X
 
 

"Wprost": Макрон – полезният на Кремъл идиот

5954 4
"Wprost": Макрон – полезният на Кремъл идиот
Снимка: Getty Images/Guliver
Журналистът от полското издание „Wprost“ Якуб Мелник разкритикува изявлението на френския президент Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО.

В статия, озаглавена „Макрон - полезният идиот на Кремъл“, кореспондентът твърди, че френският лидер, призовавайки съюзниците в Алианса да не разчитат на Съединените щати, няма да им помогне в критична ситуация. В подкрепа на своята гледна точка авторът на статията заявява, че Франция не е заплашена от военно нападение, докато страните от източния фланг са изправени пред такъв проблем. Той посочва като пример Полша, Литва, Латвия, Румъния и Естония, но не уточни кой ще ги "атакува".

Историк: Нова Студена война не би била лош сценарий

Американският историк и професор в университета "Джонс Хопкинс" Мери Сароте обяснява кои са грешките, допуснати от Запада в отношенията...

Освен това Мелник е уверен, че по принцип европейските държави не могат да се грижат за своята военна сигурност без подкрепата на Вашингтон. Според журналиста, по време на Студената война и след разпадането на СССР Европа е била безсилна срещу увеличаващите се проблеми.

„Това е смела декларация за страна представител на Европа, която не се справи сама с никой от конфликтите, с които трябваше да се справи след Втората световна война. По време на Студената война сигурността на Стария континент, включително на Франция, се основаваше на САЩ. Дори след падането на комунизма Европа, с Франция начело, беше безпомощна пред огромните предизвикателства. Дипломатическата безпомощност и нерешителност във военната сфера бяха основните причини за избухването на кървавата война в Югославия през 90-те години, която беше спряна едва след намесата на американците (за да могат европейските съюзници да спасят облика й, тя беше изградена под прикритието на НАТО)", пише Мелник. Той не споменава, че „американската намеса“ е бомбардировка на мирни цели с боеприпаси с обеднен уран, а жертвите са предимно цивилни, коментира РИА Новости.

Мелник пише още: „ЕС също се оказа безпомощен в условията на руска агресия срещу Грузия. Всички помним колко пъти предшественикът на Макрон, Никола Саркози, летеше до Москва, за да преглътне по-нататъшно унижение, сервирано му от Путин, който върти на пръста си френските амбиции за ролята на помирител в спора за империята с бившата си колония. Фактът, че американците, водени от спечелилия Нобелова награда за мир Барак Обама, също не направиха нищо, не е утеха за Франция. Както се оказа по-късно, това беше само прелюдия към нападението върху стратегически много по-важната за Русия държава Украйна. Френската, но и германската дипломатическа власт не направиха много за защита на украинците, които се стремят да се присъединят към ЕС. Нужна беше само американска военна подкрепа за Киев, за да охлади ентусиазма на Путин в Донбас.

Европа се оказа до голяма степен пасивна и към войната в Сирия, въпреки че Франция беше една от малкото страни до САЩ и Великобритания, които се опитаха да играят активна роля там, докато не се появиха руснаците. Може би някаква роля изигра френското колониално минало в Сирия и може би затова Макрон беше наранен толкова силно от оттеглянето на американците оттам, без да искат мнението му.

В целия текст журналистът остро се изказва за френския президент. Той нарича държавния глава "позьор", който размахва опашка, за да отвлече вниманието от собствените си сериозни недостатъци, предава БГНЕС.

Норвежкият модел за Западните Балкани

Разширяването на ЕС отдавна е мъртво и Макрон просто го погреба, смятат някои. Това е губеща политика, твърдят други. Между двете тези ...

„Нека се разграничим от съжалението на Макрон, който се държи като барабанист, копнеещ за роля в международната политика“, призовава журналистът.

Все пак той не се разграничава твърдо от някои от френските твърдения.

Подобно окачествяване на Алианса може би не е изненада - от години знаем, че само енергията на САЩ и Великобритания го поддържат жив, както и ентусиазма на новите членове на Пакта, които, подобно на Полша, имат малък избор в търсенето на съюзници. Въпреки това, да го кажем директно, така че целият свят да чуе – френското общество, което не е първото в историята, не харесва американската политика, предизвикваща съмнения дори в Берлин. Не че има янки, които бихте обикнали твърде много - те също преследват в Европа главно според своите тясно разбрани интереси. И въпреки това, през последните десетилетия те също са в интерес на демократична Европа, която винаги се е справяла добре. Може би дори твърде добре, което Тръмп реши да промени в типичния си презокеански грубоват стил.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за „Економист“, че НАТО е в „мозъчна смърт“. Той отбеляза, че в организацията няма координация относно стратегическите решения. Според него САЩ "обръщат гръб на съюзниците", провеждайки независима политика в Сирия. Френският президент изрази мнение, че Европа трябва да се „събуди“ и да започне да изгражда своя отбранителен потенциал, тъй като е „на ръба на пропастта“.

В Русия много политици и дипломати подкрепиха позицията на френския президент. Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, че Макрон е дал ясно определение на настоящото състояние на Северноатлантическия алианс. От своя страна ръководителят на комисията по международни въпроси на държавната Дума Леонид Слуцки подчерта, че сляпата солидарност със Съединените щати в крайна сметка ще доведе цяла Европа до кома. В същото време Наталия Поклонская, заместник-председател на Комисията на държавната Дума по международни въпроси, отбеляза, че с течение на времето европейските страни ще разберат, че са инструмент в играта на Вашингтон и ще узреят за създаването на военен блок с основния си защитник и съюзник - Русия.

Демократите признаха: Не постигнахме големия пробив в София (ВИДЕО)

"Има много симптоми за купен вот, корпоративен вот, който явно е оказал влияние в различинте общини Това е тревожно и трябва да се търс...

„В миналото полезни идиоти са били произвеждани по поръчка от Кремъл. Може би за Макрон, който полковник Владимир Путин харесва много повече от грубия янки Тръмп, очевидно е чест да продължи тази добре позната и популярна традиция“, заключава в своята статия полският журналист.

Actualno.com

Етикети:

 • Ако осът Будапещ-Виена щели произведат 4 Ако осът Будапещ-Виена щели произведат преди 3 месеца Профил на трол?
  самолетчета , откого бихми ли ги взели ? Ето , Макрон да не е прав ? В далечната 1789 пропаднало много повече отколкото самата кралската власт . А лунен пейзаж от 1945 въпреки почти 75 години реконструкция и създаване на ново , не ли прилича пак на ново на обстановка август-1914 ? Всички не решените проблеми и въпроси от тази редица споразумения след 1919 до 1925 ? На всичко отгоре , има такива , виж още ›› които предсказват черен петък да се повтори ...
 • Френския Палячо 3 Френския Палячо преди 3 месеца Профил на трол?
  мИкрон, президентът на Европейската държава Арабска Джамахирия Франция е ....... Шарли Ебдо !???? Имали смисъл изобщо да го слушаме, прави са братята поляци.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Джендерката (минетчийка = лизачка) Евгения само как възхвалява Мелник (който осра хубавия ни град със съшото име) !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Поляка толкова е ПРОЗД, че го е написал и като име на сайта ! Начи КО, галфоните растат не само в България, ами се развъждат и в Полша .