Вътрешни борби в екипа на Тръмп

2198
Вътрешни борби в екипа на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Във вторник вечерта новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп наруши президентския протокол, давайки на пресата информация за вечеря със семейството му в изискван ресторант в Манхатън. Това беше от онези бягства, не само от натоварените със задължението да го преследват представители на пресата, но и от информацията за обхваналите предаването на властта вътрешни борби в екипа му.

Тръмп опита да потуши слуховете чрез серия от съобщение в „Туитър“ към милионите му последователи, пускайки едно във вторник вечерта след вечерята.

„Много организиран процес е в ход, докато решавам за Кабинета и много други постове. Само аз знам кои ще са финалистите!“

Но източници заявяват пред ABC News, че преходният процес е обхванат от вътрешни борби и е пълен безпорядък. Приближен на Тръмп характеризира екипа като „Къща от тронове“ с фракции, враждуващи да спечелят „ухото“ на новоизбрания президент – франция на Майк Пенс, франция на семейство Тръмп и фракция на републиканеца от Алабама сенатор Джеф Сешънс.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи пое ръководенето на преходния екип, но беше отстранен в полза на Пенс, който иска да отстрани лобистите от групата, твърдят помощници пред ABC News.

Това става след въпроси в предаването „60 Минути“ относно това, че лобистите са заплаха за Тръмп, след като по време на предизборната си кампания той се обгради с тях и с „вътрешни хора от Вашингтон“.

В резултат няколко от помощниците на Кристи също бяха отстранени от екипа. Джаред Кашнър, съпруг на Иванка Тръмп, отдавна показва неприязън към Кристи, който докато беше федерален прокурор помогна за вкарването на баща му, Чарлс Кашнър, в затвора за укриване на данъци, незаконни предизборни дарения и уговаряне на свидетели.

Говорейки с журналисти пред „Тръмп тауър“ в Ню Йорк в сряда, съветникът по комуникациите на Тръмп Джейсън Милър отрече информацията за неприязънта на Кашнър. Смеейки се Милър каза: „Не може да е по-далеч от истината. Джаред свърши фантастична работа в кампанията. Очевидно новоизбраният президент търси и уважава неговото мнение много“.

Кашнър, описван от източник като „вездесъщ“, е сред най-доверените и влиятелни съветници на Тръмп, следял няколко аспекта в предизборната кампания.

Разузнаването и информирани източници потвърждават, че за Кашнър е било поискано разрешение за достъп до поверителни данни. Келиан Конуей, висш съветник и бивш ръководител на предизборната кампания на Тръмп, каза пред журналисти, че според нея поисканият достъп за зетя на Тръмп не е нещо нередно.

„Напълно уместно е за всеки, който ще получава ежедневните справки за президента, да има разрешение. Това не е просто уместно, а задължително“, каза тя.

И докато влиянието на Кашнър расте, създаденият от Кристи екип се разпада, което води до забавяния в процеса по подбор на хора. Например, Кристи подписа меморандум за разбирателство, който е нужен за започването на преходните процеси с настоящия персонал в Белия дом.

Но когато Пенс пое тази роля, се наложи подписването на нов меморандум за разбирателство, което забави кога Белият дом ще може да осигурява на екипа нужните информационни материали и ангажирането на преходните екипи в правителствените агенции.

Тръмп предложи на Майкъл Флин да бъде съветник по националната сигурност

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп предложи на ген. Майкъл Флин поста на съветник по въпросите на националната сигурност, преда...

Към момента графикът на Тръмп не изостава от този на Обама в повечето аспекти, но оповестяването на ключовите назначения се забавя от безбройните потенциални конфликти на интереси.

Например, Руди Джулиани – кандидат за държавен секретар – е получавал пари като консултант на чужди правителства, проблем възникнал с кандидатурата му за президентството. От екипа на Тръмп не са коментирали за Джулиани.

След това фокусът на този преход във властта се насочва към Пенс, когото мнозина по време на предизборната кампания смятаха за стабилизираща сила. Времето му в Конгреса му спечели благоразположението на много от колегите му. Сега той се връща на Капитолий за среща с републиканците в Камарата на представителите, лидера на малцинството в Камарата Нанси Пелоси и лидера на малцинството в Сената Чък Шумър.

В сряда той имаше срещи в Конгреса, а след това разговаря с вицепрезидента Джо Байдън във Военноморската обсерватория, резиденцията която скоро ще обитава.

ABC New

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари