Заложник на Азербайджан ли стана ЕС, или спечели от сделката за газа?

5768
Заложник на Азербайджан ли стана ЕС, или спечели от сделката за газа?
Снимка: Getty Images

Азербайджан се превърна в един от алтернативните доставчици на газ за Европейския съюз, след като блокът реши да се откъсне от зависимостта си от руското синьо гориво. Според френското издание Le Figaro това ново партньорство между Баку и Брюксел е попречило на ЕС да се намеси по-сериозно в защита на Армения в Нагорни Карабах.

„Европейският съюз не намери нищо по-добро от това да се моли на Азербайджан“, пише вестникът, обобщавайки действията на ЕС в Южен Кавказ. Ненапразно миналата година Нерсес Копалян, професор по политически науки в Университета на Невада, се възмути от подписването на споразумение между ЕС и Баку за удвояване на газовите доставки.

Още: ЕС рискува да загуби Азербайджан като енергиен заместник на Русия - защо?

Дни по-рано 60 френски депутати - и леви, и десни - призоваха Брюксел да не се обвързва със страна, обвинена в „етническо прочистване“ в Нагорни Карабах. Оливие Форе (социалист), Рено Мюселие (републиканец) и Яник Жадо (от "Зелените") се обявиха срещу „новата ни зависимост от държавата с войнствени стремежи“ - Азербайджан.

Но всички тези усилия бяха напразни. През юли 2022 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен позира усмихната до президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на посещението си в Баку за преговори за постепенно увеличаване на доставките на газ за Европа до 2027 г. Бившата съветска република на брега на богатото на въглеводороди Каспийско море се превърна във важен доставчик за ЕС точно в момента, когато той търсеше заместител на руския газ заради агресивната война на Москва в Украйна.

През 2022 г. Баку достави 12 милиарда кубически метра газ на ЕС, което бе с над 30% повече от 2021 г. А подписаното от Фон дер Лайен споразумение предвижда увеличение до почти 20 млрд. куб. м. Този обрат на събитията превърна страните от ЕС в основни клиенти на Азербайджан, пише Le Figaro.

Още: Азербайджан ще удвои доставките на газ за Европа до 2027 година

ЕС не помага на Армения?

Привържениците на Армения не могат да се примирят с това. Някои наблюдатели обвиняват ЕС, че не успява да подкрепи арменския народ и отказва да заеме позиция срещу азербайджанската агресия.

Снимка: Getty Images/Guliver

Други осъждат дадения на Баку картбланш. „Урсула фон дер Лайен стигна толкова далеч, че обяви Азербайджан за надежден партньор", възмути се френският сенатор Пиер Узулиас. „Това е важен дипломатически сигнал, изпратен до Илхам Алиев, тъй като означава, че ЕС няма да се противопостави на войната на Азербайджан. Това е капитулацията на Европа“, твърди той. Припомняме, че преди около седмица Нагорни Карабах подписа капитулация пред Баку и скоро ще престане да съществува.

Още: Ердоган защити Азербайджан, десетки хиляди арменци бягат от Нагорни Карабах (СНИМКИ)

Освен това всички знаят, че Баку купува оръжие с приходи от износ на енергия. Този експорт формира основата на азерската икономика, която се разрасна благодарение на увеличеното търсене на газ от ЕС, който постоянно критикува Баку за липсата на демокрация.

Интересът на ЕС към синьото гориво от Азербайджан нарасна през 2014 г. поради факта, че Брюксел искаше да накаже Русия за инвазията в Крим, като поне частично се откаже от нейните енергийните ресурси. Блокът, който купуваше 40% от газа и петрола си от Русия, съзнавайки зависимостта си, обмисляше всички възможни алтернативи. И тогава се появи Азербайджан.

Още: ЕС започва мащабна кампания в помощ на арменските бежанци от Нагорни Карабах

Пътят на газа от Азербайджан до Европа

През 2020 г. първите количества природен газ от дълбините на Каспийско море пристигнаха по газопровод, започващ от Азербайджан, преминаващ през Грузия, към Източна Европа и накрая към Италия. Този проект е иницииран от Брюксел.

Миналата година „страните от ЕС спешно търсеха глобални доставчици на газ", припомня Франсис Перин, енергиен експерт в Института за международни и стратегически въпроси IRIS. „Някои страни производителки на газ не искат да ни доставят тази суровина. Други не могат да доставят повече, отколкото сега". Трябваше да се намери държава, която желае и може. Е, намери се.

"Ако не бяха проблемите с Русия и с нейните вече работещи газопроводи, нямаше да има причина да се обърнем към Азербайджан. От друга страна, проблемите в областта на газа обясняват факта, че Европа е станала по-предпазлива в обичайната си критика към Баку (за несъответствие с европейските ценности)", казва Перин. Въпреки това, твърди специалистът, Азербайджан се нуждае повече от Европейския съюз, отколкото ЕС от Баку.

Като се има предвид, че ЕС консумира 400 милиарда кубически метра газ годишно, Азербайджан дава по-малко от 5% от това, смята Томас Пелерин-Карлен, ръководител на европейската програма в Института за икономика на климата. Той припомня, че диверсификацията е в основата на външните енергийни политики на Европейския съюз. „Всъщност не сме толкова зависими от Баку. Брюксел подписа договори и с други доставчици като Алжир, Катар и Норвегия, която стана водещ доставчик на континента“, подчертава той.

Още: Азербайджан: План минимум е да удвоим износа на газ за Европа в близките години

Автор: Клара Галтие, Le Figaro

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com