"Закон за Навални": Конфискация на $300 млрд. руски активи - езикът, който Путин разбира

9488
"Закон за Навални": Конфискация на $300 млрд. руски активи - езикът, който Путин разбира
Снимка: Kremlin.ru

Международните банки предупредиха правителството на Обединеното кралство, че трябва да установи правни принципи, преди да натисне бутона за конфискация на руски активи за милиарди лири - в противен случай рискува да предизвика потенциални сътресения в световната финансова система и да изложи институциите на съдебни искове.

Мащабните международни санкции, наложени след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., замразиха редица активи, включително около 300 млрд. долара, собственост на руската централна банка. Сега, на втората годишнина от инвазията, глобална кампания на политици и активисти изисква активите да бъдат конфискувани, а приходите да бъдат изпратени в Киев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и колегата му от Обединеното кралство Дейвид Камерън са сред тези, които призовават за конфискация, докато политическите лидери в Европейския съюз са по-предпазливи. Около две трети от 300-те милиарда долара на руската централна банка са блокирани в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear. Още: Замразени руски активи за Украйна: Правни експерти със силни мотиви

Тази предпазливост се потвърждава от някои представители на финансовата индустрия, които заявиха пред Bloomberg, че искат засилващата се политическа реторика да се превърне в международно координирани мерки, за да се гарантира, че всички конфискации са законни. Някои банкери и юристи в Обединеното кралство предупреждават, че конфискациите на активи на високо равнище рискуват да навредят на репутацията на Лондон като международен финансов център и могат да предизвикат въпроси относно върховенството на закона. 

Очаква се Камерън да представлява Обединеното кралство на среща, организирана от френския президент Еманюел Макрон в Париж в понеделник, за да обсъди подкрепата за Украйна, на която може да бъде повдигнат въпросът за конфискацията на активи. Но не се очаква голям напредък преди срещата на лидерите на Групата на седемте в Италия през юни, заявиха хора, участващи в дискусиите.

Приоритет за банките е някаква форма на правна защита или обезщетение срещу евентуални бъдещи искове, заведени от Русия срещу отделни финансови институции, участващи в конфискацията на активи, заявиха запознати с въпроса. Те отказаха да бъдат идентифицирани при обсъждането на частни разговори.

"Закон Навални"

На 23 февруари САЩ затегнаха санкциите си срещу Москва след смъртта в ареста на руския дисидент Алексей Навални. Още: Страхът, че Русия ще започне война срещу НАТО, става все по-голям

"Всички казаха, че искат да накажат Путин за убийството на Навални с действия като 500 нови санкции в САЩ. Това няма да промени мнението на Путин", каза Бил Браудър, знакова фигура за появата на Закона "Магнитски". "Конфискуването на 300 млрд. долара руски пари и наричането им "Закон за Навални" ще изпрати послание, което той разбира."

Пълният размер на руските активи във Великобритания не е известен, но опозиционният лейбъристки депутат Крис Брайънт заяви миналата година, че около 26 млрд. паунда от активите на централната банка са във Великобритания, но част от тях може да се държат в Euroclear. Още: Печалбата от замразените руски активи в ЕС: Още една стъпка към това да отиде в Украйна

Длъжностни лица от няколко британски правителствени отдела проучват плановете за изземване на активи, вариращи от имоти, притежавани от олигарси, до пари в техните банкови сметки. Но във фокуса на най-голямото внимание е централната банка на Русия. Алтернативно предложение на конфискуването на активите е да се емитират облигации, като средствата се използват като обезпечение, което също се обсъжда.

Друг сценарий - който набира популярност сред банките и в ЕС - е да се отделят лихвените плащания, натрупани по иззетите активи, и да се предадат на Украйна, като активите останат непокътнати. 

Намирането на работещ за всички вариант ще изисква трансгранично сътрудничество, както и участието и съгласието на САЩ, заяви един от запознатите с дискусиите във Великобритания. И това може да се превърне в проблем за този, който спечели общите избори по-късно тази година, добави въпросният източник. Още: "Ядрено оръжие" срещу Путин: Украйна да вземе руските пари в западни банки

Според Чарлз Киноул, доскорошен председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз в Камарата на лордовете на Обединеното кралство, голяма част от тежката работа по детайлите на всяко договорено действие вероятно ще се падне на Координационния механизъм за прилагане на законодателството на Г-7, който помогна за синхронизирането на санкциите на различните държави срещу Русия, пише Bloomberg.

Финансовите институции заявиха пред депутатите и държавните служители, че всяка стъпка за конфискуване на парите ще изисква ясна одитна следа, която да покаже, че средствата са отишли в Украйна, и да направи процеса стабилен и прозрачен. Те също така призоваха правителството да вземе предвид евентуалния натиск върху ликвидността на банките, който може да се дължи както на внезапни искания за предаване на парите, така и на това, че други чуждестранни инвеститори, обезпокоени от конфискацията на активите, ще решат да изтеглят собствените си средства, добавиха хората. 

Много банкери смятат, че най-работещият план е да се използват натрупаните лихви, а не да се опитват да вземат основните парични средства. ЕС постави основите на такъв подход с въведения този месец закон, който изисква от притежателите на конфискувани пари да отделят печалбите. По оценки на ЕС през следващите четири години по този начин към Украйна могат да бъдат насочени около 15 млрд. евро (16,2 млрд. долара). Още: Западът има план: Москва да плаща за инвазията си в Украйна

"Ние и нашите партньори от Г-7 многократно сме подчертавали, че задълженията на Русия по силата на международното право са ясни: тя трябва да плати за щетите, които е причинила на Украйна", заяви говорител на Службата за външна политика и развитие. "Обединеното кралство остава напълно ангажирано да работи със съюзниците си за преследване на всички законни пътища, по които руските активи могат да бъдат използвани в подкрепа на Украйна."

Автори: Катрин Грифитс, Кити Доналдсън, Филип Олдрик

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари