Взривът в Бейрут може да промени всичко за “Хизбула“

4927
Взривът в Бейрут може да промени всичко за “Хизбула“
Снимка: Getty Images/Guliver

Експлозията във вторник, която се случи в исторически лош момент за Ливан, със страната в разгара на безпрецедентна икономическа криза, може да промени всичко за „Хизбула“.

Още преди да се появят всички подробности за огромната експлозия, разтърсила Бейрут, беше ясно, че това събитие ще преобърне събитията напълно.

Тъй като нещата в Близкия изток не са склонни да се взривяват сами, първият инстинкт е да се търси партията, отговорна за взрива. Групи и туитове в WhatsApp се втурнаха да сочат с пръст Израел, но бързо разследване накара всички политически и военни служители в Израел да обявят категоричен отказ.

Досегашният опит показва също, че Израел е много внимателен при избора на целите си и още по-внимателен в опитите си да гарантира, че действията му няма да доведат до косвени щети. Не само поради желанието да не се убиват невинни хора, но и поради разбирането, че инцидент като този може да даде ход на кръвопролитие и отмъщение, което дори може да се превърне във война. Грешки могат да се случат, но с размер като този - с хиляди ранени и огромни щети - би било изключително необичайно за Израел.

Българският посланик в Бейрут с разкрития за взрива в столицата на Ливан

„Две експлозии разтърсиха целия град. Предварителната версия е, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат. От едно място се казва,...

В първите минути, които последваха събитието, някои се опасяваха, че „Хизбула“ ще обвини Израел, за да не бъде обвинявана тя. Но след разследванията на информационните бюра в Ливан, организацията се втурна да изяснява, че Израел няма участие.

Нещата ще станат по-ясни, след като се установи какво точно е взривило склада в Бейрут и дали става въпрос за военен инцидент (включващ склад за оръжие) или цивилен (запаси от някакъв взривен материал - слуховете в Ливан сочат, че това са складове за амониев нитрат.)

Така или иначе Израел и „Хизбула“ все още не са си уредили сметките. Организацията иска да отмъсти за смъртта на свой оперативен член преди две седмици при атака срещу склад за оръжие в Дамаск, която беше приписана на Израел. Следят се отблизо всички доклади от Бейрут и засега не отпада нивото на предупреждение по северната граница.

Но взривът в Бейрут би могъл да преобърне всичко за „Хизбула“. Това се случи в исторически лош момент за Ливан: Страната е в разгара на безпрецедентна икономическа криза, с нарастваща безработица и на ръба на фалита. „Хизбула“ е обвинявана в осуетяване на икономическите реформи, които бяха условие за помощ от Световната банка и европейските нации. Между това и пандемията от коронавирус, ливанската общественост има много малка толерантност към ескалация на напрежението в сигурността, която „Хизбула“ може да предизвика при опити за убийство на войници.

Сега, след това, което може да е най-лошият инцидент в историята на Ливан, обществеността ще има още по-малка склонност към създаване на излишни главоболия в сигурността, инициирани от действия на „Хизбула“. Предвид ясните предупреждения на Израел, че всяко нападение срещу израелци ще доведе до удари върху ливанската национална инфраструктура, можем да очакваме нарастващ натиск в редиците на „Хизбула“ да се избягват опасни глупости.

Мохамед Халаф: Сравняват взрива в Бейрут с малка атомна бомба

Сравняват взрива в Бейрут с една малка атомна бомба. Картините бяха потресаващи. Болниците са препълнени. Бил съм в Ливан по време на Г...

В допълнение към този натиск се очаква международният трибунал този уикенд да публикува заключенията си за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири. Преобладаващото убеждение е, че съдът ще обвини директно „Хизбула“ за убийството и ще поиска тя да предаде оперативните лица, които са го извършили.

Организацията ще отрече обвиненията (лидерът Хасан Насрала се очаква да изнесе реч днес вечерта), но е съмнително дали 15 години след като „Хизбула“ шокира Ливан, убивайки популярния премиер, групата ще избере отново да дестабилизира страната чрез война с Израел. И за да спъне още повече „Хизбула“, Израел побърза във вторник да предложи хуманитарна помощ на Ливан.

Ливан вероятно ще отхвърли предложението, но жестът беше направен не само, за да покаже, че Израел не е замесен, но и да се разясни на Ливан кои са добрите момчета, предлагащи помощ (Израел), и кои са лошите, които искат да въвлекат нацията във война („Хизбула“).

 

* Анализ на израелския журналист Йоав Лимор за безплатния всекидневник „Израел Хайом“ (вестник, наричан "Бибитон", собственост на Шелдон Аделсон). Превод БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com