейските санкции провалят плановете на Русия да стане един от най-големите световни производители на втечнен газ

7080
"Комерсант": Европейските санкции провалят плановете на Русия да стане един от най-големите световни производители на втечнен газ
Снимка: iStock

За първи път ЕС наложи преки и мащабни санкции срещу руския газов отрасъл, като забрани доставката на оборудване за производство на втечнен газ. Това решение слага край на плановете на Русия да стане един от най-големите производители на втечнен природен газ в света, тъй като основното оборудване за едрогабаритно втечняване се произвежда само в „неприятелските“ държави, пише "Комерсант". Това поставя под въпрос и проектите Arctic LNG-2 и Baltic LNG, чието строителство вече е започнато от НОВАТЕК и "Газпром", тъй като забраната важи и вече за сключени и платени договори.

Петият пакет от санкции на ЕС, публикуван на 8 април, забранява продажбата, доставката, трансфера или износа за Русия, пряко или косвено, на стоки и технологии, необходими за втечняване на газ, независимо дали такива стоки или технологии произхождат от ЕС или не. Доставките по договори, сключени преди 26 февруари, трябва да бъдат извършени не по-късно от 27 май.

Във списъка попаднаха и инсталациите за разделяне на въглеводороди при производството на втечнен природен газ (LNG), криогенни топлообменници и помпи. Списъкът съдържа и широката формулировка „технологични единици за охлаждане и втечняване на газ в процеса на LNG“, пише изданието.

Нулеви газови доставки по ключов газопровод - сигнал, че Русия всъщност се готви да доставя

Газовите доставки по газопровода "Ямал", които идват от Германия в Полша, са стигнали до кота нула вчера следобед (29 март) при измерва...

ОЩЕ: ЕП: Пълно ембарго върху вноса на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ 

Цялото изброено оборудване Русия е купувала през последните години от Европа или САЩ. Най-критична вероятно ще се окаже забраната за доставка на топлообменници за голямотонажно втечняване на газ: Русия използва спираловидни топлообменници на американската Air Products, а след санкциите от 2014 г. - на германската Linde. Съвместното предприятие между Linde и руската компания "Северстал" (немците притежават 74%) произвежда топлообменници за доставка до завода на "Газпром" Baltic LNG в Уст-Луга. "Северстал" (чийто основен собственик Алексей Мордашов също попадна под санкциите на ЕС) не коментира пред "Комерсант" нивото на локализация на тези топлообменници. През февруари вицепремиерът Юрий Борисов съобщи, че в "Росатом" са започнали изпитания на помпа за втечнен природен газ, произведена от руската инженерна компания "ОКБМ Африкантов". Според плановете на руското министерство на промишлеността и търговията Руската федерация трябваше да постигне 100% локализация на оборудването за втечнен природен газ до 2030 г.

Критичната зависимост на Русия от доставките на западно оборудване за втечнен природен газ (LNG) беше очевидна още през 2014 г., отбелязва "Комерсант". Оттогава се правят опити да се замени вноса, но тези опити имат ограничен успех. Досега единственият пример за линия за втечнен природен газ изцяло на руско оборудване е четвъртата линия на НОВАТЕК Ямал с 0,9 милиона тона годишно. Но по време на изграждането му възникнаха много трудности и тя все още работи с прекъсвания. Освен това тази линия е няколко пъти по-малка по капацитет, отколкото обикновено се използва в големите заводи (5–7,5 милиона тона), добавя изданието.

ОЩЕ: ЕС помага на Украйна, но помага много повече на Путин: Газовият и петролният гамбит 

В момента в Русия се строят два завода за втечнен природен газ: проектът на "Газпром" в Уст-Луга за 13 милиона тона и Arctic LNG-2 на НОВАТЕК за 20 милиона тона.

Ердоган: Няма да наложа санкции на Русия, не мога да оставя народа си да мръзне

Турските власти няма да се присъединят към санкциите срещу Русия, тъй като не могат да позволят на своите граждани да „замръзнат ...

НОВАТЕК завършва изграждането на първата линия на Arctic LNG-2. Първият етап на централата е готов на 98%, според "Комерсант", и има голям шанс за завършване, но "може да има някои трудни моменти", тъй като част от западното оборудване все още не е доставено. Вторият етап е готов на 40%, докато строителството на третата линия все още не е започнало.

„Газпром“ разкрива малко информация за своя проект в Уст-Луга, но като се има предвид, че подготвителната работа на обекта започна едва през май 2021 г., малко вероятно е някакво голямо оборудване вече да е било изпратено, добавя "Комерсант".

Забраната за доставки, наложена от ЕС, важи за всяка техника, независимо дали вече има договор за нея и дали е предплатена. И дори при тези договори, сключени преди 26 февруари, които формално могат да бъдат изпълнени, не са изключени забавяния, тъй като забраната за износ важи не само за продавача, но и за всички транспортни, логистични и финансови посредници.

По отношение на мащаба на технологичните и финансови ограничения Русия вече почти достигна нивото на Иран, отбелязва още "Комерсант". И припомня, че Иран има вторите по големина газови запаси в света и преди налагането на санкциите заради ядрената програма страната планираше да построи три завода за втечнен природен газ -  Pars LNG с капацитет 10 милиона тона годишно, Persian LNG с капацитет от 16,2 милиона тона годишно и Иран LNG с капацитет от 10,8 милиона тона годишно. След налагането на санкциите тези проекти бяха замразени и все още не са възобновени.

ОЩЕ: Путин би могъл да спре доставките за Европа. Но какво ще прави с излишния газ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа