Войната в Украйна е лекарство за демокрацията в Полша

1900
Войната в Украйна е лекарство за демокрацията в Полша
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на пътуването на президента на Съединените щати Джо Байдън в Полша миналата седмица, американският лидер отново представи войната в Украйна като борба между демокрацията и автокрацията.

За някои на пръв поглед тази формулировка изглеждаше иронична, тъй като правителството на Полша е обвинявано в отстъпление от демокрацията, а управляващата в страната партия "Право и справедливост" (ПиС) е критикувана за намаляване на независимостта на съдебната система, нападения срещу ЛГБТКИ+ общности и нарушаване на човешките права на полско-беларуската граница. Когато се кандидатира за поста през 2020 г., Байдън не сдържа презрението си към полските популисти, сравнявайки ги с беларуския автократ Александър Лукашенко и самообявилия се за нелиберален лидер на Унгария Виктор Орбан.

ЕК: Евросредства за Полша само след реформа във върховенството на закона

Настрана от предизборната реторика, малцина биха предположили, че Байдън и полският президент Анджей Дуда ще станат твърди съюзници, но войната създава странни отношения. Реакцията на Полша на руската война в Украйнае забележителна. Страната прие 1,5 милиона украински бежанци, предостави хуманитарна и военна помощ и успешно се бори за изпращането на танкове "Леопард" в Украйна.

Пътуването на Байдън е доказателство за тясното стратегическо сближаване между САЩ и Полша. И така, дали това е случай, в който целесъобразността надделява над принципите? Дали администрацията на Байдън загърбва безпокойството от отстъплението на демокрацията по геополитически причини? Не съвсем.

Въпреки че международните медии се фокусират главно върху важната роля на Полша във войната, САЩ и Европейският съюз продължават да насърчават демократичния дневен ред в страната. Като гарант за сигурността на Полша, Вашингтон е в отлична позиция да напомня на своя съюзник за необходимостта да подобри качеството на своята демокрация. Администрацията на Байдън продължава да изразява загриженост относно свободата на медиите, независимостта на съдебната система и зачитането на правата на малцинствата в страната. В края на краищата добрите приятели и съюзници трябва да се държат взаимно отговорни за ценностите, които са в основата на техните отношения.

В това отношение американската президентска визита миналата седмица също беше проведена умело.

Някои политици от опозицията изразиха предварително опасения, че пътуването на Байдън ще повиши авторитета на ПиС. Подобно развитие силно ги притеснява, тъй като Полша е само на няколко месеца от парламентарни избори, които вероятно ще бъдат много оспорвани. Но Байдън се постара в речта си да се обърне към Полша като цяло и да я похвали - не само правителството или една партия над друга. Описвайки страната като "един от нашите велики съюзници", той благодари на президента Дуда, на министър-председателя Матеуш Моравецки, на кмета на Варшава Рафал Кажимеж Тшасковски и на "всички бивши министри и президенти, както и на кметове и полски политически лидери от цялата страна".

Байдън също така си постави за цел да се срещне както с министри, така и с представители на опозицията. А самият Дуда отвърна на удара, като подчерта двупартийността и призова за среща на Съвета за национална сигурност на страната по повод първата годишнина от войната в Украйна. В състава на съвета влизат фигури от целия политически спектър.

Освен това в края на миналата година, с двупартийната подкрепа на Конгреса, Американската агенция за международно развитие (USAID) представи нова програма от инициативи на местно ниво в Централна Европа с цел укрепване на демократичните институции, гражданското общество и независимите медии. Така че демокрацията не е останала на заден план.

В речта си във Варшава Байдън заяви: "Демокрацията в света е по-силна, не по-слаба, а автокрацията по света е отслабена". И за повечето поляци това е вярно, тъй като допреди малко повече от 30 години страната им беше под ботуша на Съветския съюз.

Това не означава, че либерално мислещите поляци не се страхуват за демокрацията в страната, но свободата тук е на почит. И макар че ПиС оттегли трудно извоюваните граждански права, изборите в Полша все още са свободни, а либералната опозиция продължава да ги печели в повечето големи градове. Сенатът на страната се контролира от либералната опозиция, а полското гражданско общество е активно и процъфтяващо.

Все пак борбата за демокрация не е отшумяла, но няма и признаци, че САЩ или ЕС ще дадат на Полша свобода на действие - независимо от значението ѝ за борбата отвъд границата в Украйна.

Съвсем наскоро Европейската комисия заведе дело срещу Полша в Съда на Европейския съюз за оспорване на върховенството на правото на ЕС над националното право. И въпреки широко разпространената похвала за силната подкрепа на Полша за Украйна, блокът все още няма да отпусне милиарди евро от фондовете за възстановяване от пандемията Ковид-19 и кохезионния фонд, докато не бъде възстановена независимостта на съдебната система в страната.

ПиС смята националния суверенитет за висша ценност и затова беше особено силно да чуем Байдън да свързва суверенитета и демокрацията. Западните партньори на Полша не бива да се въздържат да дадат ясно да се разбере, че по отношение на демокрацията не може да има свободен достъп.

ОЩЕ: ЕС заведе дело срещу Полша заради нарушения на върховенството на закона

Автор: Марта Прочвиш-Язовска, за Politico. Авторът е анализатор в Германския фонд Маршал във Варшава. Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари