Председателят на Фармацевтичния съюз с обвинение за всяване на паника

6348
Председателят на Фармацевтичния съюз с обвинение за всяване на паника
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова е била обвинена по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника, обяви самата тя в съобщение до медиите, предаде БТВ. Стоименова е с мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лева. Обвинена е по чл. 326 на НК и я заплашва до 2 години затвор, съобщи и БНР. В съобщението си до медиите тя е категорична, че, като представител на фармацевтите у нас, в свои медийни участия е повдигнала важни за обществото въпроси по време на пандемията.

„Информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, пише Стоименова.

Полиция в и около храмовете за Великден

По време на предстоящите Великденски празници в храмовете ще се допускат само хора с лични предпазни средства, съобщиха от полицията. П...

Тя отбелязва и че обявените като битка със спекулата проверки на аптеките от няколко институции едновременно е довело до затруднения при обслужването на гражданите.

„Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове“, подчертава проф. Стоименова.

Тя отбелязва и че, по логиката на прокуратурата, би трябвало да бъде обвинен и началникът на Европейската агенция по лекарствата, защото и тази институция е съобщавала за недостиг на лекарства.

МВР пусна ВИДЕО как жандармерията следи да се спазва карантината

От 3 до 10 април жандармерията е проверила почти 30 000 души - дали спазват противоепидемичните мерки в страната заради извънредното по...

„Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус – криза, която не е здравна и с много подългосрочни последици. И как ще я назовем?“, завършва позицията си проф. Асена Стоименова.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com