ЕС заведе дело срещу Полша заради нарушения на върховенството на закона

1586
ЕС заведе дело срещу Полша заради нарушения на върховенството на закона
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия отправи правно предизвикателство, след като констатира, че конституционният съд на Полша оспорва върховенството на правото на ЕС.

Брюксел многократно е предупреждавал правителството на министър-председателя Матеуш Моравецки, че правните му реформи подкопават върховенството на закона в Европа, но е получавал отпор.

ЕС: Полша да плати 70 млн. евро за пренебрегване на съдебно решение

Европейската комисия е поискала от Полша да плати глоби в размер на близо 70 млн. евро за пренебрегване на заповедта за премахване на о...

Сега ЕК започна официално съдебно дело, което може да доведе до огромни глоби за Варшава заради решенията на нейния конституционен съд, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. "Правото на ЕС трябва да се прилага еднакво в целия Съюз", заяви заместник-председателят на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова в публикация в социалните медии.

ОЩЕ: Американските дронове „Reaper“ пристигнаха в Полша за подсилване границите на НАТО

В основата на делото са две решения на полския Конституционен съд от юли и октомври 2021 г., с които се преценява, че някои аспекти на договорното право на ЕС са несъвместими с полската конституция. Европейската комисия твърди, че тези решения изрично оспорват върховенството на правото на ЕС.

"Целта на Комисията е да гарантира, че правата на полските граждани са защитени и че те могат да се възползват от предимствата на ЕС по същия начин, както всички граждани на ЕС. Комисията също така счита, че Конституционният трибунал вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен съд, установени преди това със закон", се казва в съобщението.

Моравецки за съдебния иск на ЕС срещу Полша: Това е бюрократичен централизъм

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува решението на ЕС да обяви правни действия срещу Полша за „пренебрегван...

Брюксел вече е имал сблъсъци с полския трибунал, който според него накърнява независимостта на полската съдебна система и разширява влиянието на правителството върху съдилищата.

Твърдолинейният министър на правосъдието на Полша Збигнев Зиобро реагира с ярост и обвини ЕС, че е в заговор с Германия за подкопаване на полската независимост и създаване на централизирана федерация. "Това искане и шантажът в този случай целят премахването на полската държавност, каквато я познаваме, по смисъла на полската конституция", каза той.

На Полша по-рано беше наредено да плаща ежедневни глоби на ЕС в размер на един милион евро за това, че не е приложила решение на Европейския съд, изискващо промени в дисциплинарните процедури за съдиите. Глобите вече възлизат на 440 млн. евро, като част от тях ще бъдат удържани от финансовата подкрепа на ЕС за Полша.

Варшава прие закон за премахване на дисциплинарната камара на Върховния съд за съдиите, но това не беше достатъчно, за да може Брюксел да постанови, че решението на съда е било приложено. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа