Войната в Украйна: как Путин постоянно променя целите си

4590
Войната в Украйна: как Путин постоянно променя целите си
Снимка: Kremlin.ru

„Русия ще помогне на украинския народ да се избави от абсолютно антинародния и антиисторически режим" - това каза руският външен министър Сергей Лавров на 24 юли в Кайро. А само три месеца по-рано твърдеше съвсем друго: целта на Москва е защитата на населението в Донбас, Кремъл не се стремял към смяна на властта в Киев.

Това съвсем не е единствената трансформация в позициите на руския президент Путин, на външния министър Лавров и на други руски официални представители по отношение на целите на Москва във войната с Украйна.

Юли: „Друга география" и „антинароден режим"

На Русия ѝ е „жал за украинския народ", който заслужава „нещо много по-добро", твърди още Лавров. По думи те му украинският и руският народ „продължават да живеят заедно", като „Русия ще помогне на украинския народ да се избави от „абсолютно антинародния и антиисторически режим".

Четири дни по-рано – на 20 юли Лавров посочи, че задачата на Москва да денацифицира и демилитаризира Украйна остава, за да бъде елиминирана заплахата за руската сигурност. Но той добави също, че сега „географията е друга": „Не става дума само за ДНР и ЛНР, а и за Херсонска област, за Запорожка област и за редица други територии". Украинските медии реагираха бурно на това изказване, предполагайки, че Русия подготвя почвата за анексията на Южна Украйна. Тези опасения бяха подхранени и от казаното от Лавров, че „в сегашната ситуация няма никакъв смисъл да се водят преговори с Украйна".

Май: Целта не е смяната на режима

Целта на Русия е „да осигури безопасността на хората в Източна Украйна, за да не ги застрашава нито милитаризацията, нито нацификацията на тази страна, а от Украйна да не произтича заплаха за сигурността на Руската федерация", заяви Сергей Лавров в интервю на първи май. Тогава той каза и това „Не искаме Зеленски да се предава - искаме той да прекрати съпротивата. Целта ни не е смяната на режима в Украйна."

Април: Срещу пълната доминация на САЩ

В интервю, дадено на 11 април, Сергей Лавров формулира целите на Русия по следния начин: „Призванието на нашата специална военна операция е да сложи край на безогледното продължаване на курса за пълна доминация на САЩ и останалите западни страни на международната сцена". Според Лавров Западът е превърнал Украйна в „плацдарм за окончателното потискане на Русия", но тя никога нямало да приеме подчинено положение.

По-късно, на 24 април, представителят на руското министерство на външните работи Алексей Полищук обеща, че „специалната операция ще завърши тогава, когато бъдат изпълнени нейните задачи", а именно - „отстраняване на заплахите за Русия, произтичащи от украинска територия в резултат на овладяването ѝ от страните на НАТО".

Март: От „защитата на руските военни" до „помощ за народа на ДНР и ЛНР"

На първи март руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи обръщение, в което заяви: „За нас най-важното е да защитим Русия от военните заплахи, създавани от западните държави, които се опитват да използват украинския народ в борбата против нашата страна".

Две седмици по-късно руският президент Путин каза, че Москва е започнала бойни действия срещу Киев, защото „всички дипломатически възможности били напълно изчерпани". „Не ни останаха никакви варианти да решим по мирен път проблемите, възникнали не по наша вина. Така че просто бяхме принудени да започнем специалната военна операция", подчерта Путин, който впоследствие добави: „Появата на руските войски край Киев и други градове в Украйна не е свързана с намерението за окупация на страната, нямаме такава цел".

В края на март, след провала на руското настъпление към Киев, реториката на руските официални лица обаче се промени забележимо. „Денацификацията и демилитаризацията на Украйна" отстъпиха на заден план - от министерството на отбраната заявиха, че във втория етап на военните действия Русия трябва да се концентрира върху оказването на помощ на народа в Донбас и Луганск, който „в продължение на осем години бил подложен на геноцид от страна на киевския режим".

Февруари: „Денацификация и демилитаризация на Украйна"

Съобщавайки за руското нахлуване в Украйна, което нарече „специална операция", руският президент Владимир Путин заяви на 24 февруари, че основната цел на Русия е „защитата на хората, подложени на геноцид в продължение на осем години от страна на киевския режим". „Поради това ще се стремим да демилитаризираме и денацифицираме Украйна и да изправим на съд тези, които са извършили многобройните кървави престъпления срещу мирните жители, включително и срещу граждани на Руската федерация".

На другия ден Лавров от своя страна добави: „Президентът Путин взе решение за провеждането на специална военна операция за демилитаризацията и денацификацията на Украйна, за да могат украинците свободно да определят бъдещето си, след като се освободят от този гнет".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари